Studenti ponovo dizajniraju Škodu – Spyder

20 studenata škodine strukovne akademije ove godine je uključeno u ambiciozan projekat – otvoreni spajder na bazi Škode Scale

Foto: Škoda

Tradicionalno studenti Škoda akademije svoje ideje pretvaraju u projekat i na kraju gotov automobil. Ove godine, 20 studenata, pod vođstvom glavnog dizajnera Škode Olivera Stefanija krenulo je u ambiciozan projekat – dizajniranje otvorenog spajdera na osnovi nove Škode Scale. U studijima odeljenja za dizajn Škoda akademije u Mladoj Boleslavi nastaće sedmi po redu projekat, koji potpisu budući dizajneri automobila. Nakon završavanja idejnih skica, biće definisan konačan dizajn, nakon čega će do leta biti napravljen i pokazan pravi automobil, koji će takođe, napraviti studenti strukovne akademije. Odluka da se upuste u projekat otvorene verzije Scale došla je upravo od grupe studenata koji će raditi na dizajnu, koji kao jedan od ciljeva ima naglašavanje dinamičnosti.
Tokom rada na projektu ovoj, prvog Škoda „Spydera“ koji za sada nema formalno ime, ali će ga do premijere dobiti, studenti imaju punu podršku profesionalaca, dizajnera i inženjera, iz tehničkog razvoja kompanije. U sklopu ovog projekta, studenti su boravili i u škodinom dizajn centru u Mladoj Boleslavi, gde im je bilo dozvoljeno da prate kako šefa dizajna Stefanija, tako i rad celog odeljenja.
Iako su kompjuteri, digitalizacija i kompjuterska simulacija odavno zavladali dizajnom, Stefani kaže da je obično skiciranje i crtanje na papiru esencijalno za svakog dizajnera, pa se i u ovom projektu insistira na tradicionalnom – papiru, olovkama i bojicama. Stefani kaže – iz svakog poteza olovkom ideja se pretvara u nešto stvarno. Skica je prvi korak uzbudljivog puta stvaranja jednog automobila. Jiří Hadaščok, kordinator dizajna eksterijera kaže da su skice koje su uradili studenti impresivne, i da mu se predložene konture koncepta dopadaju, ali pre svega entuzijazam sa kojim se se studenti prihvatili projekta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Šta će pokretati F1 od 2021.?

FIA je nakon sastanka sa timovima i proizvođačima motora objavila početne detalje novih pravila ...

BMW X7, konačno, i službeno

Prošlo je četiri godine od najave do premijere velikog SUV-a iz BMW, koji će ...

Holandski EV startup predstavio svoj prvi model, Lightyear One

Holandski EV startup Lightyear predstavio je svoj prvi model, pod imenom Lightyear One Holandski ...

Gordon Murray sprema “pravog” naslednika McLarena F1

 Naslednik McLarena F1 kojeg sprema Gordon Murray imaće atmosferski V12 motor i manuelni menjač ...

Aston Martin se razmahao

Sve je lakše kada finansije idu kako treba. Povećana potražnja za supersportskim automobilima, otvorila ...

Kia Telluride i e-Soul pobednici izbora Svetski auto 2020. godine

Kia je pobednik izbora Svetski auto godine modelima Telluride i e-Soul koji je proglašen ...