fbpx

Ineos Grenadier – sličnost sa Defenderom je namerna

Britanski hemijski gigant odlučio je da uđe u sektor proizvodnje automobila i to ozbiljnih off-roadera – prvi model je Grenadier

Prvi (ozbiljni) terenac koji će 2021. godine stići od strane britanskog hemijskog giganta Ineos, zove se Grenadier, i svaka njegova sličnost sa Land Rover Defenderom nije baš slučajna. Tačnije, poprilično namerna je, a plan je da na tržištu pravih i sposobnih offroader zauzme upravo mesto Defendera koji se više ne proizvodi. Kupcima će biti ponuđen u dve karoserijske verzije, sa petora vrata i kao pick-up, a proizvodiće se u pogonu koji se još priprema, na samo 30 minuta vožnje od novog pogona u kojem Aston Martin proizvodi svoj DBX.
Ineos, hemijski gigant koji je prošle godine ostvario prihod od 61 milijardu dolara svoj automobil je najavio 2017. godine, nakon što je Land Rover objavio prestanak proizvodnje Defendera, nakon procene da postoji potražnja za takvim tipom vozila. Prvobitni plan bio je preuzimanje prava na proizvodnju originalnog Defendera, ali je nakon odbijanja stvoren Ineos Automotive, sa idejom da razvije sopstveno vozilo.
Pojam razvije ipak treba shvatiti uslovno, obzirom na „pomoć prijatelja“. Donji postroj je razvijen u saradnji sa Magna Steyerom, koji je Mercedesu pomogao da razvije G Klasu, i još uvek je proizvodi. Platforma je u osnovi šasija koja nosi sve – od motora i menjača preko pogonskog sistema i oslanjanja, dok karoseriju praktično čine paneli. Obe osovine su krute sa panhard polugama i spiralnim oprugama pozadi. Da bi se masa vozila zadržala koliko toliko od kontrolom, karoserija je izrađena od aluminijuma, čelika i delimično kompozita.
Ni pogon Grenadiera nije baš razvijan, nego je kupljen gotov. Biće i benzinac i dizel sa šest cilindara, a isporučivaće ih BMW, dok će menjač biti isključio osmostepeni automatik sa reduktorom, najverovatnije iz ZF-a.
Ineos još nije otkrio enterijer svog prvenca na četiri točka, a to će uraditi pred početak proizvodnje. Za sada, ceo tim oko projekta posvećen je testiranjima prototipova sa planom da tokom testova pređe više od 1.6 miliona kilometara. Plan kompanije je da svoj model ponudi celom svetu. Cena će zavisiti od potražnje i broja poručenih i proizvedenih primeraka, a najave kažu da bi osnovna cena trebala da bude oko 63.000 evra, pa čak i manje od toga. Poreklo imena Grenadier, je zanimljivo. Odnosi se na rod vojske, odnosno vojnika koji kao svoje osnovno naoružanje koristi granate, a sasvim slučajno, ideja o ovom terencu rodila se u pabu imena Grenadier.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

“Autoban” još uvek bezbedan od uvođenja ograničenja brzine

Predlog da se uvedu ograničenja brzine na delove nemačkih autobanova bez ograničenja nadglasan je ...

Zamena ulja u Bugatti Veyronu košta 21.000 dolara! Zbog čega?

Zamenu ulja u Bugatti Veyronu serviseri naplaćuju 21.000 $. Pogledajte zbog čega jedan uobičajeni ...

Rimac unapredio aerodinamiku C_Two za 34%

I kada deluje da je gotovo, nije završeno – Rimac je u odnosu na ...

Peugeot 3008 se već priprema za Dakar 2018.

Nakon dve uzastopne pobede na Dakar reliju, Peugeot je već počeo pripreme za naredni ...

Lamborghini rasturio svoj rekord prodaje zahvaljujući Urusu

Lamborghini je saopštio da je 2019. bila njegova najbolja godina ikada po pitanju prodaje ...