fbpx

Kamere u vozilima GSP-a su budućnost bezbednog saobraćaja

Kompanija Yandex Go pokrenula pilot projekat koji za cilj ima unapređivanje bezbednosti u saobraćaju u Beogradu

Podaci Republičkog zavoda za statisku Srbije o broju saobraćajnih nezgoda u prvom kvartalu 2021. godine standardno su alarmantni. Broj poginulih pešaka veći za više od 15 odsto. U prvoj polovini godine u saobraćaju je povređeno 544, a život izgubilo čak šestoro dece. Najčešći uzrok ovakvih situacija su nepažnja, umor, nedovoljno držanje rastojanja pri velikim brzinama i upotreba mobilnih telefona. Problematikom bezbednosti u saobraćaju bave se mnogi, pokušavajući da pronađu rešenje koje će na efikasan način smanjiti navedene brojke i omogućiti da se osećamo sigurnije. Jedno od takvih rešenja nudi i Yandex Go, a o čemu se radi ispričao nam je direktor odeljenja za međunarodnu saradnju, Maksim Kozlov.
Ova kompanija budućnost bezbednosti u saobraćaju vidi kroz upotrebu modernih tehnologija u cilju njenog poboljšanja. Mimo servisa za taksi prevoza, ona ulaže i u tehnološki boljitak kompletnog javnog prevoza i već u više gradova u Evropi primenjuje sistem postavljanja kamera u vozilima gradskog saobraćaja, koje beleže sve bezbedonosne parametre kako unutar, tako i izvan vozila. Ovakav projekat trenutno je u pilot fazi testiranja i u Beogradu, gde su kamere već postavljene u određeni broj autobusa, trolejbusa i tramvaja.
“Kamera snima parametre poput učestalosti i trajanja treptanja osobe za volanom koji ukazuju na pospanost vozača, neuspešno vezivanje pojasa, pušenje u vozilu, upotrebu mobilnog telefona i slične situacije koje bi mogle biti potencijalno opasne, te svetlosnim i zvučnim signalima upozorava vozača na prekršaj”, ističe Kozlov.
Ove kamere očitavaju više tačaka na licu vozača i prate položaj glave, smer pogleda, zevanje, trljanje očiju, kao i sve podatke potrebne za analizu ponašanja u vožnji, kvalitet puta, GPS evidentiranje i prekoračenje brzine. Testirana u neurobiološkoj laboratoriji za spavanje i buđenje, odobrena je kao efikasan način za praćenje pospanosti lica koje upravlja vozilom.
“U budućnosti ovakva kamera bi mogla pomoći u verifikaciji osobe za volanom pomoću video i audio signala, kako bi se spriečilo nezakonito predavanje upravljača trećim stranama”.
Evidencija registrovanih prekršaja dostupna je centrali Gradskog saobraćajnog preduzeća, pa tako usled ponovljenih prekršaja vozač može biti sankcionisan privremenim ograničavanjem rada. U pitanju su kratki video segmenti dužine 10 do 15 sekundi, snimljeni u trenutku kada kamera registruje potencijalno kritičnu situaciju. Svi zabeleženi video materijali skladište se u Yandex bazi i koriste se za dalju analizu i poboljšanje bezbednosti u saobraćaju.
“Kamera je opremljena i dodatnim modulom za video snimanje situacije na putu, se te prilikom registrovanja određene vrste događaja, mogu istovremeno snimiti dva video zapisa – jedan koji će zabeležiti stanje unutar vozila i drugi koji će ispratiti dešavanja izvan njega”, navodi Maksim Kozlov.
Ovakav jedan projekat predstavlja dugoročno ulaganje u bezbednost u saobraćaju, inspirišući pojedince na ličnu odgovornost, ali i omogućavajući preciznu i detaljnu analizu prostora za unapređenje sigurnosti, zahvaljujući savremenim tehnologijama. Nakon sprovedenog testiranja u vozilima našeg gradskog prevoza, šira primena ovakvih kamera mogla bi značajno doprineti smanjenju crne statistike broja saobraćajnih nesreća sa kojom smo u Beogradu, pa i u celoj Srbiji suočeni svake godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault Talisman osvežen za 2020. godinu

Renault je osvežio model Talisman blagim dizajnerskim izmenama, ali i uvođenjem novih tehnologija Najveće ...

Sedma generacija Chevorlet Camara otkazana, ime umire?

Sudeći po najnovijem izveštaju, program razvoja sedme generacije Chevrolet Camara je suspendovan Za ljubitelje ...

Honda je zamalo izostavila VTEC iz originalnog NSX-a

Prva generacija Honde NSX je dostigla legendaran status kod ljubitelja automobila, ali je zamalo ...

Mercedes predstavio Maybach S Klasu

Nova Mercedes-Maybach S-Klasa kombinuje savršenstvo i visokotehnološka rešenja nedavno predstavljenog  modela Mercedes-Benz sa tradicijom ...

BMW predstavio svoje ikone M3 i M4

BMW je predstavio šestu generaciju svojih sportskih ikona M3 i M4 BMW je predstavio ...

Ferrari ne razvija samo Purosangue nego još dva SUV-a

Ferrari ne samo da radi na Purosangue-u svom prvom SUV-u, nego se čuju informacije ...