fbpx

Yamaha tvrdi – Petronas SRT je dobio ono što je platio

Franco Morbidelli MotoGP vicešampion sveta iz 2021. godine vozi dve godine stari M1 – da li je Rossi osušio budžet tima Petronas SRT?

Foto: Petronas SRT

Teško i prerano je nakon samo tri MotoGP trke išta daključivati ili donositi ocene o formi vozača i timova, ali je evidentno da se prošlogodišnji vicešampion sveta Franco Morbidelli muči na Yamahi M1 evolucije za 2019. godinu. Italijanski vozač koji je prošle sezone bio u konkurenciji za šampionski titulu iako iz satelitskog SRT tima.

Foto: Petronas SRT

Samo, umesto da od Yamahe dobije priznanje za sve dobro što je učinio u 2020. i vozi M1 fabričke specifikacije za 2021. Morbidelli je na dve godine staroj Yamahi M1. Zbog čega?
Ova, iz ugla rezultata i emocija, nelogična situacija zapravo je potpuno logična i ukazuje na nemilosrdnost poslovne i finansijske strane šampionata sveta u motociklizmu. Objašnjenje zbog čega Valentino Rossi vozi najnoviju specifikaciju motocikla a Mobidelli dve godine staru, upravo je stiglo iz Iwate. William Favero, PR Yamahe je u jednoj rečenici otkrio da nema misterije – Petronas SRT tim je dobio tačno ono što je platio, i dodao: “ To je odluka tima a ne Yamahe, isporučili smo ono što je SRT platio. Mi bi bili srećni da im isporučimo motocikl najnovije generacije, ali Morbidelli nije pod ugovorom sa Yamahom i nije naša odgovornost. On nije u situaciji kao Zarco i Martin u Pramac Ducati timu, koji imaju ugovore sa Ducatijem iako voze za satelitski tim. To znači, SRT je poručio i iz Iwate dobio motocikl koji je platio”. Ralno, treba se prisetiti i izjava Razlana Razlanija šefa SRT-a koji je prošle godine stalno podsećao da postoje finansijska ograničenja na putu do najboljih motocikala.

Foto: Petronas SRT

Znači, Yamaha ne odgovara za Morbidellija, ali odgovara za Rossija sa kojim ima ugovor, doduše samo za MotoGP sezonu 2021, a čije pregovaranje i potpisivanje je trajalo u nedogled.
Tako kaže službeno saopštenje iz Iwate, ali, da li je baš tako? Ko plaća Rossija, da li na njegov račun stiže novac iz Japana ili ipak iz Malezije? Da li je aktuelna Yamaha M1 “poklon” fabrike svom najuspešnijem vozaču u istoriji, ili zapravo prazni budžet SRT-a?

Foto: Petronas SRT

Ako je ovo drugo slučaj, tim čija vizija su bili mladi vozači i koji je sa Morbidellijem i Quartararom postigao fantastične rezultate, potpuno okrenu list, i da bi ugostio Rossija, zakinuo Morbidelliju. Ako je tačno, paradoksalno je da Morbidelli plaća cenu zbog dovođenja njegovog mentora i učitelja, sa kojim je generalno u sjajnim odnosima i međusobno se nazivaju braćom od različitih majki. Sa druge strane, još ironičnije je da Yamaha nema nikakvog obzira prema svom najuspešnijem vozaču prošle sezone – Morbidelliju, vicešamponu sveta!
Morbideli je, doduše diplomatski i u pola glasa progovorio o situaciji u kojoj se nalazi, i pozvao VR46 da porazmisli o budućim odlukama u vezi njegove karijere. Obrni okreni, situacija po najuspešnijeg vozača tima SRT, a prošle godine i cele Yamahe nije ružičasta.
Po svemu sudeći, SRT nema više novca, potrošen je na Rossija, koji je defacto nenamerno svom pulenu i prijatelju učinio “magareću” uslugu. Ranije, Yamaha je umela da najbolje satelitske vozače u nekom trenutku sezone nagradi najboljim motociklom, što je u izvesnom smislu bila pedagoška mera fabričkim vozačima, od kojih su postajali brži vozači satelitskih timova. Potpuno otvoreno pitanje je da li je Valentino Rossi trenutno na putu napretka svog učenika i prijatelja, o čijoj karijeri bi trebao da vodi računa? Da li je dolazak Rossija u SRT potpuno poremetio dobro uigran i uspešan tim? A otvoreno je i pitanje krutog stava Yamahe, koja je umela da pravi greške i ranije, ali i da iz njih ništa ne nauči.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Marquez od starta do pobede u Brnu

Marquez nije dozvolio nikakva iznenađenja i uzbuđenja na trci u Brnu, samo lažnu nadu ...

Dovizioso završava sa Ducatijem na sudu zbog Yamahe!?

Andrea Dovizioso završava saradnju sa Ducatijem, ali se saradnja neće završiti samo silaskom sa ...

MotoGP nastavlja sa iznenađenjima

Od četiri Yamahe, samo Morbidelli je iskorisito ono što je zborio u kvalifikacijama MotoGP ...

Test – BMW CE 04

Test – BMW CE 04 električni skuter koji bi trebao i mogao biti alternativa ...

Jack Miller sve bliže fabričkom timu Ducati

Prema informacijama iz tima Pramac Ducati, Jack Miller se bliži sedištu na fabričkom motociklu ...

Jonathan Rea, novi šampion u Superbajku je imao dodatni motiv

Jonathan Rea je osvojio svoju petu titulu šampiona u Superbajku, a kaže da je ...