fbpx

Da li Bautista gubi ovogodišnji WSBK šampionat?

Nakon niza od 11 uzastopnih pobeda, Alvaro Bautista je delovao nedodirljivo, a sada deluje jako ranjivo

Foto: Ducati

Alvaro Bautista je imao početak WSBK sezone iz snova. Iako početnik u Superbike, savršeno se prilagodio novom Ducatiju Panigale V4 R, zapravo vrlo sličnom i na bazi Moto GP Desmosedici kakv je vozio za tim Aspar 2017/18. Čak 11 dominantnih pobeda za redom nagovestili su da će Bautista i Ducati ceo posao završiti do polovine sezone i obezbediti titulu. Prednost od 61 poena pred glavnim konkurentom Jonathanom Reom je to nagoveštavala. Ali, u samo dva trkačka vikenda sve se preokrenulo. Dva pada i gubitak poena u Jerezu i Misanu, prednost su istopili na samo 16 poena, a scenario liči na šampionat 2002. kada je Troy Bayliss, slično počeo, ali na kraju ostao bez titule.
Dok je Bautista pobeđivao, očigledno sporiji, Rea je završavao drugi, i štetu držao pod kontrolom. Sada se pokazalo da se strpljenje aktuelnog šampiona na Kawaskiju isplatilo, a Rea se sigurno jako dobro seća da se nalazio u sličnoj situaciji. Do dolsaka u Laguna Secu imao je prednost od 70 poena, ali jedno odustajanje zbog jednog kvara motocikla, i jednog pada, prednost se istopila na samo 26 poena. Te sezone, Rea se oporavio i došao do titule, ali, veliko je pitanje da li će i Bautista uspeti isto.

Foto: Ducati Racing

Pokazalo se da na stazi Imola koju ne poznaje dovoljno, Bautista nije mogao bolje od druge i treće pozicije. Ni naredne dve trke, barem na papiru uopšte ne odgovaraju ni Bautisti ni Ducatiju, a i sa psihološkog aspekta, situacija ne ide na ruku Špancu. Dolazeći Donington park i Laguna Secu, Bautista ne poznaje najbolje. Tačnije, Donington je vozio pre 10 godina na 250 ccm, a Lugunu 2013.
Da li su ovo prilike za Reu? Najverovatnije jesu, ali i on sam priznaje da je psihologija ponekada najvažnije za osvajanje titule, a on ih u WSBK ima četiri za redom. Veliko je pitanje da li će se Bautista oporaviti od udarca koji je sam sebi zadao padovima, koje je opravdao prevelikim samopouzdanjem, kao da li na dve, uslovno, nove staze za njega, uspeti brzo da nađe brzinu. Ako uspe, ima velike šanse da dođe do titule, ali ako ne, Rea ponovo postaje čovek kojega treba pobediti. Šta više, Bautista je nakon trke u Misanu i sam izjavio da sebe ne vidi kao favorita za osvajanje ovogodišnje titule. Ne treba zaboraviti da je on početnik u WSBK, pa je logično da će do kraja sezone biti još pobeda, ali verovatno i grešaka.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aerodinamika na delu

MotoGP sezona se nastavlja, ko se kako pripremio zaznaćemo za par sati u kvalifikacijama ...

MotoGP – Bagnaija pobedom ide na odmor

MotoGP – Baganija pobedom u Assenu odlazi na odmor koji će potrajati čak pet ...

Dakar Reli 2023 – 12. etapa i peta pobeda Loeba

Dakar Reli 2023. je nastavljen 12. etapom dugom 376 kilometara na kojoj je peti ...

Radislav Mihajlov uz stunt bike do svetskih zvezda

Neke stvari dogode se slučajno, a obzirom da postoje oni koji tvrde da slučajnosti ...

Marquezova se sluša, Alex na Hondi sledeće godine

Kada Marc Marquez kaže da ima san, Honda ispunjava njegove snove – Alex Marquez ...