fbpx

Da li će Haas morati na farbanje zbog ruske zastave?

Haas tim Formule 1 samo što je predstavio svoj bolid, a možda će morati na farbanje zbog ruskih boja

Formula 1 tim Haas baš voli da eksperimentiše na ivici, blago rečeno, čudnog. Samo što je predstavo svog generalnog sponzora i boje za sezonu 2021. ovaj američki tim, sa ruskim sponzorom i nemačkim vozačem možda će morati na farbanje.
Prema izboru vozača jasno je da se Haas opredelio za mlade, talentovane, ali i dobro potkovane finansijski. Uralkali nije slučajno generalni sponzor tima, i nije slučajno umesto „Stars and Stripes“ na bolid Haas VF-21 stigla ruska trobojka. Samo, postoji mogućnost da tu ne ostane. Naime, prema odluci Sportskog arbitražnog suda, ruskim sportistima je zabranjeno da se takmiče pod svojom zastavom zbog kršenja antidoping pravila, i to još dve godne. Ta odluka važi za vozača tima Haas Nikitu Mazepina, koji na svojoj odeći ili bolidu ne sme imati rusko obeležje i mora se takmičiti pod neutralnom zastavom. Takođe, nigde na sebi ili na bolidu ne sme imati reč Rusija ili Rusko, ambleme ili simbole i grbove svoje zemlje.
Gunther Steiner, šef tima Haas kaže da evidentno ne smeju da koriste zastavu, ambleme i obeležja Rusije, ali mogu koristiti boje ruske zastave. Šta više, zabrana se odnosi na takmičara a ne na tim koji je američki, dodaje Steiner.
Međutim, pitanje je da li će Steinerovo objašnjenje biti dovoljno. WADA (Svetska anti doping agencija) zaista istražuje da li postoje elementi kršenja kazne bojama na Haas VF-21 bolidu. Doduše, FIA saopštava da je tim sve uradio u skladu i da nije povredio zabranu upotreba državnih obeležja Rusije. Pored toga i kompanija Uralkali je napravila novi logo i korporativni vizuelni identitet samo za svoje aktivnosti i promociju kroz Formulu 1, upravo kako se ne bi kršila pravila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Spektakl u poslednja četiri kruga Formule 1 u Bakuu

Verstappen već video cilj, ali izgubio pobedu zbog pneumatika četiri kruga pre kraja trke ...

SF90 Stradale je najsnažniji Ferrari ikada

SF90 Stradale je ne samo najsnažniji Ferrari ikada, nego i novi dokaz da je ...

Sada možete kupiti motor iz Type R-a, ali…

Honda je objavila da će početi sa prodajom 2.0 litarskog turbo agregata iz modela ...

Audi predstavio osveženi Q8 i SQ8 za 2024. godinu

Audi predstavio osveženi Q8 i SQ8 i to nakon čak pet godina od premijere ...

Rolls-Royce napravio pun pogodak Cullinan SUV-om

 Cullinan je označio ulazak ultra luksuznog brenda Rolls Royce na popularno SUV tržište prošlog ...