fbpx

CEO BMW-a silazi (ili ga skidaju) sa pozicije, nakon jednog mandata

CEO BMW grupe, Harald Krueger, najavio je svoju ostavku, samo četiri godine nakon što je stupio na mesto šefa

Foto: BMW

CEO BMW grupe, Harald Krueger, najavio je svoju ostavku, samo četiri godine nakon što je stupio na mesto šefa. Krueger je u saopštenju objavljenom prošle nedelje rekao da stupa sa pozicije kako bi “se posvetio novim profesionalnim izazovima”. Kruegerov važeći ugovor ističe u aprilu naredne godine, nakon čega neće biti produžen. On će ostati CEO dok BMW grupa ne nađe zamenu, u diskusiji koja će biti obavljena tokom narednog skupa upravnog odbora 18. jula. Ipak, nejasno je da li je Krueeger samo odlučio da se povuče il je “zamoljen” da se povuče. Poznato je da on odavno ne zadovoljava želje porodice Quandt, koji evidentno upravljaju kompanijom. U svakom slučaju, njegov autoritet je odavno poljuljan, kao i poverenje borda direktora. Po mnogima Krueger je bio loš CEO, i nadanja su da će nakon njega doći dobar, što je već posalo praksa u Minhenu, da jednog neuspešnog CEO-a nasledi uspešan, i tako redom.
Dva potencijalna kandidata su trenutni šef za razvoj i šef proizvodnje Oliver Zipse. Krueger radi sa BMW grupom već više od 27 godina, ali skorašnji izveštaji sugerišu da je sve veće nezadovoljstvo među ključnim akcionarima u vezi njegovih dostignuća. Već 2016. godine, samo godinu dana u Kruegerovom „šefovanju“, BMW grupa je prepustila krunu u prodaji luksuznih automobilima Mercedes-Benzu. BMW se nada da će uzeti tu krunu u svoje ruke već 2020. godine. Uz sve ovo, postoje kritike i da BMW nije uspeo da zaradi u svom vođstvu u EV segmentu sa modelom i3. BMW i3 je predstavljen je 2013. godine, a do danas, nemački proizvođač nije predstavio ni jedan drugi EV model, a objavljeno je da i3 neće imati direktnog naslednika. Međutim, danas je predstavljen električni Mini, pod oznakom Cooper SE.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault i Nissan počinju saradnju sa Uberom

Renault i Nissan su potpisali sa Uberom, u okviru Alijanse, Memorandum o razumevanju sa ...

Alfa Romeo napušta skupu Giorgio platformu

Alfa Romeo napušta Giorgio platformu, koju trenutno koriste Giulia i Stelvio, a modele prebacuje ...

U Portugalu poznata slika – pobeda Hamiltonu

U Portugalu ponovo poznata slika, vodi Bottas, propušta Hamiltona i na kraju pobeda za ...

Pod istragom u SAD zbog problema sa kvalitetom

Američke vlasti istražuju da li su južnokorejski proizvođači automobila Hyundai i Kia delovali dovoljno ...

Žene Saudijske Arabije sada zvanično mogu da voze

Prvi put ikada, žene Saudijske Arabije sada mogu da sednu za upravljač automobila i ...

A-Klasa sedan ima najmanji koeficijent otpora vazduha

Prema Mercedesu, novu A-Klasu sedan karakteriše najmanji koeficijent otpora vazduha među svim serijskim automobilima ...