fbpx

Tesla nije proizveo nijedan Model S i Model X ove godine

Tesla u 2021. nije proizveo ni jedan jedini komad svojih najskupljih vozila Modela S i Modela X – nema čipova ili nešto drugo?

Tesla je zaustavio proizvodnju svojih najskupljih modela i u 2021. nije proizveo nijedan komad Modela S i Modela X. Iako je uspeo da proizvede rekordan broj vozila sa sa proizvodnih traka silaze jeftiniji Model 3 i Model Y, koji su doprineli da u poslednjem kvartalu 2020. kompanija postigne rekord od 180,338 vozila. Šta više, za prva tri meseca 2021. godine, Tesla je prodao više nego što je proizveo, isporučujući vozila koja su ostala na lageru od prošle godine, uključujući i najskuplje modele koje trenutno ne proizvodi, a to su Model S i Model X.
Kompanija se nije oglasila po pitanju obustavljanja proizvodnje svojih najprofitabilnijih modela, i donekle se opravdava prilagođavanjem i „zaletanjem“ proizvodnje oba modela koji su za 2021. osvežene uključujući znatno naprednije tehnologije. Međutim, ovakva praksa obustavljanja proizvodnje da bi se uveli osveženi modeli nije poznata i uobičajena u auto industriji.
Po svom običaju, CEO Tesle Elon Musk je ostao kontradiktoran – 27. januara je izjavio da je super uzbuđen najavom novih Modela S i Modela X, koji su u proizvodnji, a biće isporučeni u februaru, a potom se ispravo da će Model X krenuti malo kasnije.
Iako neki analitičari poslovično love Muska u „raskoraku“, drugi tvrde da Tesla posluje mnogo bolje od besmislenih procena. Razlog za obustavljanje proizvodnje dva modela vide u nedostatku čipova, i plasiranjem čipova koje mogu nabaviti u prodavanije modele. Doduše i dodaju da je potražnja za Modelom S i Modelom X posustala, i da će se proizvoditi spram potražnje, a da će se kompanija koncentrisati na nove modele uključujući i Cybertruck.
Međutim, činjenica je da Tesla na Modelu S zarađuje pet puta više nego na Modelu 3 ili Modelu Y, što znači da plan volumena proizvodnje jeste postignut i prestignut, ali ne i plan zarade. Dodatno pitanje zbog čega je Tesla stvarno zaustavio proizvodnju dva modela podgreva i činjenica da konkurencija pristiže, i da je delom zaslužna zbog pada potražnje automobila Tesla kako u Americi tako i u Evropi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Biće vatrena Formula 1 u Imoli

Obzirom na neizvesne kvalifikacije možemo se nadati interesantnoj trci Formule 1 u Imoli Iako ...

Formula 1 – gde nestade Aston Martin?

Formula 1 – gde nestade Aston Martin koji je najvećim delom zahvaljujući Alonsu bio ...

Peugeot 3008 se već priprema za Dakar 2018.

Nakon dve uzastopne pobede na Dakar reliju, Peugeot je već počeo pripreme za naredni ...

Mercedes V 300d – stvoren za transport sa stilom

Mercedes V Klase osvežen je za 2019.g., a pored manjih kozmetičkih zahvata, dobio je ...

Mini se na velika vrata vraća na Dakar reli

Nakon ovogodišnjeg lošeg rezultata na Dakar reliju, Mini se sprema za veliki povratak, uz ...

Umesto LMP 1 na Leman stiže LMH klasa

Najviša klasa u Svetskom šampionatu izdržljivosti zvaće se Le Mans Hypercar, saopštila je FIA ...