fbpx

Novi “papamobil” je Toyota Mirai

Japanska konferencija katoličkih biskupa uručila je poklon Njegovoj svetosti papi Franji, automobil Toyota Mirai s pogonom na vodonik

Foto: Franco Origlia/Getty Images for Toyota

Japanska konferencija katoličkih biskupa (CBCJ) uručila je poklon Njegovoj svetosti papi Franji, automobil Toyota Mirai s pogonom na vodonik, posebno prilagođen za njegove potrebe putovanja.

Foto Franco Origlia/Getty Images for Toyota

Svečanosti predaje ovog automobila, koja je održana u blizini papine rezidencije u Vatikanu, prisustvovali su velečasni otac Domeniko Makoto Vada, kao predstavnik Japanske konferencije katoličkih biskupa, i Njegova ekselencija Seiđi Okada, ambasador Japana pri Svetoj Stolici. Delegaciju Toyote činilo je šest predstavnika, predvođenih Miguelom Fonsekom, starijim potpredsednikom Toyote Motor Europe, i Maurom Karučiom, izvršnim direktorom Toyote Motor Italia.
Ovaj automobil je jedan od dva Miraija koji su specijalno napravljeni u Toyoti i poklonjeni Japanskoj konferenciji katoličkih biskupa, a biće korišćen za papine potrebe tokom njegove predstojeće posete Japanu, u novembru ove godine.

Foto Franco Origlia/Getty Images for Toyota

Dužina “papamobila” je 5,1 metar, a visina (uključujući i krov) iznosi 2,7 metara, što omogućava papi da stoji kako bi prisutni mogli da ga vide. Mirai, reč koja na japanskom znači “budućnost”, prvi je serijski automobil u verziji limuzine, i s pogonom na vodonik, a pojavio se 2014. godine. Reč je o vozilu bez ikakve emisije štetnih gasova, pokretan sistemom gorivnih ćelija, s mogućnošću prelaska oko 500 kilometara – s vodom kao jedinom emisijom.
Papa Franja je veoma zainteresovan za ekološke probleme, o čemu je govorio u svojoj enciklici “Laudato si”, 2015. godine. To je bio njegov apel za očuvanje zemlje i životne sredine, kao i promenu naših životnih navika kako bismo sačuvali “zajednički dom”. Toyota Mirai u potpunosti sledi njegovu viziju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Šefica Citroena najavila novi C5

Prema rečima izvršnog direktora Citroena, Linde Jackson, Francuski proizvođač će predstaviti treću generaciju modela ...

Lotus Evija je lovački avion među zmajevima

Lotus Evija je u finalnoj fazi razvoja, a glavni aerodinamičar kompanije tvrdi da je ...

“The Grand Tour” najavio svoju video igru

Radoznali ljubitelji video igara će uskoro moći da istražuju sa igrom zvanom “The Grand ...

Toyota očekuje pobedu na Dakaru 2019.

Toyota Gazoo Racing South Africa očekuje da bi ovogodišnji Dakar reli mogao biti pobednički ...

Žene Saudijske Arabije sada zvanično mogu da voze

Prvi put ikada, žene Saudijske Arabije sada mogu da sednu za upravljač automobila i ...

Toyota poklanja 24.000 licenci kao podršku elektrifikaciji

Toyota je objavila da će odobriti besplatne licence za gotovo 24.000 patenata koje ima, ...