fbpx

Kia Futuron liči na NLO sa četiri točka

Kia Motors je pokazala konceptno vozilo Futuron, kupe SUV sa pogonom na svim točkovima, koji najavljuje kako će u budućnosti izgledati dizajn električnih vozila

Foto: Kia

Futuron, koji je dizajniran u Kijinom dizajnerskom centru u Koreji, upravo je debitovao na međunarodnom salonu u Šangaju, gde će ga posetioci moći pogledati do 10. novembra. Koncept Kia Futuron temelji se na ‘360-stepenoj’ dizajnerskoj koncepciji koju karakterišu čiste, glatke linije bez nepotrebnih ornamenata. Karoserijske površine stvaraju niz napetih, tečnih linija, koje se okreću, šire i skupljaju oko karoserije. Rezultat je elegantan i aerodinamičan izgled.

Foto: Kia

Futuron ima impozantne proporcije. Njegove dimenzije su – dužina: 4.850 mm, visina: 1.550 mm, međuosovinsko rastojanje: 3.000 mm. Poređenja radi ovo su dimenzije Kijinog najvećeg SUV-a Sorenta (dužina: 4.800, visina: 1.690 mm, međuosovinsko rastojanje: 2.780 mm), koji je dimenzijama i proporcijama drugačiji, a pogotovo po osnovi međuosovinskog rastojanja. Nizak stav SUV kupea ostavlja moćan utisak, koji će možda u skoroj budućnosti postati prepoznatljiv znak novih modela Kia. Oni će biti samouvereni, sportski i moderni, ali ujedno i elegantni.
U osnovi, potpuno električni pogon Futurona omogućava takav oblik. Snažna baterija smeštena je nisko ispod kabine i pruža električnu energiju za četiri elektro motora, koji su ugrađeni u točkove.
Futuron, koji je sportsko vozilo na SUV platformi, sa svojim udobnim, nazad nagnutim sedištima korisnicima pruža novi način interaktivnog iskustva vožnje, koji je primeren za urbanu sredinu. Različiti elementi konstrukcije i oblika vozila omogućavaju jaku povezanost između vozača i vozila.

Foto: Kia

Krov je neuobičajen, jer ima panoramski prozor u obliku dijamanta sa 360-stepenim jezgrom, što podseća na tradicionalnu predstavu o NLO-ima i letećim tanjirima. Pored pružanja prirodnog svetla u kabini takav krov, koji je produžen do sredine poklopca motora, vozačima omogućava izuzetan pregled ceste ispred vozila. Na staklenom krovu je ugrađena mreža laserskih radara (LiDAR), koja spada u 4. stepen autonomne vožnje bez upotrebe ruku i očiju u većini uslova vožnje.
Tema 360° tematika očigledna je kod osvetljenja, koje naglašava oštre karakterne crte, koje zaokružuju Futuronovu karoseriju. Ova zabavna i interaktivna funkcija se osvetljavanjem odaziva na pokrete i pomeranje izvan vozila i time dokazuje blisku vezu između vozila i vozača, još pre ulaska u vozilo.

Foto: Kia

Konstrukcija električnog pogona i ugradnja sistema 4. stepena autonomne vožnje je omogućila nastanak prostrane i prilagodljive kabine kakvu do sada još nismo videli. Prednja sedišta su napravljena od prilagodljivih materijala i mogu se postaviti u uspravan položaj za vožnju ili položaj za odmor, kada su nagnuta nazad, što je karakteristično za prvu klasu u avionima. Aktiviranjem Futuronove autonomne vožnje se prednja sedišta nagnu, dok se upravljački obruč pomera prema armaturnoj ploči. Ležeći položaj sedišta smanjuje umor na dužim relacijama.

Foto: Kia

Jedno od najizrazitijih područja u kabini je kokpit. Grafički korisnički interfejs (GUI) kokpita iskače iz vrata na vozačevoj strani i obavija se oko upravljačkog obruča u formi luk. To spaja instrument tablu direktno sa audio-video ekranom na centralnoj konzoli i povezano je sa ekranom, ugrađenim na upravljačkom obruču. GUI interfejs, kojim upravlja tehnologija veštačke inteligencije, prikazuje korisne informacije o autonomnoj vožnji i navigaciji, što omogućava jedinstveno korisničko iskustvo. Završetak luka kokpita sa GUI interfejsom je usmeren prema putu i izgleda kao interaktivno osvetljenje zvezdanog oblaka.
Iako za sad još nije potvrđena serijska proizvodnja Futurona neka njegova rešenja će Kia sigurno koristiti u svojim budućim modelima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Oba Alfa Romea kažnjena – Kubica osvojio prvi poen

Odmah nakon trke Formule 1 u Hockenheimu, oba vozača Alfa Romea su kažnjena zbog ...

Predstavljena Cupra Born sportski električni hatchback

Cupra je predstavila električni sportski hatchback Born, koji snagom nadmašuje ID.3 svog pandana iz ...

Formula 1 – šta će biti sa Mazepinom i timom Haas

Invazija Rusije na Ukrajinu ima konsekvence i u Formuli 1 – trka za Veliku ...

Još jedan leteći automobil je na pomolu

Na pomolu je još jedan leteći automobil, samo ovom rešenju ne treba pista Ideja ...

Lexus najavljuje visoke performanse uz LF-Z koncept

Lexus je u martu predstavio elektrfikovani LF-Z koncept i najavljuje zaokret – umesto dosadašnjeg ...

Hamiltonu pobeda u trci punoj preokreta

Ako je Engleska postojbina Formule 1, a Silverstone njegova kolevka, onda su zanimljivom trkom ...