fbpx

Volkswagen je otvorio porudžbine za novi Arteon R

Volkswagen je otvorio knjigu narudžbina za novi Arteon, a kreće od najsnažnije R verzije u dve karoserijske varijante

Volkswagen je počeo da prima porudžbine za novi Arteon, mada je preciznije reći osveženi model, koji je u procesu osvežavanja dobio najveću novinu u formi nove Shooting Brake karoserijske verzije. Kao što je običaj da se prvo lansiraju najekskluzivnije i najskuplje verzije, VW Arteon može se poručiti u R verzijama obe karoserije – Fastback i Shooting Brake. Zanimljivo je da zvanične brojke ne opisuju pravo stanje stvari u prtljažnom prostoru, pa se ispostavlja da Arteon Shooting Brake sa 565 litara zapremine ima samo dve litre veći prtljažnik od fastback verzije sa zapreminom od 563 litre. Međutim, iz fabrike poručuju da se kapacitet prtljažnika deklariše samo do visine “struka”, ali je Shooting Brake, koji ima značajno drugačiju i višu karoseriju od B stuba pa prema nazad mnogo funkcionalniji od svog pandana sa strmo zakošenim prtljažnim vratima.
Pogon novog Arteon R je najnovija evolucija 2.0 turbo benzinca, sa 320 KS i 420 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a prijenos je isključivo preko sedmostepenog DSG menjača i unapređenog 4Motion pogona na svim točkovima. Šta više, Arteon R je dobio i novi R Performance sistem vektorisanja obrtnog momenta, koji u milisekundi odlučuje na koju osovinu, pa čak i na koji pojedini točak ce poslati najviše snage.
Nakon R verzija, osveženi Arteon stići će i u eHybrid verziji, sa plug-in hibridnim pogonom koji se već nalazi Pasatu GTE. Čne ga 1.4 litarski četvorocilindarski turbo benzinac od 156 KS i elektromotor od 115 KS, dok u kombinaciji prednjim točkovima mogu da isporuče maksmalno 220 KS preko šestostepenog DSG menjača. Deklarisana autonomija na struju je 50 kilometara uz sposobnost da dohvati maksimalnu brzinu od 140 km/h bez emisije CO2.
Za osveženi Arteon u obe karoserijske verzije spremni su i tri benzinca i dva dizela. Benzinci su od 190 do 280 KS, a dizeli od 150 do 200 KS, uz koje će kupci moći da biraju između šestostepenog manuelnog ili sedmostepenog DSG menjača, kao i prednjeg ili 4Motion pogona. Za razliku od drugih VW modela, Arteon nema verzije sa blagim hibridom obzirom da je postavljen na originalnu MQB platformu.
Pored uobičajenh novina koje restilizovani modeli dobijaju kao što su nove prednje i zadnje svetlosne grupe, Arteon je dobio modifikovanu armaturu, a standardna je postala digitalna instrument tabla dijagonale 10.25”. Novi je upravljač sa komandama, kao i infotejment koji može imati ekran od 8.0 ili 9.2”.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedesi deklasirali konkurenciju u Melburnu

Mercedesovi vozači Lewis Hamilton i Valtteri Bottas, ubedljivo su zauzeli prvi startni red za ...

Renault Captur je detaljno osvežen

Renault Captur je detaljno osvežen na plovini svog životnog veka, dobio je novi imidž, ...

Akcijske cene za vozila Seat

Za završetak godine, Porsche SCG, uvoznik marke Seat je obezbedio specijalne cene i pakete ...

Toyota našla rešenje za povećanje autonomije

Toyota će na salonu u Tokiju predstaviti putnički koncept pod imenom Fine-Comfort Ride, koji ...

Rimac C2 spreman za Ženevu

Rimac C2 biće spreman za salon u Ženevi početkom marta Kompanija Rimac Automobili, počela ...