Mercedes Benz Vision EQS zvezda Frankfurta

Osim činjenice da odavno ima sopstvenu ogromnu halu u Frankfurtu, Mercedes Benz je predstavio pravu zvezdu salona, barem po broju zvezdica na sebi

Foto: Mercedes Benz

Na grandiozne nastupe Mercedes Benza u Frankfurtu navikli smo odavno, ali ove godine je premijerom koncepta Vision EQS zavredeo status zvezde. Pri tom, Vision EQS nije dizajnerska studija budućnosti koja će se pojaviti za 50 godina, nego nešto što bi mogli videti kao serijski model u vrlo skoroj budućnosti.

Foto: Mercedes Benz

U osnovi, ovo je električna S Klasa (verovatno prilično bliske) budućnosti. Čak nije ni potpuno autonomna, a ni pogonski sistem ne koristi nešto što ni inženjer ne znaju da postoji. Velika limuzina je super aerodinamična, što je postao neizostavno za elektro automobile i više nego za još uvek aktuelna vozila sa SUS motorima. Očigledno, pored baterija i njihove mase i perioda potrebnog za punjenje, vazduh je i dalje veliki neprijatelj elektro mobilnosti. Tačnije, vazdušni otpori, koje oblikom treba što bolje savladati, kako ne bi uticali na ionako krhku autonomiju i (još uvek) maratonsko punjenje baterija.

Foto: Mercedes Benz

Pogon Vision EQS-a je praktično sa police. Svaka osovina ima svoj elektromotor, a između njih je u pod vozila smeštena baterija. Snage ima poprilično, onoliko koliko je manje-više standardno za luksuzni segment vozila – 469 KS, a struje u bateriji dovoljno da obezbedi autonomiju od 700 kilometara. Barem tako predviđa projekat i tvrdi baterija, a kada struja presuši, potrebno je samo 20 minuta da se baterija dopuni do 80% kapaciteta, ali uz jedno veliko ali. Za tako brzo punjenje potreban je punjač od 350 kW, toliko je sistem ovog vozila u stanju da podnese.

Foto: Mercedes Benz

Vision EQS zaista dobro izgleda, mada se poneka rešenja neće baš svima dopasti, kao na primer plava LED traka oko celog vozila koja razdvaja boje na karoseriji, ili svetleći gril hladnjaka između farova napravljen od 940 individualnih LED-ova.

Foto: Mercedes Benz

Slično rešenje je iskorišćeno i za zadnji deo vozila, i to sa 229 LED-ova koji svaki ima oblik zvezde. Da li je ovo estetska dinamičnost ili narcisoidno obožavanja sopstvenog znaka svako može da odluči za sebe. Barem po broju zvezdica Vision EQS je definitivna zvezda salona.

Foto: Mercedes Benz

Iz Mercedes Benza tvde da je inspiracija za enterijer nađena u jahtama, što svakako nije loše ako se traži luksuz i funkcionalnost. Pod vozila je (što dozvoljava odsustvo kardana ili izduvnog sistema) je potpuno ravan, pa predviđena četiri sedišta imaju i mnogo prostora i odličnu komunikaciju.

Foto: Mercedes Benz

Pored buduće evolucije MBUX sistema, ovaj koncept ima Level 3 sistem autonomne vožnje, koji je praktično već današnjica, a ne budućnost, pa se čak i po ovoj osnovi da naslutiti da se nešto slično Vision EQS već „krčka“ u Štutgartu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

VW želi da kvantni računari upravljaju saobraćajem

Volkswagen vidi budućnost u kojoj kvantni računari pomažu pri stvaranju efikasnih sistema menadžmenta saobraćaja ...

Kamperi su zabavni ali veoma nebezbedni

Kamperi ili RV-i “motorhome”-ovi su zabavni za uživanje, ali i veoma nebezbedni kada se ...

Porsche 911 dobija rešenje protiv aquaplaninga

Porsche 911 definitivno je jedan od sportskih automobila sa najboljim balansom, ali ipak, izrazito ...

Auto industrija se priprema za novi WLTP režim

Tokom 2019. i nakon uvođenja WLTP, proizvođače automobila očekuje naredna faza ekoloških testova U ...

Dacia Duster pickup definitivno stiže

Ovo će biti pristupačno i korisno – pickup na bazi Dacije Duster stiže do ...

Akcijska cena za BMW 318d sport line

Početak prodaje BMW Serije 3 u Srbiji označili su modeli 320d i 330i, kojima ...