fbpx

Volkswagen i Ford definisali saradnju – za sada

Ono o čemu se govorilo, postalo je i zvanično. Volkswagen i Ford postali su partneri i potpisali dodatni memorandum o razumevanju

Volkswagen i Ford su u Detroitu ozvaničili ono o čemu se pričalo poslednjih nekoliko meseci, i objavili format buduće saradnje. Ovim je se pokazalo da su se iza spekulacija zaista nalazili ozbiljni pregovori. Za sada, nemački i američki gigant sarađivaće u narednoj generaciji pick-up-a koja će se pojaviti 2022. godine i zameniti sadašnje modele Amarok i Ranger.

Pored toga, Ford će biti zadužen za razvoj dostavnog vozila nosivosti do jedne tone. Nosiće ime Transit Custom, i kao takav se neće prodavati u Americi. VW će razviti manje gradsko dostavno vozilo, ali se nije izjasnio pod kojim komercijalnim nazivom. Biće ponuđeno sa benzinski i elektro pogonom, a kompanije su najavile da se neće raditi i jednom vozilu sa različitim amblemima, nego da će pod svakom markom imati svoje specifičnosti, pa i vozne osobine.

Foto: Volkswagen

Iako su obe kompanije najavile da nema ni govora o međusobnim preuzimanjima vlasničkih udela, jasno je i da se ova „prekookeanska“ alijansa neće zadržati samo na pomenutim vozilima. Čelnici kompanija Herbert Diess i Jim Hackett potpisali su i memorandum o razumevanju koji se odnosi na dalje mogućnosti kooperacije, a pre svega električna vozila, autonomnu vožnju i mobilne servise.
Šefovi obe kompanije deluju i prilično zainteresovano za saradnju na električnim putničkim vozilima, odnosno modelima Ford koji bi koristili Volkswagenovu MEB platformu, a koji bi se našli na tržištima Kine i Evrope. Međutim, za sada zvanično, kompanije još nisu spremne za diskusiju na temu saradnje na polju najprodavanijih segmenata velikoserijskih putničkih vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault Espace osvežen i sa novim motorom od 225 KS

Renault je predstavio osveženi Espace za 2017. Od kozmetičkih izmena na karoseriji luksuzni renaultov ...

Mercedesi brzi, debakl za Vettela u kvalifikacijama za VN Francuske

Na svim treninzima najbrži je bio Bottas, ali Hamilton najbrži kad je najvažnije, u ...

BMW seli proizvodnju u Austriju i Englesku

Neki od BMW modela umesto “Made in Germany” dobiće drugačije etikete, obzirom da se ...

Nissan Z Proto – V6 i manuelni menjač!

Nissan sprema naslednika 370Z, a upravo prikazani Z Proto podseća da Nissan nije izgubio ...

Pogledajte kako se pravi naplatak od epoksi smole

Naplatci se dizajniraju i prave tako da trpe centrifugalne sile, neravnine, rupe i ostale ...

Kia Stinger će postati EV da bi preživela?

Ambiciozna Kia Stinger, koja je marku trebala podići u stvarno visoko društvo mogla bi ...