fbpx

Nokia dobila sudski spor protiv Daimlera

Nokia je dobila spor protiv Daimlera u vezi patentnih prava mobilne tehnologije i elektronskog povezivanja koja se koristi u vozilima

Foto: Daimler

Nokia, nekadašnji globalni lider u mobilnoj telefoniji odavno je izgubila primat na tržištu, ali neki od patenata finske kompanije su više nego aktivni u automobilskoj industriji. Nokia je upravo dobila sudski spor koji je vodila sa Daimlerom, vlasnikom Mercedes-Benza, a koji se odnosio na plaćanje patenata za mobilne tehnologije koje se koriste u automobilima. Prema presudi suda u Manhajmu, Mercedes je prekršio prava na patente elektronskog povezivanja koji su u vlasništvu Nokije.
U osnovi, ako je tumačenje koje donosi Automotive News tačno, sudski proces se vodio oko naplate korišćenja patenata, odnosno zahteva Nokije da od svakog prodatog vozila ima honorar, a ne paušalno za tehnologiju koja je ugrađena u vozilo.
Šta više, nakon presude, Nokia bi imala pravo da zabrano prodaju vozila Mercedes, što se neć dogoditi, obzirom da bi papreno koštalo. Da bi bila sprovedena zabrana prodaje vozila, Nokia bi morala da položi depozit u iznosu čitavih sedam milijardi evra, što finska kompanija neće učiniti. Depozit bi služio kao obezbeđenje u slučaju da presuda po osnovi žalbe Daimlera bude preinačena u korist proizvođača, a za pokrivanje troškova nastalih tokom zabrane prodaje vozila.
Daimlerovi pravnici službeno su saopštili da ne razumeju presudu i da će se na nju žaliti, dok Nokia zvanično saopštava da je presudom postignuto priznanje za dugogodišnji rad kompanije na novim tehnologijama i inovacijama u oblasti elektronskog povezivanja.
Nokia godišnje naplati oko milijardu evra po osnovi dozvola za korišćenje patenata u vozilima, ali se patenti sve više i više ugrađuju u vozila, pogotovo u premijum segmentu kao što je nova mercedesova S Klasa, pa su čelnici kompanije Nokia smatrali i dokazali da je za njihove patente potrebno veće obeštećenje od onoga koje je već postojalo. U službenoj izjavi Nokije stoji i da se kompanija nada da će Daimler sada licenciranje patenata plaćati po pravednijim uslovima od dosadašnjih.
Zanimljivo je da ovo nije jedini spor koji vode Daimler i Nokia. Nokia je podnela još dve tužbe neaačkim sudovima protiv Daimlera i to u Minhenu i Dizeldorfu, dok je i Daimler tužio finsku kompaniju kako bi pred sudom diskvalifikovao navode Nokije o pravima na patente.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW-ov hidrogensko-električni pogon kreće u proizvodnju 2022.

BMW planira da stavi hidrogensko-električno vozilo u ograničenu serijsku proizvodnju 2022., što je pokazao ...

Za sve koji fotografišu automobile telefonima

Porsche je ponudio zanimljiv video sa osnovama fotografisanja automobila mobilnim telefonom Porsche je u ...

Ricciardo završava nedovršen posao

Pretpostavljalo se da će Red Bullovi vozači biti opasni u Monte Karlu. To se ...

Predstavljen novi član “Sports Series” – McLaren 600LT

McLaren je otkrio novog člana svog „Sports Series“, koji nosi oznaku 600LT 600LT je ...

Legendarni Renault 5 Turbo je ponovo rođen

Stariji ljubitelji automobila sigurno se sećaju legendarne jurilice Renault 5 Turbo – sada će ...

Mercedes predstavio osveženu perjanicu AMG E63 S

Samo dan nakon predstavljanja direktnog konkurenta i Mercedes-AMG je otkrio svoje osvežene perjanice E63 ...