fbpx

Verstappenova Honda ipak preživela karambol?

Posle incidenta u Silverstoneu postojala je verovatnoća da je Verstappenov motor uništen, ali Honda kaže da je možda i preživeo

Foto: Lars Baron/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202105070080 // Usage for editorial use only //

Telemetrija je pokazala da je Max Verstappen u Silverstoneu doživeo udarac u zaštitnu ogradu prilikom kojeg su on i bolid iskusili opterećenje od 51G. Verstappen je, srećom, prošao bez posledica, ali se to za njegov bolid ne može reći. Red Bull je potpuno uništen. Jedno od najčešćih pitanja, pa možda i glavno pitanje je bilo da li je oštećena i pogonska grupa do te mere da reparacija nije moguća, a da se ugradnjom novih delova ne prekrše pravila, a Versatppen bude kažnjen zbog korišćenja prekobrojne pogonske jedinice.
Po vodećeg u šampionatu Formule 1 stigle su, za sada, dobre vesti, nakon loših vesti da je uz finansijksa ograničenja potrebno napraviti praktično potpuno novi bolid. Kompletna pogonska grupa i menjač su nakon udesa poslati u Japan na proveru i procenu šta se od neoštećenih delova još može koristiti. Ispostavilo se da je Honda uspela da zameni oštećene delove a da pri tom ne povredi FIA pravila koja bi automatski značila pomeranje u startnom poretku za Verstappena. Iz Hondinog istraživačkog i razvojnog centra u Sakuri kažu da su zamenjeni svi oštećeni delovi, i da će se agregat naći u Verstappenovom bolidu na prvom slobodnom treningu na Hungaroringu pored Budimpešte. Tek nakon toga Hondini inženjeri će imati pravu sliku da li popravljena pogonska grupa izvađena iz uništenog bolida spremna i sposobna da se koristi u trci.
U slučaju da se pogonska jedinica ipak pokaže nespremna za opterećenja koja donosi trka, tim Red Bull će se naći u popriličnom problemu. Preostale pogonske jedinice moraće se koristiti na više trka i biće podvrgnute većim opterećenjima od planiranih. U slučaju da budu zahtevale promene komponenti van odobrenih za sezonu Formule 1 2021., Verstappen će se suočiti sa kaznenim pomeranjima na startovima trka.
Toyoharu Tanabe tehnički direktor Honda F1 odeljenja kaže: „kada smo videli prve slike podignutog bolida, mislili smo da je tu jako mnogo štete. Ipak, nakon detaljnog pregleda ispostavilo se da je šteta manja nego što smo prvobitno videli, barem tako za sada izgleda“.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Perez u Alfu, Vettel u Aston, Kimi u penziju?

Otkaz koji je Ferrari dao Vettelu dobrano je uzburkao vode angažmana u Formuli 1, ...

VW reklamira manuelni menjač kao sredstvo protiv krađe

Vožnja automobila sa manuelnim menjačem postala je redak prizor na ulicama SAD, ali se ...

Teemu Suninen vodi na Švedskom reliju

Po prvi put u životu Teemu Suninen vodi na jednom WRC reliju, dok se ...

Otkrivena nova Porsche Panamera treće generacije

Otkrivena nova Porsche Panamera koja u trećoj generaciji donosi novi stil, snažnije motore i ...

Stellantis isporučuje 250.000 vozila Sixt-u

Stellantis isporučuje 250.000 vozila Sixt-u skoro svih marki koje se nalaze pod okriljem četvrte ...

Hennessey predstavio Goliath 6×6 baziran na Silveradu

Za sve ljubitelje Hennessey Performance Engineering vozila, koji ne mogu da pređu preko činjenice ...