fbpx

Volkswagen predstavio robotizovani punjač za EV

Izgleda kao iz filma naučne fantastike, ali se radi o ozbiljnoj studiji Volkswagena koji razvija robotizovani punjač za EV

Ako ne može automobil do punjača, doći će punjač do automobila. Tako je Volkswagen postavio stvari i predstavio robotizovanji punjač za baterije električnih vozila, koji deluje kao da je iz “Star Wars” franšize filmova. Iako sistem zaista deluje SF stilizovan, studija je veoma ozbiljna i treba da prevaziđe problem postavljanja električnog vozila do samog punjača baterija.
Šta više ovaj mobilni robotizovani punjač rešava i dva dodatna problema – punjenje vozila kada vozač nije u blizini i istovremeno punjenje više vozila u garaži koja nema dovoljnu infrastrukturu sa individualnim punjačima. Ideja je u svojoj osnovi zapravo jednostavna – dovesti energiju do vozila, a ne vozilo do izvora energije, odnosno struje.
Robot u sebi transportuje bateriju od centralne jedinice za punjenje do vozila. Kada se poruči punjenje putem mobilne aplikacije ili sistema komunikacije vozilo – infrastruktura, robot autonomno putuje do vozilo, i pomoću pomične ruke priključuje vozilo na punjenje. Nakon toga, ostavlja svoju bateriju da puni vozilo, i vraća se do svoje “centrale” po sledeću bateriju, koju vozi do sledećeg vozila koje je poručilo punjenje, a kasnije prikuplja ispražnjene baterije, koje odnosi na punjenje u centralnu punionicu.
Brojni senzori na robotu prate kretanje i vode ga između parkiranih vozila, pa u jednom parkingu može da radi nekoliko ovakvih robota, čime se povećava kapacitet za punjenje električnih automobila. Volkswagen je uz predstavljanje svog, da ga u šali nazovemo “R2D2” po simpatičnom robotu sveznalici iz Star Wars, dodao i da sistem zapravo ne traži složenu infrastrukturu koja bi se ugrađivala u garažu, čime očigledno šalje poruku vlasnicima parkinga da relativno jednostavno korisnicima mogu da dodaju uslugu punjenja vozila strujom.
Zapravo, ne treba se previše iznenaditi ako uskoro u nekoj garaži sretnemo ovakvu napravu lice u lice. Volkswagen je počeo rad na ovom projektu pre više od godinu dana, a upravo predstavljeni model je zapravo prototip, što znači poodmaklu fazu razvoja ka serijskom modelu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Stiže nova Toyota Prius sa AWD-i pogonom

Model koji je proslavio hibridnu tehnologiju sada je dostupan i s inteligentnim pogonom na ...

Vrteška u Formuli 1 se i dalje vrti

  Vrteška sa vozačima u Formuli 1 još uvek se vrti pun gas. Vandoorne ...

Lotus se uz Emiru oprašta od SUS motora

Lotus će se uz Emiru sa stilom oprostiti od SUS motora obzirom da novi ...

Aston Martin DBX ima 550 KS i koči kao DBS Superlaggera

U decembru će zvanično biti otkriven, a Aston Martin uveliko podgreva maštu DBX-om, svojim ...

Subaru XV – šarmer sa ponekom manom

Subaru XV se prošle godine pojavio u svojoj drugoj generaciji, slične spoljašnjosti ali potpuno ...

U Srbiji predstavljen novi BMW Serije 5

U Srbiji je medijima predstavljen novi BMW Serije 5, znatno veći i tehnološki savremeniji ...