fbpx

Test Toyta Hilux 2.8 Invincible – korak bliže SUV-u

Moglo bi biti nagradno pitanje od kada Toyota proizvodi Hilux i koliko je do sada prodala, ali i da li je nova generacija Hiluxa unapređena

Toyota Hilux se proizvodi od 1968. godine, i od tada japanska marka prodala je više od 18 miliona komada. Zvuči fascinantno, isto kao što zvuči fascinantno da je najprodavaniji pick up na svetu, mada uz jednu veliku ogradu. Da, najprodavaniji na svetu kada se isključi Amerika, koja je, gle čuda, najveći konzument pick-up vozila na pomenutom svetu. Ruku na srce, i bez Amerike ostaje dovoljno sveta, tržišta i kupaca da Toyota Hilux ostane gotovo fenomen.
Međutim, fenomen je poljuljan. Tu su i drugi, a od kada je Evropa postala ozbiljan konzument ovog segmenta Hilux je prestao da bude fenomen i postao samo jedan od. Od 2012. godine prodaja pick up segmenta u Evropi je udvostručena, pa bi se moglo očekivati da Toyota uživa, ali nije tako. Tržištni udeo Hiluxa je počeo da pada dok su počeli da rastu  Isuzu D-Max, Ford Ranger Wildtrack i VW Amarok samo zato što su novopečenim ljubiteljima pick-up-a ponudili ono što se traži.

A počela je da se traži ipak malo(više) uglađena i bolje opremljena verzija radne mašine zvana pick-up, kako bi se za manje novca i manje plaćanja poreza došlo do 4×4 alternative za skupi SUV. Formalno pravno radna mašina, odnosno komercijalno vozilo, dobilo je drugačiju ulogu, a Toyota je svoj megaseller morala prilagoditi potražnji. Za 2020. godinu Hilux je osvežen i to ne samo kozmetički i elektronski, nego sistemski. Japanci su pobegli sami od sebe i svoje ponekad teško shvatljive tvrdoglavosti, poslušali kupce i krenuli ispočetka i napravili novi Hilux.
Zapravo, koliko ispočetka? Formalno, Toyota deklariše Hilux za 2020. kao facelift, odnosno restilizaciju modela koji je debitovao 2017., a zapravo se pojavio 2015. kada je formalno uvedena VIII generacija Hiluxa. Prema tome i ne govorimo o novom modelu. Međutim, kada se modelu potpuno promeni lik, preuredi kabina, doda novi motor i potpuno preradi oslanjanje, šta je to? Novi ili osveženi model već osveženog modela? Pa, nije važno, važno je šta donosi.
Razumljivo je da osnovna, dobitna kombinacija i koncepcija nisu menjani. U robusnu šasiju ugrađeni su dovoljno robusni motor, prenos i pogon, sposobni da izdrže tonu nosivosti i povuku još 3.5 tona zakačenih na kuku. Toyota Hilux duga je 5.325 metara, međuosovinski razmak je 3.085 metara, dok je klirens od tla 293 mm.
Vizuelno, iako se sistemski radi o radnoj mašini, Toyota je dosta uspešno poradila na imidžu Hiluxa. Grilom hladnjaka i prednjim odbojnikom, koji su gle čuda ogromni, model je pored obavezne robusnosti dobio i malo nečega što bi mogli nazvati off-road elegancijom. Doduše u Invincible TSS, najvišem paketu opreme „nakačeno“ je tu dosta toga, kao što su bi-LED farovi i hrom lajsne, u odnosu na „klot“ Hilux, ali u svakom slučaju deluje ozbiljno, pa i atraktivno i to ne samo zahvaljujući veličini.
„Nepobedivi“ (Invincible) Hilux u kabini (Double cab) je i u teoriji i praksi ono što petosed sa četvora vrata i treba da ima. Ponuda prostora je odlična, uzdužno pomeranje vozačevog (i suvozačevog) sedišta koje je impresivno i električno. Iako su presvučena kožom i dobro dimenzionisana, prednja sedišta ipak nisu stigla do nekih stilskih visina i podsećaju da su korenovi svakog pick-upa u radnoj mašini.
Slično važi i za zadnju klupu koja to i jeste, pa makar i presvučena kožom i sa naslonom za ruke. Može se pohvaliti odlično ponudom prostora, ali polako kroz krivine kako se putnici ne bi klizali po celom automobilu. Iz tog ugla, nismo sigurni da je koža najbolje rešenje u pick-upu koji se nikad nisu mogli pohvaliti suptilnim upijanjem neravnina. Generalno, završna obrada je solidna, a materijali sasvim dovoljni da se napravi korak ka SUV osećaju, ali tako da ne postanu preosetljivi u eksploataciji.
U Double Cab verziji dužina tovarnog prostora je 1.525 mm (u Single Cab verziji raste do 2.315mm), širina 1.540 mm, a visina 480 mm. U test vozilu nalazio se i opcioni, praktičan ali ne i previše prostran boks za odlaganje stvari, koji ih hermetički zatvoren čuva od prašine i vode.

Toyta Hilux nije pretrpana elektronikom. Instrument tabla je analogna sa centralnim ekranom putnog računara, i sasvim dovoljna, isto kao i višenamenski ekran dijagonale od 8“. Komande su jednostavno raspoređene, Ono što je svakako više nego korisno, a deo je Invincible paketa opreme, je 360° kamera, koja pomaže u manipulaciji ovim dugačkim vozilom. Čime je Toyota pokušala da fascinira kupce u domenu luksuza, a u tome i uspela je odličan JBL audio sistem sa devet zvučnika.
Platforma Toyote Hilux je snažna šasija,na koju su preko dvostrukih trouglastih ramena oslonjeni prednji točkovi, dok su između šasije i zadnje krute osovine lisnate opruge. Toyota je do sada zadnje ogibljenje razvijala tako što bi maksimalno opteretila vozilo i određivala optimalnu postavku. Za evoluciju Hiluxa 8 za 2020. godinu, navodno je krenula drugim putem – definisala ogibljenje na praznom vozilu, kako bi postigla kultivisaniju i udobniju zadnju osovinu. Ono što je važno korisnicima koji silaze sa asfalta, zadnji diferencijal ima blokadu.

Po pitanju pogona pomenuli smo novi motor. Pored 2.4 D-4D motora sa 150 KS, Toyota sada Hilux nudi sa 2.8 četvorocilindraskim turbodizelom, koji pored obećavajućih (i konkurentnih Ford Rangeru) 204 KS donosi i važnijih 500 Nm već od 1.600 o/min. Da se radi o „haevy duty“ sporohodnom motoru napravljenom da radi i traje, pokazuje podatak da maksimalnu snagu dohvata već pri 3.400 o/min. Prenos je standardno preko šestostepenog manuelnog ili automatskog menjača sa istim brojem stepena prenosa. Masa praznog vozila je 2125 kg, ali se može popeti na 3.210 kilograma.
Da li je Toyota Hilux u vožnji postao uglađen kao luksuzni SUV? Nije, ali se približio i to značajno. Da, i dalje je ostao „nestašan“ zadnji deo kada je vozilo prazno, ali to je bila o stala karakteristika svih u segmentu. Ipak, upravljanje je iznenađujuće precizno ako se uzme u obzir da je ovo visoko, teško i meko ogibljeno vozilo. Ono sa čime se mora računati, a ume da smeta je velik radijus okreta. Prečnik je 13.4 metra, i po ovom pitanju ima agilnijih modela. Upravljač je prijatno snažno servo pojačan, ali ne i preterano kako bi pružao osećaj plivanja točkova na podlozi.

Ono što je evidentno, prija mu dosta snage koju nudi snažnija verzija agregata, pa iako nema mnogo stepena prenosa u testiranom automatskom menjaču, evidentna je elastičnost motora, i dobrodošla rezerva snage. Toyota Hilux ča impresivno ubrzava. Uprkos preko dve tone mase već i praznog vozila, do 100 km/h stiže za malo preko 10 sekundi, uz poprilično impresivna međuubrzanja.

Automatik sa šest stepeni prenosa je čak i dinamičan i brži nego što se to može očekivati od prenosnika snage ukoliko se vozi ne previše opterećeno vozilo, potrošnja u kombinovanim uslovima vožnje je između 8 i 9 l/100 km, ali je velikim rezervoarom goriva od 80 litara obezbeđena velika autonomija.
Iako se može postaviti racionalno pitanje čemu vrhunski JBL audio sistem sa čak devet zvučnika, i pomisliti da je suvišan, nije tako. Motor se čuje i to ne prejako, samo dok traje ubrzavanje, ali je pri konstantnim brzinama ovo vrlo dobro akustički izolovano vozilo, u kojem se na putu može uživati u muzici.

Zanimljivo je i da Toyota uz sve verzije Hiluxa nudi svoj bogati TSS paket bezbednosnih asistencija. Među korisne svakako spadaju stabilizacija prikolice, adaptivni tempomat i asistencija održavanja kolovozne trake. Hilux, kao i većina modela u segmentu može se kupiti sa pogonom samo na zadnjim točkovima ili na svim točkovima. U drugom slučaju, radi se o uključivom 4×4 sistemu, što se za 4H pogon može uraditi u vožnji. Pogon raspolaže redukcijom, a standardna oprema je i asistencija za polazak na uzbrdici, ali i DAC, sistem za održavanje brzine na nizbrdici.
Toyota je Hilux stvarno temeljno a ne samo kozmetički osvežila. Od sirove radne mašine sada naginje ka 4×4 SUV-u, ali o dalje ni blizu finoće kakve nude pomodni gradski terenci. Ovo je i dalje potentni 4×4 koji se ni pored nešto šminke i uglađenije udobnosti ne boji posla. Razumljivo, i dalje ima status komercijalnog, odnosno dostavnog vozila, pa kupci koji na to imaju pravo imaju i pravo povraćaja PDV-a. Zbog toga, navodimo da testirani i najskuplji Toyota Hilux 2.8 Invincible TSS bez PDV košta 40.200 evra, a sa PDV-om 53.600 evra. Početna cena za Single cab sa dvoja vrata je od 25.600 evra bez i 34.100 evra sa PDV-om, pa naviše.

Model

Toyota Hilux 2.8 Invincible

Dužina/ širina/ visina (mm) 5.325/ 1.855/ 1.815
Međuosovinski razmak (mm)

3.085

Masa vozila praznog (kg.) 2.090
Maksimalna dozvoljena masa vozila (kg.)

3.210 (6.300 sa prikolicom 3.500 kg)

Dimenzije prtljažnog prostora (cm)

1.525×1.540×480

Motor

Dizel, turbo

Gorivo

Dizel

Broj cilindara/ ventila 4/16
Radna zapremina (ccm)

2.755

Snaga pri o/ min. (KS) 204 / 3.000 o/min
Maksimalni obrtni moment Nm pri o/ min. 500 od 1.600 do 2.800 o/min
Menjač Automatski 6 brzina
Ubrzanje 0-100 km/h sekundi

10,7

Maksimalna brzina km/h

175

Prosečna potrošnja na testu l/100 km

10,7

Cena testiranog modela sa PDV-om 53.600 evra
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW X2 i zvanično u prodaji u Srbiji

Iako su već neko vreme primane porudžbine, upravo je počela zvanična prodaja BMW X2 ...

Novi standardi trkačkih kaciga od 2019

FIA je objavila da će od 2019. u Formulu 1 biti uveden novi obavezni ...

Porudžbine za serijski Honda Urban EV već od 2019.

Honda je tokom svoje konferencije na sajmu automobila u Ženevi potvrdila da će početi ...

Santa Fe u najzrelijem dobu

Hyundai modelu Santa Fe može mnogo toga da zahvali. Tačnije, može sebi samom da ...

Formula 1 – Verstappenu pobeda u Americi

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Amerike vožena je na stazi COTA u Ostinu ...

Borba oko Defendera

Proizvodnja klasika Land Rovera modela Defender prekinuta je prošle godine nakon 68 godina. Međutim, ...