fbpx

Toyota ima rešenje da se ne pritisne gas umesto kočnice

Toyota priprema rešenje koje će sprečiti da se greškom pritisne gas umesto kočnice

Foto: Toyota

Japansko ministarstvo zemlje, infrastrukture, transporta, saobraćaja i turizma (da, da, sve je to jedno ministarstvo), zatražilo je od Toyote i još sedam najvećih proizvođača da nađu rešenje koje će sprečiti udese nastale nenamernim pritiskanjem gasa umesto kočnice. Prema podacima japanske saobraćajne policije, u prvih šest meseci ove godine dogodilo se čak 149 udesa sa smrtnim ishodom, u kojima su učestvovali vozači od 75 i više godina, a od kojih se 11% dogodilo zbog pritskanja gasa umesto kočnice.

Foto: Toyota

U skladu sa zahtevom ministarstva, Toyota će ponuditi novi uređaj koji će onemogućiti “zamenu” pedala i pritiskanje gasa umesto kočnice. Dok se sistemi za prevenciju udesa ovog tipa već nalaze u vozilima kako u serijskoj tako i dodatnoj opremi, a svode se na prepoznavanje prepreke u vidu zida ili drugog vozila, Toyotin cilj je da svojim sistemom zaštiti i prešake i bicikliste i to tako što će onemogućiti sa motor “primi” gas u situaciji kada se ispred ili iza nalazi opasnost. Toyotin sistem će prepoznavati i kada se suviše jako pritisne papučica gasa i prepoznavati brzinu i intenzitet koji je primereniji papučici kočnice nego gasa. Doduše, ovo rešenje nije naišlo na odobravanje drugih proizvođača uz obrazloženje da postoje situacije kada je potrebno naglo pritsnuti gas i naglo ubrzati, kao što su to situacije na autoputevima. Na ove kritike Toyota samo moli za strpljenje ali i dodatnu toleranciju, obzirom da će pešaci i biciklisti biti mnogo bezbedniji.
Toyota će sistem ugrađivati u nova vozila, a počeće od modela Prius, a u planu je i mogućnost ugradnje sistema u starija vozila, po ceni od oko 450 evra. Za sada, Toyota nije saopštila da li će ovaj sistem ponuditi i van granica Japana.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – otkazana je trka u Imoli

Formula 1 – zbog obilnih padavina i opasnosti od poplava otkazana je trka za ...

Mercedes kupio 20% Aston Martina

Ulazak Lawrencea Strolla u Aston Martin dobija sve veći uticaj, a britanska kompanija se ...

SLC umesto SLK – zabava je ista

Krajem prošle godine Mercedes je najavio da nakon 20 godina na tržištu i 670.000 ...

Seat razvio E20X za ulazak u Kinu

Španska firma grupe VW, Seat, razvila je E20X električni crossover koji će se u ...

Fordova reli legenda, Escort, napunila 50 godina

Vrlo mali broj automobila je došao do legendarnog statusa zahvaljujući svojim uspesima na reliju, ...