fbpx

Da li BMW treba da kupi Land Rover?

BMW bi trebao (ponovo) da kupi Land Rover kažu analitičari, uporedo sa povratkom legendarnog Defendera

Foto: LR

Analitičari su analitičari, a njihovu treba saslušati, ako ne i poslušati. A analitičari iz Sanford C. Bernstein agencije, tvrde da bi BMW trebao ponovo da kupi Land Rover. Bernsteinovi analitičari kažu da BMW ima previše slobodnog kapitala, i slobodnog novce, i da je potrošio sve mogućnosti rasta u okvirima modela i marki kojima raspolaže. Ako bi se odlučio za kupovinu Land Rovera, prema analitičarima, BMW bi mogao dobro profitirati. Stručnjaci navode i da je Land Rover pred ozbiljnim izazovima, što je u poslovnom svetu “fin” izraz za probleme, kako u finansijskom tako i operativnom smislu, koje bi uz većeg partnera mogao da prevaziđe. Ova ocena naslanja se na gubitke koje beleži Tata Motors, pad prodaje u Kini i probleme sa Brexitom.
Ukoliko bi kupio Land Rover, BMW bi mogao povećati svoje prihode za 20%, kažu analize. Procenjuje se da bi bavarci mogli doći u posed Land Rovera za oko 11 milijardi evra, ali bi Tata Motors morao da “proguta” ponos, a BMW bude manje konzervativan. Analitičari u svom izveštaju prihvataju i da bi odnosi unutar dve kompanije emotivno bili veoma “kompleksni”, zbog loših iskustava iz 90-ih godina, kada je BMW već bio vlasnik Land Rovera. Smatra se da je to bio traumatičan period za BMW, i da u Minhenu još uvek ima dosta članova menadžmenta koji se sa strahom i nelagodom prisećaju tog perioda.
Ono što je evidentno, BMW i Land Rover su se već približili. U junu mesecu je zvanično saopšteno da dve kompanije počinju saradnju na polju električnih vozila, pa postavke koje su izneli analitičari nisu potpuno bez osnove, ali sigurno ne nešto što se može dogoditi preko noći.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Definitivno ništa od McLaren SUV-a, tvrdi CEO kompanije

CEO McLarena, Mike Flewitt, je jasno naglasio da McLaren neće ući u najnoviji trend ...

Formula 1 – Prost napušta Alpine, dolaze Szafnauer i BWT

Alpine Formula 1 tim prolazi kroz ozbiljnu personalnu reorganizaciju u poteri za boljim rezultatima ...

Lamborghini Urus Made in China

Kineski proizvođači automobila odavno kopiraju druge, sa manjim ili još manjim uspehom. Najnoviji primer ...

Bottasu pol pozicija za poslednju trku sezone

Srebrne strele zauzimaju prvi startni red za završnu trku sezone Formule 1, ali ipak ...

Ateliers Diva predstavila svoj pogled na moderan klasični Porsche

Singer je veliko ime kada se radi o klasičnim Porscheima sa modernim tehnologijama, ali ...