fbpx

Vinales se više ne vraća na Yamahu M1

MotoGP tim Yamaha i Maveric Vinales su završili saradnju, i Španac više neće voziti YZR-M1 čak ni do kraja sezone

Nakon svega što se događalo na Velikoj nagradi Štajerske, saga između fabričkog MotoGP tima Yamaha i vozača Maverica Vinalesa je okončana, i to tako da se španski vozač više neće vraćati na YZR-M1. Nakon što je, kako je analiza tima pokazala, Vinales potpuno nerazumno pokušao da uništi agregat na svom motociklu u poslednjem krugu MotoGP trke na stazi red Bull Ring u Austriji, tim Yamaha MotoGP Racing je suspendovao Vinalesa sa naredne trke koja je vožena samo sedam dana kasnije. Iako se vozač javno izvinio i pokajao za svoje postupke, pravdajući se velikim pritiskom kojem je bio izložen, to neće biti dovoljno da se vrati na svoju trkačku Yamahu M1.
Tim je izdao zvanično saopštenje u kojem stoji da je saradnja sa Vinalesom završena, i da ova odluka stupa na snagu odmah. To znači, da iako ima važeći ugovor do kraja ove godine (pa za sledeću koji je na njegov zahtev prevremeno okončan), Vinales, koji je u karijeri došao do devet MotoGP pobeda, više neće izlaziti na stazu na ove sezone.
Lin Jarvis, šef tima fabričkog MotoGP tima Yamaha je rekao: “Tokom trke u Assenu tim Yamaha i Maveric Vinales su odlučili da sporazumno raskinu saradnju koja je originalno bila definisana ugovorom za 2021. i 2022. godinu. Sporazum je uključivao i potpunu posvećenost vozača u takmičenjima do kraja sezone 202. u postizanju što boljih rezultata, i maksimalnu podršku tima sa svoje strane, kako bi se sezona što uspešnije okončala. Na žalost, Velika nagrada Štajerske nije se odvijala po planu, i nakon duboke analize i razmatranja, obe strane su se saglasile da završe saradnju, obzirom da je tako bolje po sve uključene. Rani razlaz razrešava vozača svih obaveza prema timu, koji je slobodan da prati svoju budućnost koju je odabrao, a timu će omogućiti da se fokusira na nastavak sezone 2021., sa zamenskim vozačem koji će tek biti odabran. Želim da izrazim iskrenu zahvalnost za rezultate koji postigao sa timom Yamaha, tokom protekle četiri i po godine, tokom kojih je osvojio osam pobeda (jednu je postigao na Suzukiju), 24 podijuma, i dva plasmana na treće mesto u generalnom plasmanu MotoGP šampionata”.
Ko že zameniti Vinalesa za sada je nejasno. Na sledećoj trci to će biti aktuelni test vozač Yamahe Cal Crutchlow, koji je nije previše proslavio rezultatom na Velikoj nagradi Austrije, vozeći kao zamena za operisanog Morbidellija u timu Petronas SRT. Morbidellijeva zamena na M1 iz 2019. biće Jake Dixon, aktuelni vozač Moto2 klase, kojem će to biti trkački debi na MotoGP motociklu. Sa druge strane, obzirom na sporazum o raskidu saradnje, Vinales bi, ako bude želeo, mogao već do kraja tekuće sezone debitovati u trci za Apriliju, sa kojom je potpisao ugovor za sledeću sezonu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dakar Reli 2022 – uz pomoć sudija Al-Attiyah do pobede

Četvrta etapa Dakar Relija 2022 pripala je Nasseru Al-Attiyahu, ali tek nakon što je ...

Honda u Srbiji sa kompletnom ponudom motocikala

Honda je novitetima za 2021. zaokružila osvežavanje svoje modelne ponude, a ljubitelji dvotočkaša u ...

Dva nova motocikla iz Honde

Honda je na EICMA 2017. otkrila dva nova motocikla koji stižu u salone sledeće ...

MotoGP – Johann Zarco pobednik u Australiji

MotoGP – Johann Zarco pobednik u Australiji u trci taktike i strpljenja koju je ...

Iannoneu potvrđena kazna zbog dopinga

MotoGP tim Aprilia ostao je bez svog najboljeg vozača, kojem je odbijena žalba na ...

U Yamaha Plattner salonima veliki popust na Yamaha motocikle

Ovogodišnja sezona vožnje motocikala još uvek traje, a prema prognozama i potrajaće, a u ...