fbpx

Lotus Elise bi mogao preživeti bez Lotusa

Svi aktuelni modeli Lotusa se gase, ali Elise bi mogao preživeti ukoliko se pojavi neko zainteresovan za proizvodnju

Foto: Lotus

Lotusovi model Elise, Exige i Evora se gase i ustupaju svoje mesto modelu Emira, sportisti koji će biti poslednji Lotus pogonjen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, a čija prodaja počinje sledeće godine. Sve nakon toga činiće jedan sasvim drugačiji, električni Lotus.
Međutim, postoj nada da bi jedan model mogao preživeti, ali ne pod dosadašnjim krovom. Kompanija Lotus, tačnije Matt Windle, CEO kompanije dao je zanimljivu zvaničnu izjavu. Naime, Lotus je spreman da proda kompletne alate kompaniji koja bi nastavila da proizvodi Elise. Šta više, Lotusu to ne bi bilo prvi put.

Foto: Caterham

Fabrika je sve alate za proizvodnju ikone, modela Seven, prodala Caterhamu davne 1973 godine, koji dalje proizvodi legendarni otvoreni dvosed. Caterham je upravo prodat japanskoj firmi VT Holdings, koja je bila diler marke, i proizvodnja modela Seven će po svemu sudeći biti nastavljena, mada se još čeka objavljivanje planova od strane novog vlasnika.
Trenutno je u toku oživljavanje starog britanskog proizvođača automobila, marke Harold Radford, koju podržava čak i bivši šampion Formule 1 Jenson Button, a čiji plan je da proizvede 62 primerka sportskog automobila, koji će koristiti Lotusovu platformu kao osnovu. Da li bi nastavak proizvodnje modela Elise mogao biti sledeći korak Radford tek ćemo saznati. U svakom slučaju, iako Lotus Elise ima već 25 godina, i dalje ima vrlo zanimljivu i naprednu aluminijumsku konstrukciju koja uz minimalnu masu daje veliku čvrstinu, a koristili su je Opel za svoj model Speedster (koji je i proizvođen u Lotusu), a i Tesla za svoj prvi Roadster. Na žalost po ovaj maleni i lagani model, u brojnim zemljama je njegova prodaja obustavljena zbog toga što nije ispunjavao bezbednosne standarde.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

McLaren Speedtail stiže sa preko 987 KS

McLaren planira da otkrije duhovnog naslednika legendarnog modela F1 krajem ove godine, a sada ...

Formula 1 – vlada rat u timu Haas

Formula 1 – vlada rat u timu Haas između vlasnika i šefa tima mogao ...

Nova Opel Frontera – Prostran i zabavan SUV

Nova Opel Frontera – Prostran i zabavan SUV biće dostupan kao potpuno električno vozilo ...

SLC umesto SLK – zabava je ista

Krajem prošle godine Mercedes je najavio da nakon 20 godina na tržištu i 670.000 ...

Muke po Mercedes se nastavljaju

Mercedesove, tačnije Daimlerove muke sa izduvnim gasovima se nastavljaju, ili, najtačnije, tek su počele, ...

Nissan Ariya postala stvarnost – električna

Nissan Ariya je prvi od čak 10 novih modela koje će marka predstaviti u ...