fbpx

Električni Rolls Royce uspešno obavio prvi let

Rolls Royce ‘Spirit of Innovation’ je potpuno električni avion, obavio je prvi uspešan let, i po demostrator je novih tehnologija

Ime mu je ‘Spirit of Innovation’, potpisuje ga Rolls Royce i uspešno je obavio prvi let. Obzirom na ime, jasno je da u prvi plan stavlja duh inovacija, a to čini uspešno na putu kao rekordima za koje se priprema. ‘Spirit of Innovation’ je avion sa potpuno električnim pogonom, po čemu nije ni prvi ni jedini, ali je u njega ugrađena baterija sa novom tehnologijom koja je čini baterijom koja ima 6.000 ćelija, sa najboljim odnosno mase i snage (power density), a koja je ikada ugrađena u jedan avion.
‘Spirit of Innovation’ je svoj prvi let napravio sa piste vojnog aerodroma Boscombe Down, poznatog po brojnim eksperimentalnim letovima, i tek je prvi od mnogobrojnih letova koje će ovaj avion imati kroz program razvoja i testiranja. Pored toga, ovo je prva letilica iz opsežnog programa ‘Accelerating the Electrification of Flight’, kroz koji se traže mogućnosti za letenje bez emisije otrovnih materija i razvoj novih pogonskih i energetskih sistema.
Pogon aviona je elektromotor od preko 400 kW (preko 545 KS), a uz očigledno vrhunsku aerodinamiku letilice, koja je koncipirana za velike brzine, najava da bi Rolls Royce “Spirit of Innovation” trebao postizati brzine preko 480 km/h, uopšte ne zvuči kao nerealna, isto kao i najava da će u odreženom trenutku razvoja avion biti iskorišćen za postavljanje brzinskog rekorda.
Rolls Royce, koji je proizvođač mlaznih motora, uključujući i Trent, trenutno najsnažniji turbofenski motor koji postoji na tržištu, samo jedan je od učesnika u projektu Spirit of Innovation, a prema planu Spirit of Innovation je tehnološki demonstrator tehnologija koje će se primenjivati za air-taxi letilice, o kojima se mnogo govori ali i na kojima se uveliko radi. Konfiguracija pogonske grupe i baterije upravo je prema projektovanim potrebama budućih letećih taksija.
Nezavisno od projekta Spirit of Innovation, Rols Royce i Tecnam u saradnji sa švedskom regionalnim prevoznikom, kompanijom Widerøe rade na razvoju potpuno električnog putničkog aviona, koji bi u komercijalnu upotrebu treba ući već 2026. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Od Menhetna do JFK aerodroma uz Uber Copter

Uber sanja o revolucioniranju načina na koji ljudi putuju, a veliki deo tog plana ...

Supermarine, ali ne Spitfire, nego Fury 56

Svako ko ima iole saznjanja o vazduhoplovstvu i avionima koji su učestvovali u Drugom ...

BRP ugasio Evinrude vanbrodske motore

Stigao je tužan dan za sve poštovaoce marke Evinrude, kojoj mogu da zahvale postojanje ...

Stiže V8 XTO Offshore, vanbrodski monstrum iz Yamahe

U septembru na nautičkom salonu u Đenovi, Yamaha će premijerno predstaviti svog vanbrodskog monstruma ...

Yamaha predstavila novi F80

Yamaha je predstavila novu generaciju vanbrodskih motora od 80 KS, koji bi uz tehnička ...

Lexus kreće u serijsku proizvodnju jahti

U januaru 2017. Lexus je predstavio koncept svog 12.8 metara dugog glisera. Upravo je ...