Porsche najavljuje dva električna modela

Porsche je uz predstavljanje finansijskog bilansa najavio i ponešto od planova – dva nova električna modela u naredna 24 meseca

Foto: Porsche

Porsche je uz finansijski izveštaj za prošlu godinu najavio i dva nova električna modela koja će se pojaviti u naredna 24 meseca. Prvi će, krajem 2020. stići u formi evolucije Taykana. Taycan Cross Turismo će biti karavan crossover, a zapravo smo ga u formi koncepta već videli na salonu u Ženevi 2018. godine pod imenom Mission E Cross Turismo. U salone Porschea trebao bi stići na proleće 2021.

Foto: Porsche

Redizajnirani Porsche Macan će biti drugi električni model. Prem najavi, u proizvodnju će ući karajem 2022. što znači da će biti deklarisan kao model za 2023. godinu. Za razliku od aktuelnog Macana, nova električna verzija imaće sasvim drugačiju PPE modularnu platformu, za razliku od trenutne J1. Novu PPE platformu zajednički razvijaju Porsche, i Audi.
Prema zvaničnim najavama, Porsche očekuje da po dolasku modifikovanog električnog Macana prodaje i vezuje sa pogonom od motora sa unutrašnjim sagorevanjem barem još neko vreme, ali nije definisano koliko dugo. Ovako neodređena najava uporedne prodaje dve verzije istog modela zasnovana je na procenama da će električna vozila u predstojećem kratkom vremenom postajati sve popularnija. Porsche će do 2022. uložiti oko šest milijardi evra u razvoj električnih vozila, a očekuje da već do 2025. 50% prodatih vozila ima električni pogon.

Foto: Porsche

Iako nije zvanično potvrđeno, očekuje se da deo pomenutih investicija bude namenjen i za razvoj električnog sportskog 718, mada, koliko je poznato još ne postoji zeleno svetlo unutar kompanije za ovaj model. Isto tako, sve češće se se čuju spekulacije o električnom 911 Carrera, mada ni za tog sportistu na struju još nema zvanične najave.
Porsche je u 2019. povećao prodaju za 10%, na 280.800 vozila, što je donelo operativni profit od 4.4 milijarde. Međutim, zbog krize izazvane pandemijom coronavirusa, kompanija ne očekuje napredak u 2020. godini po pitanju broja prodatih jedinica, ali će finansijski bilans pokušati da ostvari kroz uštede i efikasnost u poslovanju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porudžbine za serijski Honda Urban EV već od 2019.

Honda je tokom svoje konferencije na sajmu automobila u Ženevi potvrdila da će početi ...

DS pokazuje kako ćemo se voziti 2035.

X E-Tense je vizija koja pokazuje kako ćemo se voziti 2035. barem prema dizajnerima ...

Hondi Red Dot nagrade za dizajn automobila i motocikla

Hondina potpuno nova, izuzetno hvaljena Honda e dobila je nagradu „Red Dot: Best of ...

Mercedes-AMG predstavio GLA45 i GLA45 S 4Matic+

Mercedes-Benz je nedavno predstavio drugu generaciju modela GLA, koji je sada otkriven i u ...

Dan kada Enzo Ferrari nije hteo da priđe Maseratiju

Istorija je zanimljiva društvena nauka, a istorija automobilizma često donosi bizarne događaje, kakav beleži ...

Novi Volkswagen Touareg stiže 23. marta

Volkswagen će 23. marta predstaviti novi Touareg i to u Pekingu, na istom mestu ...