fbpx

Vratila se ikona – predstavljen je novi Nissan Z Coupe

Bilo je dosta tizera jedne od sportskih ikona, ali sada je zvanično pokazan novi Nissan Z sa 400 KS

Zapravo, trebali smo ga zvanično upoznati još pre nekog vremena, ali Covid-19 pandemija, ali i neka druga događanja su odlagala zvaničnu premijeru ledne od sportskih ikona. Novi Nissan Z Coupe umesto na salonu u Njujorku, kao što je trebalo, debitovao je samo u gradu Njujorku i to deklarisan kao model za 2023. godinu. A načekali smo se. Praktično još uvek aktuelni 370Z star je već vše od 10 godina i odavno mu je bilo vreme za zamenu, samo Nissan je imao većih briga i preča posla nego da se bavi modelom koji mu više donosi status nego novac.
Kako bilo, novi Nissan 370Z je stigao i više nije 370Z, nego samo Nissan Z Coupe, i ono što je najvažnije, praktično je identičan sa Z Proto konceptom koji smo videli pre skoro godinu dana. Zanimljivo je i da proizvođač najavljuje dve verzije – Sport i Performance, kao i vrhunski, koja ima upravo ime Z Proto Spec, kojih će biti napravljeno samo 240 komada.
U enterijer su se uselile toliko dugo očekivane nove tehnologije, mada Nissan nije preterivao i novi Z Coupe je u osnovi ostao sportista, doduše i udoban. Duboka sportska sedišta podsećaju na Nissan GT-R, a u na centralnom delu armature su stari dobri analogni pokazivači osnovnih parametara motora, inspirisani klasikom, modelom 270Z.

Ipak, za 2023. novi Nissan Z dobio je standardni 8” ekran infotejmenta, ili opcioni 9” za najviše specifikacije opreme. Razumljivo, stigla je i digitalna instrument tabla.
Da je Nissan Z ostao ono što se od njega očekuje potvrđuje pogon. Ispod poklopca motora je V6 zapremine 3.0 litre, kojem u disanju pomažu dva turbo kompresora. Takva kombinacija dovoljna je za okruglo 400 KS i obećavajućih 475 Nm maksimalnog obrtnog momenta, koji do zadnjig točkova stižu preko, gle čuda, manuelnog šestostepenog menjača sa sportskom lamelom spojnice.
Uz Performance specifikaciju, Nissan dobija i „launch control”, i automatski “među gas” za lakše selektovanje nižeg stepena prenosa. Za one koji ne žele da se “bakću” manuelnom promeno prenosa, opcija je devetostepeni automatski menjač, a u obe kombinacije prenosa stiže i diferencijal sa zatvaračem. Za sada ostajemo dužni informacije o performansama, mada je procena da ni do 100 km/h novi Nissan Z Coupe trebao ubrzavati za malo preko 4 sekunde, obzirom da ma preko 50 KS više od odlazećeg modela.
Nissan ne skriva da je novi Z Coupe dobrim delom naslonjen na platformu aktuelnog modela, ali je raznim konstruktivnim trikovima povećana torziona krutost karoserije, ogibljenje ima potpuno drugačiju postavku kao i geometrija trapova, a umesto hidrauličnog, novi kupe je dobio elektroservo pojačani upravljač. Standardni naplatci su 18”, a opcioni 19”. U prvom slučaju, sva četiri točka dobijaju 245/45 Yokohama Advan Sport pneumatike, dok uz veće naplatke napred stižu 255/40, a pozadi 275/35 Bridgestone Potenza pneumatici.
Da li i kada ćemo ga videti u Evropi ostaje otvoreno pitanje. Kompanija najavljuje početak prodaje u SAD za početak 2022. godine, pa se nešto kasnije može očekivati u evropskim salonima, a za kupce “preko Bare” najavljena cena je oko 40.000 američkih dolara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Malo po malo otkriva se Renault Austral

„Elegantan i tehnološki napredan“, tim rečima je Gilles Vidal, direktor Renaultovog odeljenja za dizajn, ...

Službeno – sprema se Hyundai i30 N AWD

Pričalo se o mogućnosti da Hyundai i30 N dobije AWD verziju, sada je potvrđeno, ...

Romain Grosjean prošao bez ozbiljnijih povreda

Vozač Formula 1 tima Haas Romain Grosjean i definitivno je prošao bez težih povreda ...

Prvi električni Audi stiže već ove godine

Audi je počeo da prima depozite potencijalnih kupaca za svoj novi potpuno električni e-tron ...

Kontrolisanim eksplozijama do bezbednijih električnih vozila

Eksplozija obično nije stvar koju želite da se dogodi prilikom sudara automobila, ali, u ...

BMW uvodi osmu generaciju iDrive sistema

BMW će u novim modelima iX i i4 prepoloviti broj mehaničkih prekidača uvođenjem osme ...