fbpx

Mercedes kupio 20% Aston Martina

Ulazak Lawrencea Strolla u Aston Martin dobija sve veći uticaj, a britanska kompanija se upravo jače povezala sa Mercedes-Benzom

Ulazak Lawrencea Strolla, modnog mogula i milijardera u vlasništvo Aston Martina i na čelo uprave britanske kompanije, dobija sve veći uticaj. Pored toga što mnogi i dalje stoje na stanovištu da su bolidi tima Formule 1 Racing Point kopija prošlogodišnjih bolida Mercedes-AMG, ova poslovno – finansijsko – strateška priča se nastavlja. Nakon što je šef tima Formule 1 Mercedes-AMG Toto Wolff kupio paket akcija i ušao u vlasništvo Aston Martina, a slično uradio i budući vozač tima Aston Martin F1, Sebastian Vettel (mada je verovatno akcijama plaćen deo njegovog ugovora) Mercedes Benz je upravo kupio 20% vlasništva u Aston Martinu, čime se dve kompanije značajno povezuju.
Ruku na srce, Mercedes i Aston Martin imaju dugu istoriju saradnje. Tehnički, Mercedes je imao 2.3% vlasništva u AM, a od 2013. u Aston Martin AM V8 se ugrađuju AMG V8 agregati, a britanska kompanija je otvorila vrata Mercedesu upravo iz sličnih motiva – tehnoloških. Vlasništvo nad petinom kompanije, prema onome što se javno zna, nije plaćeno u novcu nego u tehnologijama. Aston Martin je dobio pristup najnovijim mercedesovim električnim i hibridnim pogonskim sistemima. U osnovi, jasno je da jedan mali Aston Martin nema snage ni finansija da sam razvija sopstvene visokotehnološke pogonske jedinice kakve će se tražiti u bliskoj budućnosti, i da rešenje mora naći u kooperaciji, a koperant je upravo postao Mercedes.

Foto: Aston Martin

A mercedes ne ulazi na mala nego na velika vrata. Nakon to je Andy Palmer odstupio sa mesta prvog čoveka Aston Martina, na njegovo mesto je došao kadar Marcedesa. CEO Aston Martina postao je Tobias Moers, bivši CEO Mercedes-AMG-a, koji je ostao u vrhu kompanije, ali je ulogu predsednika i CEO-a preuzeo kanadski milijarder Lawrence Stroll. Stroll se od prvog dana okrenu onome što donosi novac – pokrenuo je proizvodnju prvog AM SUV-a, DBX, ali i zaustavio razvoj i ulaganja u električni AM Rapid, kao i hiper automobil Valkyrie.
Šef poduktne strategine u Mercedes-Benzu Wolf-Dieter Kurz, kaže da će vlasništvo ići do maksimalno 20%, i da je po formatu tehnička alijansa, koja je postojala a sada je značajno proširena. “Sa novim partnerskim ugovorom Aston Martin dobija pristup najnovijim tehnologijama i komponentama, među kojima su i hibridni i elektro pogoni naredne generacije”, kaže Kurz. Prema saopštenju kompanija, ukupna vrednost ove saradnje je 373 miliona dolara, Aston Martin će u nekoliko paketa Mercedesu ustupiti svoje deonice, Mercedes pogonske tehnologije, a do 2023. godine udeo Mercedesa u Aston Martinu dostićiće 20%.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kraljica u Rolls Royceu, ostali u Audiju

Iako se članovi engleske kraljevske porodice službeno voze u engleskom vozilima, neslužbeno jedna druga ...

Gde nestade Aston Martin Valkyrie

Hiperambicozni hiperautomobil Aston Martin Valkyrie kao da je nestao sa lica zemlje Hiperambiciozni hiperautomobil ...

Ferrari izaziva trkački orijentisanom verzijom 488

Ferrari je na svom fejsbuk profilu objavio novi video pod naslovom „New thrills are ...

Predstavljen je revolucionarni Infiniti QX 50

Nekoliko dana pred zvaničnu premijeru na LA Auto Show predstavljen je revolucionarni Infiniti QX ...

Volkswagen pokazuje budućnost sistema osvetljenja

Volkswagen Grupa zamišlja budućnost u kojoj prednje i zadnje svetlosne grupe nude inteligentniju rasvetu ...

Kako je izgledao razvoj nove G-Klase iza scene

Mercedes Benz je nedavno zvanično pokazao potpuno novu G-klasu za 2019., a sada možemo ...