fbpx

Šta je jače – aluminijumski ili čelični točak?

Sezona zimskih setova točkova je ispred nas, pa je možda korisno videti razliku u karakteristikama čeličnih i aluminijumskih naplataka

Finski YouTube kanal, „Hydraulic Press Channel, već par godina daje odgovore na neka od pitanja koja niko nikad nije postavio. Glavno pitanje ovog kanala je „Šta će se desiti ako stavimo (objekat) pod vrlo snažnu hidrauličnu presu.“ Iako se testiranja vrše pod kontrolisanim uslovima, ishodi se često pokažu vrlo opasnim. S obzirom da nam se sezona „ružnih, zimskih, setova točkova“ brzo približava, finski voditelj ovog kanale je odlučio da nam pokaže razliku u čvrstoći čeličnih i naplataka od legure. Dakle, pitanje je: šta je jače? Čelik ili legura?

Video nam pokazuje da se aluminijumski naplatak, skinut sa američke verzije zaboravljene Opel Sintre (koja je diskutabilno bila opasnija od same prese), sa pneumatikom raspada pri 20 tona pritiska. Presa zapravo simulira šta jedna velika rupa na putu može da uradi naplatku – čelični se krivi, dok aluminijumski jednostavno puca. Zanimljivo postaje kada voditelj YouTube kanala postavi aluminijumski naplatak na unutrašnju stranu. Tek tada dolazi do eksplozije. U međuvremenu, čelični naplatak se pod istim uslovima ponaša baš onako kako smo i očekivali – krivi se. Video odlično pokazuje karakteristike različitih materijala, što je posebno korisno srpskim vozačima, čija prirodna okolina su rupe i neravnine na putevima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Koenigsegg – čestitamo, ali ipak možemo brže

Koenigsegg je čestitao Bugattiju na novom brzinskom rekordu, ali dodao da neće dugo biti ...

McLaren razvija novi GT3 automobil za 2019.

McLaren razvija novi GT3 trkački automobil za 2019. na platformi svog najnovijeg modela 720S. ...

Nemanja Jovanović treći u Bruku za CEE

Nemanja Jovanović osvojio odlično treće mesto u karting trci za CEE koja se vozila ...

Audi e-tron GT kreće u proizvodnju 2020.

Audi je na L.A. Auto Show-u predstavio električni kupe sa četvoro vrata, pod imenom ...

Hiper Lotus zove se Evija

Prvi stvarno novi Lotus, nakon 11 godina, zvaće se Evija i imaće preko 1.000 ...