fbpx

Volkswagen ulaže 2 milijarde u novi pogon za Trinity

Volkswagen uz dve milijarde evra u Wolfsburgu priprema potpuno novi pogon za svoju novu električnu limuzinu Trinity

Foto: Volkswagen

Volkswagen će uložiti dve milijarde evra u potpuno novi pogon. Lokacija novog proizvodnog pogona VW-a biće na lokaciji gde se nalazi i centrala giganta u Wolfsburgu, a izgradnja će početi u proleće 2023. godine. Novi pogon biće organizovan i opremljen prema najnovijim organizacionim, proizvodnim i logističkim principima, kako bi prema produktivnosti parirao u tehnološkom i proizvodnom zaostatku iza Tesle, koji je u blizini Berlina upravo dobio privremeno odobrenje da započne serijsku proizvodnju svojih automobila.
Volkswagen vrlo dobro zna i koji model će se proizvoditi u novom pogonu. Za sada, ime modela je Trinity (a verovatno će tako i ostati), reč je o električnoj limuzini sa četvoro vrata, koja će dimenzijama stati na mesto višedecenijskog bestselera iz Volkswagena, modela Passat. VW Trinity je više nego ozbiljan i ambiciozan projekat, ne samo po činjenici da se za njega gradi potpuno novi pogon. Jasno je da će u nekom trenutku proizvodnje trake deliti sa još nekim modelom, ali pre toga, zanimljiv je činjenicom da će debitovati na potpuno novoj SSP električnoj “super platformi”, kako je opisuje Volkswagen. U model Trinity će doneti četvrti nivo autonomne vožnje i autonomiju od preko 700 kilometara, pre nego što se na SSP platformi budu našli i drugi modeli marke Volkswagen, ali i pod markama Audi, Seat, Škoda Porsche, koji će se oprostiti od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. A to će početi 2026. godine, za kada je najavljen početak proizvodnje modela Trinity.
VW kao silj ima vreme proizvodnje Trinity od 10 časova po komadu, slično koliko ulaže i Tesla u Model 3 u svom pogonu u mestu Gruenheide pored Berlina. VW smatra da je ključ u postavci: što manje verzija, što manje komponenti, više automatizacije, linearnije proizvodne linije i novi logistički koncept. Na papiru, zvuči jednostavno, a tek ćemo 2026. videti da li je tako i u praksi. Planirani kapacitet novog pogona u Wolfsburgu je 250.000 vozila godišnje, a iz kompanije kažu da je jednostavnije napraviti potpuno novi pogon nego prepravljati postojeći. Zanimljivo je da se moćni sindikat VW-a potpuno saglasio sa predlogom o gradnji novog pogona, koji je inicijativa CEO-a VW Grupe Herberta Diessa, na čije poteze, ideje i predloge, sindikat tradicionalno negativno reaguje i suprotstavlja im se.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mračna verzija velikog SUV-a: Tahoe Custom Midnight Edition

Chevrolet je prošlog leta otkrio Tahoe Custom Edition, specijalnu varijantu sa fokusom na upotrebljivosti. ...

Rešenje do septembra ili bankrot za salon u Ženevi

Ako se do septembra ne nađe rešenje, organizatoru salona automobila u Ženevi preti bankrot ...

Exorcist Camaro oborio vreme Dodge Deamona

Hennessey je svojim „Isterivačem đavola“ uspeo da obori vreme Dodge Deamona u trci ubrzanja ...

Kia sa novim motorima ulazi u novu godinu

Kia Motors svoju ponudu modela Ceed obogatila je novim benzinskim motorom i benzinskim motorom ...

Perez u Alfu, Vettel u Aston, Kimi u penziju?

Otkaz koji je Ferrari dao Vettelu dobrano je uzburkao vode angažmana u Formuli 1, ...

Formula 1 – novi format kvalifikacija na Hungaroringu

Formula 1 – novi format kvalifikacija biće uveden na Hungaroringu, mada je planiran za ...