fbpx

Zlatni dani vozača Formule 1 su prošlost

Zlatni dani milionskih zarada vozača u Formuli 1 su prošlost smatra bivši šef F1 Bernie Ecclestone

Foto: Renault Sport

Bivši šef Formule 1 i čovek koji je svakako zaslužan za globalnu popularnost ovog sporta Bernie Ecclestone, smatra da su zlatni dani plata vozača prošli. I ove sezone, koja još nije ni počela, na vrhu liste primanja je Lewis Hamilton, sa procenjenih 48 miliona evra, a za njim je Sebastian Vettel sa 42 miliona evra. Daleko iza njih, ali i dalje sa ogromnim primanjima je Daniel Ricciardo koji je od Renaulta dobio 18 miliona, a iza njega još zvezda Red Bulla koja treba da dođe do titule Max Verstappen sa 16 miliona evra.

Foto: Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Međutim, svet a sa njim i Formula su u krizi, što je dovelo do opravdanog limitiranja budžeta za narednu godinu na 130 miliona evra. U skladu sa krizom, jedan broj vozača je prihvatio smanjenje plata kako bi njihovi timovi uopšte opstali u kriznim vremenima. Sa druge strane, ima i onih koji tek pregovaraju, pa se može čuti da Lewis Hamilton za nastavak saradnje sa Mercedesom traži 50 miliona po sezoni, bez obzira na krizu. Ecclestone smatra da Hamilton ne treba da se kocka sa karijerom zbog novca i da moda da shvati da su zlatni dani plata vozača u Formuli 1 konačno završeni. Nikada više neće dobiti ugovor na 50 miliona evra – kaže Ecclestone. Iako to trenutno nije slučaj, Formula 1 razmatra da u okvire ograničenog budžeta budžeta budu uključene i plate. Šef Renaulta Cyril Abiteboul se zalaže za limitiranje, ali je svestan da je primanja teško pratiti u okvirima legalnih načina. Abiteboul napominje da je to teško izvesti i zbog ugovora na duge staze kakve već imaju Verstappen i Charles Leclerc, na čamu im čestita i kaže da se mogu napraviti izuzeci koji će biti zdravi i koji će doneti dobrobit i održivost celom sportu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Lamborghini Diablo napunio 30 godina postojanja

Lamborghini Diablo čija fotografija je bila poput ikone u sobi mnogih dečaka ove godine ...

Korisna servisna akcija FCA

FCA poziva vlasnike vozila svih brendova, Fiat/Fiat Professional/Alfa/Lancia/Chrysler/Jeep,  u ovlašćene servise na besplatnu letnju ...

Zanimljiva prodajna akcija za Citroen C3

Kompanija Avtonova KAB, ekskluzivni uvoznik Citroën vozila u našoj zemlji, započela je sjajnu jesenju ...

Zove se Take-Off, ali nije za letenje

Pop-up kamp prikolice sa brojnim mogućim dodacima uz dovoljno mašte postaju praktične i prostrane, ...

Vraća se nekadašnja Isetta, ali kao električno vozilo Microlino

Švajcarka marka koja je stvorila sklopive trotinete kreće u proizvodnju Microlina električnog dvoseda veoma ...

WRC – Ott Tanak do pobede u Finskoj

WRC – Ott Tanak je preciznom vožnjom u Finskoj doneo prvu pobedu ikada za ...