fbpx

Legendarni Suzuki Hayabusa se vratio u trećoj generaciji

Suzuki je nakon 13 godina predstavio novu, treću generaciju modela Hayabusa

Foto: Suzuki

Prvi put predstavljen 1999. godine, Suzuki Hayabusa je ubrzo nakon toga zauzeo mesto najbržeg serijskog motocikla na svetu. Druga generacija je nastavila stopama svog prethodnika, ali je 2018. godine ugašena zbog sve strožijih standarda emisije gasova.

Foto: Suzuki

Međutim, penzionisanje legendarnog imena nije bilo opcija.Treća generacija Hayabuse je stigla sa 550 novih delova i tradicionalnim stavom niskog, dugačkog i širokog motocikla. Linije nove Hayabuse su oštrije nego pre, dok se široke bočne oplate sa velikim otvorima za vazduh staraju za odvod toplote iz agregata.

Foto: Suzuki

Srce novog Suzukija Hayabusa čini redni četvorocilingarski agregat zapremine 1,340 ccm koji je modernizovan elektronskom kontrolom gasa. Usisni i izduvni sistemi su redizajnirani i u kombinaciji sa novim injekorima sa bočnim dotokom goriva pružaju više snage u niskom i srednjem rasponu obrtaja. Agregat Hayabuse proizvodi 188 KS pri 9,700 o/min i postiže 150 Nm obrtnog momenta pri 7,000 o/min, što je dovoljno da motocikl od 264 kg do “stotke” lansira za 3.2 sekunde i razvije elektronski ograničenih 299 km/h.

Foto: Suzuki

Aluminijumski ram je velikim delom ostao nepromenjen, dok je revidirani pomoćni ram odstranio oko 800 grama težine i povećao nosivost. Prednji deo rama se oslanja na up side down KYB viljuške prečnika 43 mm, a zadnji na KYB monoshock. Kočioni sistem se sastoji od dva diska prečnika 320 mm u kombinaciji sa Brembo Stylema četvoroklipnim kočionim čeljustima napred i nepromenjenom postavkom pozadi, što znači jedan disk u kombinaciji sa Nissin jednoklipnim kočionim čeljustima.

Foto: Suzuki

Suzuki Hayabusa je za ovu godinu dobio Suzuki Intelligent Ride System (S.I.R.S.), odnosno napredni elektronski sistem u kombinaciji sa IMU sa šest osa. Drive Mode Selector Alpha vozaču pruža mogućnost da bira između tri fabričke postavke vožnje i tri postavke koje vozač sam podešava.

Foto: Suzuki

Tu su i napredna kontrola proklizavanja, sistem protiv podizanja prednjeg točka, kontrola kočenja motorom, aktivni limiter brzine, “launch” sistem, pomoć pri niskim obrtajima, tempomat, ali i sistem pomoći na uzbrdici i nizbrdici.

Foto: Suzuki

Novina je i centralno postavljeni TFT LCD ekran u instrument tabli koji pokazuje informacije kao što su ugao nagiba, postavka vožnje, izabrani stepen prenosa i postavke elektronskih sistema. Treća generacija Suzuki Hayabuse u salone stiže u martu ove godine sa početnom cenom od oko 18,800 evra u Velikoj Britaniji, tj. oko 15,500 evra u SAD.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Marquezu deveta pobeda za redom na Sachsenringu

Marquez počinje da čini MotoGP šampionat nezanimljivim, ako se usudimo tako nešto konstatovati Čak ...

MotoGP – Marc Marquez još nije završio trku u sezoni 2023.

MotoGP – Marquez još nije završio trku u sezoni 2023. a ni rezultati Joana ...

Marc Marquez ponovo operisao rame

Pauza između dve Moto GP sezone po Marqueza proteći će slično prošloj – oporavkom ...

Yamaha može do GP titule, kaže Vinales

MotoGP vozači odlaze na zasluženi odmor nakon dva test dana u Jerezu. Komentari pred ...

Valentino Rossi najpopularniji i kada mu ne ide

Valentino Rossi je najpopopularniji italijanski sportista čak i kada mu ne ide ako je ...

MotoGP – Ducati se konačno odlučio

MotoGP – Ducati MotoGP tim je konačno doneo odluku i saopštio da na mesto ...