fbpx

Kanada ima problem sa losovima koji ližu automobile

Posetioce planinskog gradića u Nacionalnom parku Džasper u Kanadi dočekala je vrlo zanimljiva poruka na informacionoj tabli

Posetioce planinskog gradića u Nacionalnom parku Džasper u Kanadi dočekala je vrlo zanimljiva poruka na informacionoj tabli: „Ne dozvolite da los liže vaš automobil“. Zvaničnici grada Džasper su postavili poruke koje traže od vozača da ne dozvole severnoameričkom losu da liže so, losovu omiljenu „poslasticu“, vozila. Kako je Steve Young, zvaničnik Nacionalnog parka Džasper objasnio za CNN, losovi su „opsednuti solju, jer je to jedna od stvari koja im je potrebna za minerale u telu“. „Oni so obično dobijaju iz slanih jezera u parku, ali su shvatili da mogu dobiti so za puteve sa automobila“, dodato je on.

Kao i u većini ostalih Nacionalnih parkova u Severnoj Americi, posetioci vole da zaustave vozila kraj puta kako bi videli divlju životinju, koja je u slučaju Džaspera los. Ovaj običaj se u praksi može pokazati vrlo opasan i za životinju i za ljude jer se životinje naviknu na automobile i time se povećavaju šanse da dođe do sudara automobila i losa. „Losovi i automobili nisu dobra kombinacija. Ako udarite losa automobilom, njegove noge bi mogle da se odvoje od puta i on bi mogao završiti u vašom vetrobranskom staklu“, rekao je Young. Najbolji način da sprečite losa da liže so sa automobila je da se jednostavno odvezete svojim putem kada vidite da vam se los približava. Posetiocima nije dozvoljeno da hrane i diraju životinje u parku, kao ni da ih uznemiravaju, a kazna za onog koji bude uhvaćen na delu može biti i do 25.000 kanadskih dolara, pa ideja o teranju životinje može da postane skupa kazna sa jedne strane. Sa druge strane, los je poznat i po tome da postaje agresivan kada brani teritoriju, pa ispada da je najbolje pustiti da ga da se zadovolji “porcijom” soli sa vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Čelik umesto karbona za BMW M

Od novembra 2017. pa nadalje, BMW će u svoje M modele ugrađivati čelična kardanska ...

Geely kupio trkačku stazu u Sjedinjenim Američkim Državama

Kineski proizvođač automobila, Geely, je potvrdio da je kupio trkačku stazu u SAD Kineski ...

I Škoda Rapid ulazi u visoko društvo

Škoda će u Pariz predstaviti novi Rapid, ali umesto “budžetnog” fastbacka, Rapid ide u ...

Preminuo legenda Formule 1 Ser Stirling Moss

U svojoj kući u Engleskoj preminuo je legendarni trkač i vozač Formule 1 Ser ...

Alex Zanardi i treći put operisan

Italijanski vozač Alex Zanardi prošao je kroz još jedan operativni zahvat koji je trajao ...

Tesla Model 3 Performance do “stotke” za ispod 4 sekunde

CEO Tesle, Elon Musk, je u nedelju na svom Twitter nalogu najavio specifikacije za ...