fbpx

Lakši automobil je bolji automobil – kaže Gordon Murray

Lakši automobil je bolji automobil kaže Gordon Murray i svoj T.50 pravi najlakšim u klasi superautomobila

Foto: Gordon Murray Automotive

T.50 superautomobil legendarnog Gordona Murraya sve je bliži kupcima, a čuveni dizajner automobila otkriva svoje postulate od kojih ne odstupa. Lakši automobl je bolji automobil, pa će prema toj postavci T.50 biti najlakši automobil u svojoj klasi. Murray svojom konstrukcijom pomera aktuelne standarde koji donose stalno povećanje snage i brzine automobila, uz koju neminovno raste i masa automobila. Za inženjere standardnu postavku odnosa snage prema masi, Murray je okrenuo i polazi od odnosa mase naspram snage.
T.50 će imati masu od samo 980 kilograma, što znači da će za trećinu biti lakši od tipčnih predstavnika u segmentu, čija prosečna masa je 1.436 kilograma. Šta više, Gordon Murray Automotive će kupcima ponuditi udoban, praktičan i svakodnevno upotrebljiv automobil, a ne spartanski “očerupanog” sportistu radi uštede u masi.

Foto: Gordon Murray Automotive

Murray kaže da za štednju u masi vozila ne postoji čarobna reč ili primena nekog egzotičnog materijala koja će završiti posao. Masa vozila se smanjuje kompletnom filozofijom prema svakoj ugrađenoj komponenti.
Murrayeva postavka masa prema snazi najbolje se vidi kroz brojke – u T.50 svakih 100 KS moraće da pokrene samo 150 kilograma vozila, dok kod tipičnih predstavnika klase 100 KS mora da pokreće 210 kilograma, odnosno 40% više. Odnos mase prema snazi je ono što pokreće ceo razvoj T.50 – svaka komponenta je projektovana od starta sa minimalnom mogućom masom. Svojom masom od 980 kg i V12 motorom od 650 KS, T.50 dostiže odnos 663KS po toni mase, dok tipičnom superautomobilu od 1.436 kg do tog odnosa nedostaje čitavih 300 KS. Naravno, danas više nije problem napraviti motor od 950 KS, ali snažniji motor povećava cenu i masu zbog neophodnog jačeg menjača i pogona, većih pneumatika i kočnica, a veća masa smanuje voznu dinamiku i ubija performanse. Težak automobil čak i kada ima isti odnos mase prema snazi motora, nikada ne može dostići lakši automobil u voznoj dinamici i agilnosti, čak ni sa primenom kompleksnog i skupog aktivnog ogibljenja.

McLaren F1, Foto: Gordon Murray Automotive

Profesor Murray kaže da je u današnjim supersportskim automobilima izgubljeno zadovoljstvo u vožnji, i da ožive tek na maksimalnim obrtajima. Jurenje za što većom maksimalnom brzinom samo povećava masu vozila zbog sve jačih motora, ali budućnost automobila visokih performasi je u manjoj masi.
T.50 je mali automobil, dug samo 4.38m, što znači da je manji od Porschea 911, ali nudi udoban smeštaj za tri osobe i njihov prtljag. Njegova samonoseća karoserija sa svim panelima teži samo 150 kilograma. Sva tri sedišta su od karbonskih kompozita, a vozačevo centralno sedište teži samo 7kg, do sedišta za putnike imaju masu od neverovatnih 3kg. Atmosferski V12 motor od 4 litre koji je razvio Cossworth je jedan od najbrže “vrtećih” motora na svetu – 650 KS dohvata na 12.100 o/min, ima samo 180 kg, i najlakši je V12 ikada napravljen za serijski drumski automobil.

Foto: Murray Automotive

Za 60 kg je lakši od BMW S70/2 V12, koji je pokretao legendarni McLaren F1. Tim inženjera vodi račune o svakom zavrtnju i to bukvalno, i prilagođava ga stvarnim potrebama na određenom mestu, a ne koristeći odomaćene dimenzije i mere. Dužina i prečnik svakog zavrtnja je optimizovan silama koje treba da savlada. Konstrukcija svih nožnih komandi lakša je za 300 grama od sistema u Formuli 1, a vetrobransko staklo je 28% tanje nego uobičajeno, ali iste čvrstine i otpornosti.
Jedino što možemo da dodamo je da sve ovo impresivno zvuči, ali još uvek na papiru, i tek će morati da se dokaže na asfaltu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mick Schumacher Šampion Sveta Formule 2

Mick Schumacher može da bude zadovoljan, pored angažmana u Formuli 1 okrunio se i ...

Robert Kubica u F1 timu Alfa Romeo

Popularni poljski vozač Robet Kubica potpisao je višegodišnji ugovor sa timom Alfa Romeo i ...

Mini Srbija predstavio novi Mini Cooper i Mini Countryman

Mini Srbija predstavio novi Mini Cooper i Mini Countryman modele kojima počinje revolucionarna MINI ...

Enterijer Honde Urban EV deluje zanimljivo

Honda je pokazala prvu službenu fotografiju svog budućeg električnog mališana i deluje zanimljivo Počelo ...

Situacija sa čipovima sve lošija po proizvođače automobila

Magacini sa lagerima se prazne, a situacija sa snabdevanjem mikro čipova sve je lošija ...