fbpx

Kia uvodi CVVD, novi varijabilni razvod ventila

Modeli Kia dobijaju novi CVVD motor koji nudi bolje performanse, troši manje goriva i duže traje

Foto: Kia

Kia Motors je, kao deo automobilske grupacije Hyundai Motor Group (HMG), kao prva na svetu razvila tehnologiju sa vremenski promenjivim upravljanjem otvaranja ventila (Continuously Variable Valve Duration (CVVD), koju će uskoro masovno koristiti u svojim vozilima. Prvi motor sa ovom inovacijom biće benzinski motor Smartstream G1.6 T-GDi. CVVD, razvijen u HMG-ovom centru za istraživanja i razvoj, optimizuje performanse motora i potrošnju goriva.
Kontroliše vreme trajanja otvaranja ventila u skladu sa uslovima vožnje –poboljšane performanse za 4%, niža potrošnja goriva za 5% i niže emisije za 12%
Tehnologija upravljanja ventilima određuje vreme trajanja otvaranja i zatvaranja ventila u skladu sa uslovima vožnje, zbog čega CVVD ostvaruje poboljšanje od 4 posto u performansama, 5 posto u potrošnji goriva, dok su emisije štetnih gasova niže za čak 12 posto.
“Razvoj CVVD tehnologije je šansa za grupaciju da napravi iskorak na području inovacija motora,” rekao je Albert Birman, vođa odeljenja za istraživanja i razvoj u grupaciji. “Naše napore ćemo usmeriti u razvoj naprednih rešenja za novu eru mobilnosti, dok ćemo ujedno nastaviti sa razvojem novih tehnologija za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, čime ćemo ispuniti sve strožije emisijske standarde.”
Inovacija: vremenski promenjivo upravljanje otvaranjem ventila (CVVD)
Do sada je performanse i potrošnju goriva kontrolisala tehnologija sa promenjivim upravljanjem ventilima, koja je određivala trajanje i dubinu otvaranja ventila, sa snagom motora kojeg pokreće ciklus usis goriva-kompresija-širenje-izduv.
Tipična tehnologija promenjivog upravljanja ventilima određuje vreme otvaranja i zatvaranja ventila (npr. CVVT) ili sa kontrolom količine ulaznog vazduha (CVVL). Prethodne i postojeće tehnologije upravljanja ventilima nisu mogle određivati trajanje delovanja ventila, jer je zatvaranje ventila bilo podređeno otvaranju ventila, zbog čega se nije moglo odazivati na različite situacije u vožnji. CVVD sa prilagođavanjem vremena otvaranja ventila u skladu sa zahtevima motora vodi tehnologiju u novom smeru.
Kada vozilo vozi pri konstantnoj brzini u niskim okretajima motora CVVD otvara usisne ventile od sredine do kraja takta kompresije. To pomaže kod smanjenja potrošnje goriva smanjenjem otpora koji nastaje zbog kompresije. Kada motor radi u visokim obrtajima, npr. pri visokim brzinama usisni ventil se zatvara na početku takta kompresije kako bi maksimalno iskoristio količinu vazduha koja je potrebna za eksploziju. To poboljšava obrtni moment koji utiče na bolje ubrzavanje.
Smartstream G1.6 T-GDi motor
Novi motor Smartstream G1.6 T-GDI, koji je razotkriven istovremeno sa CVVD tehnologijom, je četvorocilindrični turbo benzinski motor sa 180 KS i obrtnim momentom od 265 Nm. Novi motor je prvi motor u grupaciji kod kojeg će koristiti CVVD tehhnologiju, a donosi i niskotlačni ventil za reciklažu izduvnih gasova (LP EGR), koji optimizuje iskorišćenje goriva.
Sistem za reciklažu izduvnih gasova vraća nešto goriva, koje je izgorelo u komori za sagorevanje i time proizvodi efekat hlađenja i smanjenja emisija nitrogen oksida. G1.6 T-GDi donosi i sistem niskog pritiska koji preusmerava sagorele emisije u kompresor turbo punjača, umesto u usisni sistem, čime poboljšava efikasnost kod ubrzavanja.
Nova jedinica je dobila integrisan sistem toplotne obrade, koji brzo zagreva ili hladi motor na optimalnu temperaturu, i snažan sistem direktnog ubrizgavanja, koji dostiže pritisak od 350 bara (postojeći T-GDI ima 250 bara). Pored toga je zbog drugačije obrade površine trenje smanjeno za čak 34 %.
Novi motor Smartstream G1.6 T-GDi je trenutno u probnoj fazi za standardnu ugradnju u vozila Kia. Tako će dolazeći modeli ubuduće dobiti neviđene performanse i nisku potrošnju goriva.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyota Auris odlazi u penziju, vraća se Corolla

Uz narednu generaciju Toyotinog predstavnika u C segmentu, osim novih modela vraća se i ...

Čvrste baterije još 10 godina od proizvodnje

Elektromobilnost sa nestrpljenjem očekuje efikasnije baterije od trenutno aktuelnih, ali su još uvek poprilično ...

Neverovatan peh za Pavlovića na Paul Ricardu

Na prvoj trci poslednjeg trkačkog vikenda u okviru ovogodišnjeg Lamborgini Super Trofeo takmičenja, posada ...

Continental predstavio novi SportContact 7

Continental je predstavio SportContact 7 novu generaciju svog UUHP pneumatika namenjenu automobilima velike snage ...

Mercedes-Benz EQA debitovao kao kompaktni električni SUV

Mercedes-Benz je proširio svoju EQ liniju električnih automobila sa modelom EQA Mercedes-Benz EQA predstavlja ...

Alonso sa blatobranima Brickyardu

Dvostruki šampion sveta Formule 1 Fernando Alonso, napravio je prve krugove na stazi Indianapolis ...