fbpx

Marquezova povreda ruke se iskomplikovala?

Od strane HRC-a je potvrđeno da se Marc Marquez ove sezone neće vraćati na stazu, a sada je upitan njegov izlazak i na predsezonske testove

Da se Marc Marquez ove sezone više neće pojaviti na stazi potvrđeno je od strane HRC-a. Međutim u španskim medijima se pojavila informacija da oporavak Marquezove nadlaktice ne ide po planu, i da će biti potrebna i treća operacija. Ako se ove vesti pokažu tačnima, postoji velika verovatnoća da Marquez neće biti spreman i za prve predsezonske testove sledeće godine. Ako je Honda odmah negirala ove vesti, sada ih je indirektno priznala činjenicom da se Marquez nije dovoljno oporavio za seriju od posledenje tri trke.
Zbog čega se Marquez tako dugo oporavlja od preloma nadlaktice? Stručnjaci za španske medije kažu da je logično objašnjenje pojava pseudoartroze – nesrastanja kosti nakon imobilizacije, šest meseci nakon povrede. Pseudoartroza se definiše kao jedna od mogućih komplikacija u normalnom procesu zarastanja kosti.

Foto: Honda Racing

Iako Marquez često objavljuje fotografije na kojima trenira i to sa tegovima, u medicinskoj literaturi može se naći objašnjenje da pacijent koji ima pseudoartrozu ima stalne bolove i dugo nakon povređivanja.
Ukoliko je tačno sa de kod Marqueza razvilo ovakvo stanje, rešenje je treća operacija.
Poznati španski traumatolog Claudio Costa koji je lečio stotine povreda vozača kaže da mu je neverovatno da se tim nije odmah njemu obratio iako se stavio na raspolaganje na intervenciju Lucia Cecchinella. Dr Costa je odmah izrazio sumnju u ispravnost prve operacije i postupka sa implantima koji je primenjen. Dr Costa kaže: Marcova fraktura je u zoni iznad nerva i s toga nije trebalo da bude problema. Humerus fiksiran pločicom zavrtnjima bi za tri meseca trebao da se oporavi, međutim, nekada oporavak traje duže i može doći do pseudoartroze. Ako bude potrebna još jedna operacija, trebala je biti urađena još juče da bi Marc bio spreman za februar sledeće godine. Preudoartroza, ako bude došlo do treće operacije sanira se tako što se drugog dela tela, obično karlice, uzima deo kosti i umeće u „sendvič“ između kosti koje su prelomljene. Druga mogućnost su spoljni fiksatori kao što je rađeno sa prelomom noge Doohana, ali Dr Costa nije siguran u ovu metodu po pitanju Marqueza. Dr Costa kaže da je od prvog dana sugerisao da je Marquezov prelom trebalo fiksirati klinom, a pogotovo nakon pucanja implanta u incidentu sa otvaranjem prozora. Španski traumatolog kaže da je takvu netipičnu situaciju imao sa prelomom humerusa Nabora Uede 1998. i kaže da humerus ume da bude „nezgodan“ za lečenje, i dodaje da bi odmah insertovao klin da mu je Marc rekao da odmah želi da se vrati na stazu, a za trenutnu situaciju kaže da bi se po pitanju oporavka mogla dodatno i ozbiljno produžiti, i da se operacija, ako se već pokaže neizbežna mora pod hitno uraditi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Marquez doživeo težak pad na prvom Moto GP treningu u Buriramu

Aktuelni MotoGP šampion i vodeći u šampionatu Marc Marquez doživeo težak pad na prvom ...

MotoGP – kvalifikacije na COTA pripale Jorge Martinu

MotoGP kvalifikacije za Veliku nagradu Amerike donele su potpuno dominaciju Ducatija na stazi COTA ...

WSBK trka u Asenu otkazana zbog snega

Prva trka Svetskog supebajk šampionata otkazana je zbog niske temperature i snega koji je ...

MotoGP – Aprilia sa četiri motocikla od 2023.

MotoGP startni poredak će od sledeće sezone imati četiri motocikla Aprilia RS-GP – WithU ...

Turbo Suzuki – možda

Suzuki već neko vreme koketira sa idejom o povratku turbo kompresora u motocikl. Još ...