fbpx

Nokia dobila sudski spor protiv Daimlera

Nokia je dobila spor protiv Daimlera u vezi patentnih prava mobilne tehnologije i elektronskog povezivanja koja se koristi u vozilima

Foto: Daimler

Nokia, nekadašnji globalni lider u mobilnoj telefoniji odavno je izgubila primat na tržištu, ali neki od patenata finske kompanije su više nego aktivni u automobilskoj industriji. Nokia je upravo dobila sudski spor koji je vodila sa Daimlerom, vlasnikom Mercedes-Benza, a koji se odnosio na plaćanje patenata za mobilne tehnologije koje se koriste u automobilima. Prema presudi suda u Manhajmu, Mercedes je prekršio prava na patente elektronskog povezivanja koji su u vlasništvu Nokije.
U osnovi, ako je tumačenje koje donosi Automotive News tačno, sudski proces se vodio oko naplate korišćenja patenata, odnosno zahteva Nokije da od svakog prodatog vozila ima honorar, a ne paušalno za tehnologiju koja je ugrađena u vozilo.
Šta više, nakon presude, Nokia bi imala pravo da zabrano prodaju vozila Mercedes, što se neć dogoditi, obzirom da bi papreno koštalo. Da bi bila sprovedena zabrana prodaje vozila, Nokia bi morala da položi depozit u iznosu čitavih sedam milijardi evra, što finska kompanija neće učiniti. Depozit bi služio kao obezbeđenje u slučaju da presuda po osnovi žalbe Daimlera bude preinačena u korist proizvođača, a za pokrivanje troškova nastalih tokom zabrane prodaje vozila.
Daimlerovi pravnici službeno su saopštili da ne razumeju presudu i da će se na nju žaliti, dok Nokia zvanično saopštava da je presudom postignuto priznanje za dugogodišnji rad kompanije na novim tehnologijama i inovacijama u oblasti elektronskog povezivanja.
Nokia godišnje naplati oko milijardu evra po osnovi dozvola za korišćenje patenata u vozilima, ali se patenti sve više i više ugrađuju u vozila, pogotovo u premijum segmentu kao što je nova mercedesova S Klasa, pa su čelnici kompanije Nokia smatrali i dokazali da je za njihove patente potrebno veće obeštećenje od onoga koje je već postojalo. U službenoj izjavi Nokije stoji i da se kompanija nada da će Daimler sada licenciranje patenata plaćati po pravednijim uslovima od dosadašnjih.
Zanimljivo je da ovo nije jedini spor koji vode Daimler i Nokia. Nokia je podnela još dve tužbe neaačkim sudovima protiv Daimlera i to u Minhenu i Dizeldorfu, dok je i Daimler tužio finsku kompaniju kako bi pred sudom diskvalifikovao navode Nokije o pravima na patente.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyota i Mazda grade zajedničku fabriku u SAD

Toyota i Mazda su saopštili da planiraju da zajednički sagrade montažni pogon u SAD ...

Audi e-tron na granici perpetuum mobile

Izraz perpetuum mobile označava beskonačno kretanje. U automobilskom svetu, značio bi da vozilo beskonačno ...

Nissan Qashqai po EuroNCAPU najbolji u klasi

Euro NCAP proglasio je Nissan Qashqai najboljim automobilom godine 2021. u klasi malih terenaca ...

Volkswagen razmatra mogućnost SUV-a na platformi Amaroka

Volkswagen razmatra mogućnost razvoja električnog SUV-a koji bi koristio platformu novog Amaroka, što znači ...

Seat Tarraco – SUV za one koji žele mnogo prostora

Nije puka fraza da je Seat marka sa najvećim rastom prodaje u Evropi – ...

Nio najavio liniju EV sedana ET Preview konceptom

Nio je iskoristio priliku da na Salonu automobila u Šangaju predstavi koncept svog prvog ...