fbpx

Ferrari ne razvija samo Purosangue nego još dva SUV-a

Ferrari ne samo da radi na Purosangue-u svom prvom SUV-u, nego se čuju informacije da slede još dva i to električna

Foto: Ferrari

Ferrari je poznat po sportskim i supersportskim automobilima sa V8 i V12 motorima i tačka! Ne, nije tačka. Ferrari razvija svoj prvi SUV, koji stiže 2022. i zove se Purosangue. Ne, još nije tačka. Prema spekulacijma koje stižu iz Maranella, Ferrari ne samo da razvija Purosangue, nego još dva SUV-a ili crossovera. Nova platforma koju će koristiti Purosange predviđena je za motor smešten napred u sredini, ispred prednje osovine, ali, navodno, na sebe može da primi elektromotor i bateriju za potpuno električno vozilo.
Iste spekulacije tvrde da se pod kodnim oznakama F244 i F245 spremaju sva električna SUV-a, koji će u prodaju stići 2024. i 2026. godine. Oba električna SUV-a imaće konfiguraciju sa četiri elektromotora sa ukupnom snagom od 610KS i bateriju od 80 kWh u baznim izdanjima. Za razliku od Purosanguea koji bi trebao biti četvorosed, spekulacije kažu da bi dva električna SUV-a mogli imati pet sedišta obzirom na eliminaciju kardanskog vratila i centralnog tunela.
Louis Camilleri koji se nedavno iznenada povukao sa pozicije CEO-a Ferrarija još 2019. je rekao da kompanija gleda u pravcu mogućeg električnog GT automobila, ali i dodao da za takav model nema šanse pre 2025. godine, pre svega zbog nedostatka adekvatnih baterija koje bi obezbedile Ferrari performanse ali i razumnu upotrebljivost prihvatljivom autonomijom. U međuvremenu, Ferrari je patentirao rešenja za modularni elektro pogon.
Prema navodima koje je objavio “CAR”, Purosangue će imati V12 motor sa oko 800, ali će mu se vremenom pridružiti verzija sa V8 hibridnim pogonom i oko 700KS, mada postoje informacije da će ići obrnutim redosledom. Takođe, postoji priča da će Purosange imati zadnja vrata koja se otvaraju unapred, kako bi bio potpuno eliminisan B stub. Trenutno, samo jedan proizvođač ima takvo rešenje, a to je Mazda na SUV modelu MX-30.
U svakom slučaju, za kredibilne informacije na temu Purosanguea, koji se za sada razvija skriven pod maskom karoserije Maserati Levantea, moraćemo još malo da sačekamo.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi Q5 dobio PHEV verziju dugačkog imena

Iza verovatno najdužeg mena modela u istoriji automobilizma krije se SUV ozbiljnih performansi i ...

Toyota unapređuje svoje PHEV modele

Toyota unapređuje svoje PHEV modele tako što će imati značajno veću autonomiju u električnom ...

Fisker Alaska će biti najlakši električni pick-up

Fisker Alaska će biti najlakši i najodrživiji električni pick-up sa autonomijom od 550 kilometara ...

Dakar Reli – 10. etapa Chicheritu

Dakar Reli – 10. etapa Chicheritu, ali sve oči su uprte u borbu nekadašnjih ...

Ferrari predstavio novi osnovni model – Portofino

Ferari je par nedelja pre otvaranja salona u Frankfurtu zvanično predstavio svoj novi polazni ...

Težak udes Pavlovićevog kolege na Spa

Raul Guzman timski kolega Miloša Pavlovića imao je težak udes na drugoj trci u ...