fbpx

CEO Porschea se seli na kormilo Volkswagena

Oliver Blume CEO Porschea se napušta poziciju i seli se na kormilo Volkswagena kako bi zbavio marku iz nastalih problema sa Golfom 8 i ID.3

Foto: Porsche

Oliver Blume, CEO marke Porsche napušta svoju poziciju. Nezvanično se saznaje da će ostati u okviru Volkswagen Grupe, ali na čelu upravo matične marke VW. Ako se navodi nemačkih specijalizovanih medija pokažu tačnima, Blume neće imati lak posao. Volkswagenu ne cvetaju ruže i pred velikim izazovima je. Globalna pandemija je potpuno poremetila tržište, desetkovala i proizvodnju prodaju, ali ono što dodatno muči Volkswagen je činjenica da ima dosta problema sa svoja dva glavna modela koji bi trebali da budu okosnica prodaje – Golfom 8 i električnim ID.3, i to o sličnoj osnovi koja je vezana za softvere. Iako isporuke modela ID.3, koji otpočinje novu električnu eru Volkswagena, još nisu zvanično odložene, već proizvedeni modeli moraju da idu na ažuriranje foftvera pre isporuke kupcima. Za Golf 8 situacija je još lošija – zbog softverskih “Gremlina” isporuke uzdanice VW-a su bile stopirane i upravo su nastavljene, a istu sudbinu ima i nova Octavija, koja se suočila i sa mehaničkim problemima. U osnovi, softverski problem o kojem se mnogo govori vezan je za “Emergency call” sistem, koji u slučaju udesa automatski šalje signal najbližoj stanici za primanje signala u slučaju nužde.  VW je ovaj problem koji nije uticao ni na jednu funkciju rada vozila otklonio, a 15.000 do sada isporučenih vozila biće pozvano na reinstalaciju softvera.

Foto: Volkswagen

Auto Motor und Sport je objavio da su personalne promene u samom vrhu VW Grupe povezane upravo sa situacijom koja teška vremena čini još težom, Oliver Blume, za kojeg se smatra da je odlično vodio Porsche, trebao bi biti prava osoba na čelu Volkswagena za ispravljanje situacije sa ID.3 i Golfom 8, čij uzroci su brzo otklonjeni, ali svakako nisu bili dobrodošli za imidž mark. Ako se navodi najvećeg nemačkog specijalizovanog medija ispostave tačnim, Herbert Diess će morati da odstupi sa pozicije prvog čoveka Volkswagena, ali bi ipak zadržao još višu poziciju prvog čoveka VW Grupe. Kao naslednik Blumea na čelu Porschea navodi se Bernhard Maier, koji je trenutno CEO Škode, a kojim ovo ne bi bio prvi angažman u Porscheu, obzirom da je od 2001. bio na vodećim pozicijama sportske marke, sve do postavljanja na čelo Škode u novembru 2015.
Crni oblaci su se nadvili nad Jochenom Sengpiehlom, šefom marketinga marke Volkswagen, kojem preti otkaz nakon nakon rasističkog reklamnog video oglasa za Golf 8 na društvenim mrežama. VW je brzo povukao kontroverzni spot i javno se izvinio za nesretni spot, sa obavezom da će istražiti kako je došlo do tog skandaloznog propusta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen Grupa odustaje od gradnje nove fabrike?

Volkswagen Grupa razmišlja o potrebi gradnje nove 2 milijarde evra vredne fabrike u Wolfsburgu ...

Formula 1 – sapunica sa Piastirijem se nastavlja

Formula 1 sapunica sa Oscarom Piastrijem podseća zašto se F1 zove „Najbrži cirkus“ na ...

Formula 1 je na prodaju samo pošto?

Formula 1 je na prodaju samo je pitanje koju cenu će Liberty Media tražiti ...

Zbog čega su karbon keramičke kočnice toliko skupe?

Poznato je da karbon keramičke kočnice pružaju mnogo bolje performanse od običnih livenih, ali ...

Elektirfikacija damoklov mač Formuli 1?

Da li će elektrifikacija automobila postati damoklov mač Formuli 1 i ugasiti je brže ...

Rimac C_Two mora kroz kreš testove

Rimac Concept One je bio pošteđen tužne sudbine, ali njegov naslednik mora težim putem ...