fbpx

JLR smiruje vozača i oslobađa stresa

Jaguar Land Rover kontinuirano radi na istraživanju novih tehnologija veštačke inteligencije

Jaguar Land Rover kontinuirano radi na istraživanju novih tehnologija veštačke inteligencije kako bi bolje dešifrovala naše stanje uma prilikom vožnje – i shodno tome prilagodila kabinska podešavanja zarad sveopšte dobrobiti vozača.
Ova tehnologija koristi kameru okrenutu prema vozaču i biometrijski senzor za praćenje i procenu raspoloženja vozača i shodno tome vrši prilagođavanja mnogih funkcija kabine, uključujući sistem grejanja, ventilacije i klimatizacije, medije i ambijentalno osvetljene. Podešavanja se menjaju u skladu sa izrazom lica vozača što treba da pomogne u eliminaciji stresa. Sprovedena istraživanja ukazuju na to da se 74 odsto nas svakodnevno oseća iscrpljeno ili preopterećeno.
Sistem za detekciju raspoloženja će koristiti najnovije tehnike veštačke inteligencije kako bi se stalno prilagođavao nijansama u izrazu lica vozača i automatski primenjivao odgovarajuće postavke. Vremenom će sistem naučiti preferencije vozača i napraviti prilagođavanja baš po meri lica koje upravlja vozilom.
Personalizovana podešavanja mogu uključivati promenu ambijentalnog osvetljenja u umirujuće boje ukoliko sistem detektuje da je vozač pod stresom,zatim odabir omiljene plej liste ako se prepoznaju znakovi umora ili snižavanje temperature vazduha unutar kabine kao odgovor na zevanje ili druge znake umora.
Kompanija Jaguar Land Rover takođe isprobava slične tehnologije namenjene putnicima zadnje klupe, s tim što bi kamera za detekciju raspoloženja bila montirana na uzglavlju sedišta. Ukoliko sistem detektuje znake umora, može da zatamni svetla, tintuje tj zatamni prozore I podigne temperature vazduha kako bi putnik lakše utonuo u san.
Doktor Steve Iley, direktor sektora za medicinska pitanja pri nkompaniji Jaguar Land Rover rekao je: “Kako se krećemo ka budućnosti u kojoj se predviđa autonomna vožnja, i dalje ostajemo usredsređeni na vozača i njegove potrebe kao što je to oduvek bio slučaj.”
“Primenjujući holistički pristup na svakog pojedinačnog vozača i mnogo od onoga što smo naučili iz napretka u istraživanju tokom poslednjih 10 ili 15 godina  o ličnoj dobrobiti pojedinca , možemo sa sigurnošću reći da će naši klijenti i dalje uživati u udobnoj i angažovanoj vožnji pri svim uslovima vožnje, čak i prilikom onih dugih i monotonih putovanja autoputevima.”
Novi sistem za detekciju raspoloženja predstavlja samo jednu od niza tehnologija koje kompanija Jaguar Land Rover istražuje kao deo svoje vizije „mirnog utočišta“, sa krajnjim ciljem da se unapredi sveopšte iskustvo vožnje.  Proizvođač isprobava širok spektar mogućnosti za unapređenje dobrobiti vozača i putnika. Sve ove nove tehnologije dizajnirane su da stvore utočište unutar naših luksuznih vozila, kako bi se osiguralo da je putnicima što udobnije, dok istovremeno vozač ostaje jednako oprezan i obazriv, i što je najvažnjije on i dalje drži kontrolu “u svojim rukama”.
Softver za detekciju raspoloženja predstavlja naprednu generaciju JLR-ove postojeće tehnologije za praćenje stanja vozača. Monitor za praćenje stanje vozača, koji može da detektuje da li vozač počinje da se oseća pospano i ukoliko je to slučaj daje rano upozorenje da se napravi pauza, dostupan je na svim Jaguar i Land Rover vozilima

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

GM započeo rekonstrukciju – otpuštanjem 4.000 radnika

General Motors je krajem novembra 2018. godine najavio plan za rekonstrukciju koji podrazumeva zatvaranje ...

Posle 14 godina novi RR Phantom

Rolls-Royce je predstavio novi Phantom, koji pored potpuno nove platforme ima još bogatije mogućnosti ...

Honda CR-V sa akcijskim cenama i posebnim ponudama

HONDA Srbija je pripremila specijalne uslove za kupovinu novih HONDA CR-V modela, koji su ...

Opoziv za 507.000 Volvoa zbog opasnosti od požara

Volvo globalno opoziva preko pola miliona vozila zbog komponente u motoru koja može dovesti ...

Honda Rugged – od side by side-a do pickupa

Rugged Open Air Vehicle – Honda nije imala mnogo mašte za ime maštovitog vozila ...

Prvi Aurusi stižu do kupaca na jesen

Nije malo bilo onih koji su zlurado komentarisali Aurus, ruski pandan Rolls Royceu. Samo, ...