fbpx

Ništa od udruživanja Renault – FCA

Završilo se pre nego što je počelo. FCA je povukao svoj predlog za spajanje sa Renaultom

Samo što se rasplamsala vatra o mogućem spajanju FCA i Renaulta, i kurtoaznih izjava kako obe kompanije, ali i zainteresovane države, razmatraju mogućnost spajanja po principu 50:50%, FCA je polio vatru hladnom vodom. U službenom saopštenju FCA se navodi: „I dalje smatramo da je ponuda koju smo izneli i bila opšte prihvaćena u strukturalnom i organizacionom smislu, bila izbalansirana tako da obema stranama donese značajne dobiti. Međutim, postalo je jasno da trenutno ne postoje političke prilike u Francuskoj koje bi do uspeha dovele ovakvo ujedinjenje.
Drugim rečima, između Reanaulta i FCA stala je politika, čija priroda nije baš najjasnija. Ipak, postaje jasnije ako se između redova čita saopštenja koje je, malo pre povlačenja FCA, izdao Renault. U njemu se kaže da bord direktora nije bio u mogućnost da donese odluku o spajanju kompanija zbog zahteva za odlaganjem koje su imali predstavnici države Francuske. Potreba za odlaganjem nije obrazložena, a Renault je dodao i da nastavlja da razmatra uslove spajanja. Šta više, Renault, izgleda, jeste bio vrlo zainteresovan, obzirom da se razmatralo i moguće uključivanjem Nissana i Mitsubishija u celu kombinaciju. Iz ovog ugla, deluje da je FCA poprilično iznenada i jednostrano odlučio da se povuče, bez jasnog i javnog razloga. A takva taktika sada već postaje folklor FCA, kojem ovo nije prvi put da potiče pa prekida pregovore o ujedinjavanju. Treba se podsetiti da je FCA pregovarao o ujedinjavanju sa brojnim kineskim kompanijama, a da se ne zaboravi i Hyundai, i da se do sada uvek prvi i povlačio iz pregovora.
Kako bilo, odluka je definitivna, a FCA mora da nastavi sopstvenim snagama, više nego uzburkanim vodama, sa i dalje nejasnom poslovnom i modelnom politikom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Seat od proizvodnje automobila do proizvodnje respiratora

Proizvodna linija za model Seat Leon u fabrici u Martorellu gotovo je neprepoznatljiva – ...

Ferrari Modulo se zapalio, vlasnik ugasio požar i nastavio vožnju

Kolekcionarski primerci automobila vrlo često stoje u garaži i skupljaju prašinu dok ne budu ...

Prvi BMW „Neue Klasse“ stižu srednom decenije

Prvi BMW Neue Klasse odnosno Nove Klase, kako za sada Bavarci nazivaju novu generaciju ...

120 godina Opelove proizvodnje automobila

Opel proslavlja 120 godina proizvodnje automobila, između ostalog, zanimljivom serijom video materijala Priča o ...

NCAP zvezdice za velike i za male

Najnoviji EuroNCAP testovi doneli su odlične rezultate a prvi alfin SUV Stelvio, novu Opel ...