fbpx

Hummer bi mogao da se vrati kao EV off-road brend

Tekući pregovori u General Motorsu bi mogli značiti povratak Hummer brenda, ali ovog puta sa električnim pogonom

2010 HUMMER H3 Alpha, foto: GM

Tekući pregovori u General Motorsu bi mogli značiti povratak brenda Hummer, ali ovog puta isključivo sa električnim pogonom, preneo je Bloomberg. Podsetimo, General Motors je ugasio pomenuti brend 2010. godine, zajedno sa tri druga brenda: Pontiac, Saab, i Saturn. Pozivajući se na neimenovane izvore bliske pregovorima, GM je u tišini pratio kako su off-road SUV-ovi, tj. terenci, postali vrlo popularni u poslednjim godinama. Preciznije, Jeep i model Wrangler su zapali GM-u za oko. Povod za pregovore je utvrđivanje mogućnosti da Hummer preuzme deo ovog tržišta.
Vraćanje modela Hummer u formi električnih automobila pomoglo bi brendu da popravi još uvek prisutan imidž starih modela, koji su smatrani izuzetno neefikasnim “gutačima” benzina. Hummer kao EV brend bio bi General Motorsov odgovor na Rivian, koji je obećao električni SUV i pick-up za narednu deceniji. Rivian je doživeo neverovatnu podršku u poslednje vreme, uključujući i finansijsku pomoć od Amazona. GM je bio u pregovorima sa Rivianom da uloži sredstva, a za uzvrat dobije tehnologiju, ali su ti pregovori propali. Samo nekoliko nedelja kasnije, Ford i Rivian su najavili partnerstvo koje uključuje Fordovu investiciju u startup od 500 miliona dolara. Ovo ujedno znači da će Ford koristiti Rivianove platforme za buduće električne modele.

Hummer H2, foto: GM

Električni Hummer bi se nadmetao u rastućem off-road EV segmentu. Ford i GM ranije su rekli da rade na električnim pick-upovima. Izvori su dodali da se već radi na delu dizajna Hummer koncepta, od čega bi deo mogao preći na GMC vozila. Ipak, Bloombergov izveštaj nije zvanično potvrđen. Predsednik General Motorsa, Mark Reuss, rekao je ovom mediju da “voli” brend Hummer, ali da “nije siguran” oko njegovog vraćanja. “Gledamo u svim pravcima,” dodao je on. Ovo svakako nije ni čisto poricanje povratka Hummera. Ako GM odluči da oživi Hummer, serijske primerke nejverovatnije nećemo videti pre 2025. godine. Dodatno, isti izvori navode da je GM fokusiran na svoju BEV3 platformu, koju će koristiti električni Cadillac Escalade. Pick-up i električni off-road brend došli bi kasnije na drugoj platformi. Električni Cadillac trebalo ti da se pojavi 2021. ili 2022., što znači da električni Hummeri ne bi stigli na puteve pre sredine naredne decenije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyota našla rešenje za povećanje autonomije

Toyota će na salonu u Tokiju predstaviti putnički koncept pod imenom Fine-Comfort Ride, koji ...

Porsche sa iznenađenjem u Ženevi – Mission E Cross Turismo

Allroad, na struju, pa još i karavan. Konceptna studija koja je previše realna – ...

Nova Honda Civic Type R postavila rekord na stazi Suzuka

Nova Honda Civic Type R postavila rekord na stazi Suzuka čime je nadmašila rekord ...

Pet VW-ovih menadžera na Intepolovoj poternici

Američke vlasti su izdale međunarodni nalog za hapšenje za pet bivših VW-ovih menadžera koji ...

Da li Kai koncept postaje serijska Mazda 3?

Aktuelna Mazda 3 je na tržištu od 2014. i stiže vreme za razmišljanje o ...

G-Drive Racingu oduzeta pobeda na LeManu

G-Drive Racing koji je dominantno pobedio na 24 časa LeMana diskvalifikovan je i pobeda ...