fbpx

Električni automobili će imati sve manju autonomiju!?

Markus Duesmann CEO Audija izneo je zanimljivi postavku koja na drugi pogled ima mnogo logike

Foto: Audi

Audi je nedavno predstavio e-tron GT, elegantnu i snažnu jurilicu sa četvora vrata, koja svoju mehaničku i pogonsku platformu deli sa Porsche Taycanom. Samo, cela porodica e-tron, uključujući i GT, razvijena je u pravcu postizanja sto veće autonomije između punjenja. Ali, ako se stvarno dogodi novi Audi R8 ali kao električni sportista, a i A6 i A4 postanu električni automobili u bliskoj budućnosti, postoji mogućnost da imaju manju autonomiju od današnjih modela, što na prvi pogled zvuči suludo, ali na drugi ima logike i smisla.
Markus Duesmann, CEO marke Audi, priznajući da Tesla po pitanju autonomije ima prednost u odnosu na sve ostale marke, izneo je zanimljivu postavku: “ Ugradnju gigantskih baterija koje će obezbediti velike autonomije preko 1.000 kilometara ne vidim kao budućnost električnih automobila. Vremenom autonomija će se smanjivati u odnosu na današnju uz povećanje gustine stanica za punjenje i skraćivanje vremena potrebnog za punjenje”.

Foto: Audi

Duesmann kaže da prelazak sa goriva na struju neće biti jednostavan – vozači su navikli da svrate na pumpu, natoče gorivo za par minuta, i završili su posao. Sa EV to tako ne ide, i moraće se menjati i prilagoditi navike vezane za dopunu izvora energije u automobilu. A stav da će se baterije zapravo smanjivati ima logike. Duesmann objašnjava: “Jednog dana kada se vozači budu navikli na punjenje strujom, baterije će početi da se smanjuju. Više neće biti potrebe da se ugrađuju ogromne baterije koje automobil čine teškim, velikim i svakako skupim”.
Postavka koju je izneo Duesmann zvuči zaista logično, i ne vezana za daleku budućnost obzirom kojom brzinom niču stanice za punjenje električnih vozila. A prvi čovek Audija dodao je i još jednu informaciju koja će obradovati sve ljubitelje ove marke – svi budući električni modeli biće namenski građeni, što znači da do kupaca neće doći modeli koji su imali SUS motore, a na čije mesto su ugrađeni elektromotori, a umesto rezervoara goriva baterija.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Alex Zanardi ponovo operisan

Alex Zanardi koji je doživeo nesreću tokom vožnje paracikla ponovo je operisan Alex Zanardi ...

Formula 1 – Schumacher rezervni vozač u Mercedes-AMG timu

Formula 1 – Mick Schumacher je potpisao ugovor sa Mercedes-AMG PETRONAS F1 Timom i ...

Opel Grandland X u salonima u Srbiji

Novi Grandland X je svoju svetsku premijeru proslavio na Salonu automobila u Frankfurtu u ...

Šta zapravo sprema Bugatti sa modelom Bolide

Dok se uveliko priča o mogućoj prodaju kompanije, Bugatti je predstavio Bolide, model koji ...

Opel Corsa Automobil godine 2020. u Srbiji

Žiri za izbor Auta godine 2020, Asocijacije automobilskih novinara Srbije, glasanjem je uspešno završio ...

Toyotin sportista spreman za Tokijo

Na salonu u Tokiju koji se održava od 25. oktobra do 5. novembra, Toyota ...