fbpx

AC Cobra oživljena i (na žalost) elektrifikovana

U automobilskom svetu ništa nije sveto, pogotovo ako se na tome može zaraditi – i AC Cobra je elektrifikovana

Nismo protivnici elektrifikacije, koje je evidentno deo budućnosti transporta, ali stojimo na stanovištu da poneke stvari ne treba dirati, a to su neki legendarni modeli, čija elektrifikacija baš i nije nužna
Ali, u sličaju AC Cobre se ne pitamo. Legendarni dvosed koji je stvorio legendarni Caroll Shelby mlađi su videli u popularnom filmu Ford vs Ferrari, a malo stariji znaju dosta više o hot-rodu koji se 60-ih godina prošlog veka prodavao pod imenom Shelby Cobra, AC Shelby Cobra, AC Cobra. Oni koji znaju o kakvoj legendi se radi, za velike pare mogu da kupe šačicu Cobri koja je mahom u Americi, a radi se o repariranim, dobro održavanim ili modifikovanim legendama. Novih originalnih Cobri nema.
Tačnije nije ih bilo sve dok upravo nije objavljena vest da će britanska firma AC cars proizvesti 58 komada Cobri. Ali pre entuzijazma, imamo i vest koja neće obradovati baš sve. Umesto rasnog V8, pogon zadnjih točkova je elektro motor a baterija je 54 kWh. Ako je za utehu, osnovni dizajn AC Cobre je netaknut isto kao i enterijer, ali donji postroj, kao što je sistem upravljanja, oslanjanja i kočioni sistem jesu, u skladu sa standardima 2020. godine. Ova nova “Cobra” zvanično se zove AC Cobra Series 1 Electric.
AC Cars će ipak još malo utešiti malobrojne, time što će proizvesti i 58 komada AC Cobri, ali sa upola manje cilindara od originala. Oni koji ipak žele rezervoar umesto baterije moći će da kupe verziju sa 2.3 EcoBoost četvorocilindarskim turbo motorom iz Forda, koji se ugrađuje u Mustang.
U oba slučaja, kupac će dobiti malu, ali ne preterano udobnu niti praktičnu legendu i to za velik novac. Ono što znamo je da će The AC Cobra Series 1 Electric koštati 169.000 evra, a benzinska AC Cobra 140 Charter Edition znatno manjih, ali i dalje ogromnih 100.000 evra, pa ko voli nek’ izvoli, prodaja kreće u poslednjem kvartalu 2020. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen Golf 8 dobio GTI Clubsport verziju

Za sve ljubitelje hot-hatcha Volkswagen je predstavio Golf GTI Clubsport verziju, koja do kupaca ...

Srpska Asocijacija uvoznika o subvencijama za hibride i EV

Srpska Asocijacija uvoznika vozila i delova želi da skrene pažnju na odluku Vlade RS ...

Koenigsegg Agera RS zaradila vlasniku 1.9 miliona dolara

Kolekcionar super automobila čekao je godinama na isporuku svog Koenigsegga Agera RS, ali ga ...

WRC – Kalle Rovanperä se častio titulom za rođendan

WRC – Kalle Rovanperä se za 22. rođendan „počastio“ pobedom na Novom Zelandu i ...

Zeleni rekord u Zelenom paklu

Zeleni pakao kako, ne baš iz milošte, nazivaju Nürburgring Nordschleife dobio je novi rekord, ...

Hyundai EV koncept『45』spreman za Frankfurt

Hyundai Motor Company će predstaviti novi EV koncept automobila『45』na Frankfurt Motor Show (IAA) u ...