fbpx

Kia Futuron liči na NLO sa četiri točka

Kia Motors je pokazala konceptno vozilo Futuron, kupe SUV sa pogonom na svim točkovima, koji najavljuje kako će u budućnosti izgledati dizajn električnih vozila

Foto: Kia

Futuron, koji je dizajniran u Kijinom dizajnerskom centru u Koreji, upravo je debitovao na međunarodnom salonu u Šangaju, gde će ga posetioci moći pogledati do 10. novembra. Koncept Kia Futuron temelji se na ‘360-stepenoj’ dizajnerskoj koncepciji koju karakterišu čiste, glatke linije bez nepotrebnih ornamenata. Karoserijske površine stvaraju niz napetih, tečnih linija, koje se okreću, šire i skupljaju oko karoserije. Rezultat je elegantan i aerodinamičan izgled.

Foto: Kia

Futuron ima impozantne proporcije. Njegove dimenzije su – dužina: 4.850 mm, visina: 1.550 mm, međuosovinsko rastojanje: 3.000 mm. Poređenja radi ovo su dimenzije Kijinog najvećeg SUV-a Sorenta (dužina: 4.800, visina: 1.690 mm, međuosovinsko rastojanje: 2.780 mm), koji je dimenzijama i proporcijama drugačiji, a pogotovo po osnovi međuosovinskog rastojanja. Nizak stav SUV kupea ostavlja moćan utisak, koji će možda u skoroj budućnosti postati prepoznatljiv znak novih modela Kia. Oni će biti samouvereni, sportski i moderni, ali ujedno i elegantni.
U osnovi, potpuno električni pogon Futurona omogućava takav oblik. Snažna baterija smeštena je nisko ispod kabine i pruža električnu energiju za četiri elektro motora, koji su ugrađeni u točkove.
Futuron, koji je sportsko vozilo na SUV platformi, sa svojim udobnim, nazad nagnutim sedištima korisnicima pruža novi način interaktivnog iskustva vožnje, koji je primeren za urbanu sredinu. Različiti elementi konstrukcije i oblika vozila omogućavaju jaku povezanost između vozača i vozila.

Foto: Kia

Krov je neuobičajen, jer ima panoramski prozor u obliku dijamanta sa 360-stepenim jezgrom, što podseća na tradicionalnu predstavu o NLO-ima i letećim tanjirima. Pored pružanja prirodnog svetla u kabini takav krov, koji je produžen do sredine poklopca motora, vozačima omogućava izuzetan pregled ceste ispred vozila. Na staklenom krovu je ugrađena mreža laserskih radara (LiDAR), koja spada u 4. stepen autonomne vožnje bez upotrebe ruku i očiju u većini uslova vožnje.
Tema 360° tematika očigledna je kod osvetljenja, koje naglašava oštre karakterne crte, koje zaokružuju Futuronovu karoseriju. Ova zabavna i interaktivna funkcija se osvetljavanjem odaziva na pokrete i pomeranje izvan vozila i time dokazuje blisku vezu između vozila i vozača, još pre ulaska u vozilo.

Foto: Kia

Konstrukcija električnog pogona i ugradnja sistema 4. stepena autonomne vožnje je omogućila nastanak prostrane i prilagodljive kabine kakvu do sada još nismo videli. Prednja sedišta su napravljena od prilagodljivih materijala i mogu se postaviti u uspravan položaj za vožnju ili položaj za odmor, kada su nagnuta nazad, što je karakteristično za prvu klasu u avionima. Aktiviranjem Futuronove autonomne vožnje se prednja sedišta nagnu, dok se upravljački obruč pomera prema armaturnoj ploči. Ležeći položaj sedišta smanjuje umor na dužim relacijama.

Foto: Kia

Jedno od najizrazitijih područja u kabini je kokpit. Grafički korisnički interfejs (GUI) kokpita iskače iz vrata na vozačevoj strani i obavija se oko upravljačkog obruča u formi luk. To spaja instrument tablu direktno sa audio-video ekranom na centralnoj konzoli i povezano je sa ekranom, ugrađenim na upravljačkom obruču. GUI interfejs, kojim upravlja tehnologija veštačke inteligencije, prikazuje korisne informacije o autonomnoj vožnji i navigaciji, što omogućava jedinstveno korisničko iskustvo. Završetak luka kokpita sa GUI interfejsom je usmeren prema putu i izgleda kao interaktivno osvetljenje zvezdanog oblaka.
Iako za sad još nije potvrđena serijska proizvodnja Futurona neka njegova rešenja će Kia sigurno koristiti u svojim budućim modelima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Bugatti Atlantic stiže u Ženevu?

Volkswagen sa publikom još uvek igra žmurke, ali, će u Ženevu ipak stići sa ...

Nissan planira da smanji proizvodnju i do 20%?

Prema poslednjim izveštajima, Nissan se sprema da smanji proizvodnju i prestane da nudi velike ...

G-Klasa se otkriva malo po malo

G-Klasa se otkriva malo po malo. Mercedes-Benz je objavio prve zvanične fotografije enterijera G ...

Formula 1 – Andretti ulazi u F1?

Formula 1 – Andretti ulazi u F1? Nije zvanično ali ima indirektnih indicija od ...

Službeno – sprema se Hyundai i30 N AWD

Pričalo se o mogućnosti da Hyundai i30 N dobije AWD verziju, sada je potvrđeno, ...

Test Renault Austral Techno Mild Hybrid 160 Auto

Test Renault Austral Techno Mild Hybrid 160 Auto je test modela koji zamenjuje Kadjar ...