fbpx

Volkswagen razmatra mogućnost SUV-a na platformi Amaroka

Volkswagen razmatra mogućnost razvoja električnog SUV-a koji bi koristio platformu novog Amaroka, što znači da bi imao šasiju

Volkswagen razmatra mogućnost razvoja potpuno novog električnog modela koji bi se oslanjao na već poznate elemente. Iako su nedavno iz Wolfsburga stizale informacije da Volkswagen nije zainteresovan za SUV verziju Amaroka, sada su se informacije promenile. Petr Sulc, jedan od visoko pozicioniranih i informisanih predstavnika marke Volkswagen rekao je da će kompanija ponovo razmisliti o SUV verziji pick-upa Amarok, i da bi porodična verzija ovog u osnovi radnog vozila imala smisla i kupaca.
Šta više, poznato je da Volkswagen radi na razvoju električne verzije Amaroka, koji deli platformu sa modelom Ford Ranger i proizvodi se u istom pogonu. Ukoliko bi se razvojni troškovi Amorka i SUV-a podelili, ispostavlja se da bi VW u svojoj ponudi imao još jedan model, a čiji razvoj ne bi basnoslovno koštao. Ford će taktiku deljenja platforme uraditi među svojim modelima Ranger i Everest, a Volkswagen, ukoliko se bude odlučio za SUV svakako će sačekati da Everest, električni SUV bude završen i predstavljen.
Iz Volkswagena poručuju da robusni SUV nije razmatran u pregovorima o tehničkom partnerstvu sa Fordom. Međutim, ukoliko bi se VW odlučio na veliki električni SUV, proširenje saradnje sa Fordom ima smisla.
Petr Sulc je pojasnio da električni SUV na bazi Amaroka ne bi bo u sukobu sa modelom Scaut koji se priprema kao pick-up i SUV, ali samo za američko tržište za 2026. godinu. Ukoliko bude došlo do Amarok SUV-a, radilo bi se o globalnom električnom modelu sa šasijom, a ne samonosećom karoserijom.
Dok čekamo na preciznije informacije o mogućoj konverziji Amaroka u SUV, Volkswagen je najavio da planira lansiranje SUV modela na svojoj električnoj MEB+ platformi, što znači verziji sa povećanom autonomijom. Za sada, VW svoj budući i za sada tajanstveni SUV deklariše kao velikoserijski model koji će se proizvoditi u Wolfsburgu, uporedo sa ID.4 i ID.5 modelima. Za sada postoji najava da će novi SUV okvirno biti dimenzija aktuelnog Tiguana i da će na tržište stići 2025. godine, ali da će pre toga u prilagođavanje proizvodnih pogona biti uloženo 460 miliona evra.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Muškarac postao žena kako bi plaćao jeftinije osiguranje

Koliko god apsurdno zvučalo, mladić iz Kanade je odlučio da “promeni pol” kako bi ...

Debitovao BMW Serije 4 sa gigantskim „bubrezima“

Debitovao je BMW Serije 4 sa gigantskim bubrezima koje su mnogi sa zebnjom očekivali ...

Morgan će proizvoditi Aston Martin Vanquish!?

Nije još potvrđeno, ali procurela je veoma zanimljiva informacija o sudbini Aston Martin Vanquisha ...

Predstavljen novi Hyundai i10 i i10 N Line

Hyundai Motor je predstavio novi i10 i i10 N Line koji ima unapređeni i ...

Mercedes predstavio novi GLA

Nakon šest godina i više od milion prodatih komada, došlo je vreme za drugu ...

Novi Nissan Qashqai – spoj naprednog dizajna i vrhunske udobnosti

Povezana, udobna i superiorna kabina novog Nissana Qashqai postavlja novi standard  za vrhunski osećaj, ...