fbpx

Tesla nije proizveo nijedan Model S i Model X ove godine

Tesla u 2021. nije proizveo ni jedan jedini komad svojih najskupljih vozila Modela S i Modela X – nema čipova ili nešto drugo?

Tesla je zaustavio proizvodnju svojih najskupljih modela i u 2021. nije proizveo nijedan komad Modela S i Modela X. Iako je uspeo da proizvede rekordan broj vozila sa sa proizvodnih traka silaze jeftiniji Model 3 i Model Y, koji su doprineli da u poslednjem kvartalu 2020. kompanija postigne rekord od 180,338 vozila. Šta više, za prva tri meseca 2021. godine, Tesla je prodao više nego što je proizveo, isporučujući vozila koja su ostala na lageru od prošle godine, uključujući i najskuplje modele koje trenutno ne proizvodi, a to su Model S i Model X.
Kompanija se nije oglasila po pitanju obustavljanja proizvodnje svojih najprofitabilnijih modela, i donekle se opravdava prilagođavanjem i „zaletanjem“ proizvodnje oba modela koji su za 2021. osvežene uključujući znatno naprednije tehnologije. Međutim, ovakva praksa obustavljanja proizvodnje da bi se uveli osveženi modeli nije poznata i uobičajena u auto industriji.
Po svom običaju, CEO Tesle Elon Musk je ostao kontradiktoran – 27. januara je izjavio da je super uzbuđen najavom novih Modela S i Modela X, koji su u proizvodnji, a biće isporučeni u februaru, a potom se ispravo da će Model X krenuti malo kasnije.
Iako neki analitičari poslovično love Muska u „raskoraku“, drugi tvrde da Tesla posluje mnogo bolje od besmislenih procena. Razlog za obustavljanje proizvodnje dva modela vide u nedostatku čipova, i plasiranjem čipova koje mogu nabaviti u prodavanije modele. Doduše i dodaju da je potražnja za Modelom S i Modelom X posustala, i da će se proizvoditi spram potražnje, a da će se kompanija koncentrisati na nove modele uključujući i Cybertruck.
Međutim, činjenica je da Tesla na Modelu S zarađuje pet puta više nego na Modelu 3 ili Modelu Y, što znači da plan volumena proizvodnje jeste postignut i prestignut, ali ne i plan zarade. Dodatno pitanje zbog čega je Tesla stvarno zaustavio proizvodnju dva modela podgreva i činjenica da konkurencija pristiže, i da je delom zaslužna zbog pada potražnje automobila Tesla kako u Americi tako i u Evropi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hamilton i Mercedes F1 „zapeli“ u pregovorima

Produženje ugovora Lewisa Hamiltona i F1 tima Mercedes-AMG delovao je kao gotova stvar, međutim, ...

Škoda Enyaq iV spremna za septembar

Škoda će u Pragu predstaviti Enyaq iV svoje prvo potpuno električno SUV vozilo 1. ...

Toyota – oprezno do autonomne vožnje

Japanski gigant Toyota ima oprezan pristup prema autonomnoj vožnji, i umesto jurnjave za prvim ...

Sve se vrti oko Alfa Romea

Dok se nakon smrti Marchionnea u FCA polako grupišu redovi u rukovodećoj strukturi, Alfa ...

Hyundai testira novi i30 TCR u Španiji

Hyundai Motorsport je započeo testiranje sledeće generacije i30 TCR, novog trkačkog automobila, stvorenog da ...

Elektirfikacija damoklov mač Formuli 1?

Da li će elektrifikacija automobila postati damoklov mač Formuli 1 i ugasiti je brže ...