fbpx

Električni Rolls Royce uspešno obavio prvi let

Rolls Royce ‘Spirit of Innovation’ je potpuno električni avion, obavio je prvi uspešan let, i po demostrator je novih tehnologija

Ime mu je ‘Spirit of Innovation’, potpisuje ga Rolls Royce i uspešno je obavio prvi let. Obzirom na ime, jasno je da u prvi plan stavlja duh inovacija, a to čini uspešno na putu kao rekordima za koje se priprema. ‘Spirit of Innovation’ je avion sa potpuno električnim pogonom, po čemu nije ni prvi ni jedini, ali je u njega ugrađena baterija sa novom tehnologijom koja je čini baterijom koja ima 6.000 ćelija, sa najboljim odnosno mase i snage (power density), a koja je ikada ugrađena u jedan avion.
‘Spirit of Innovation’ je svoj prvi let napravio sa piste vojnog aerodroma Boscombe Down, poznatog po brojnim eksperimentalnim letovima, i tek je prvi od mnogobrojnih letova koje će ovaj avion imati kroz program razvoja i testiranja. Pored toga, ovo je prva letilica iz opsežnog programa ‘Accelerating the Electrification of Flight’, kroz koji se traže mogućnosti za letenje bez emisije otrovnih materija i razvoj novih pogonskih i energetskih sistema.
Pogon aviona je elektromotor od preko 400 kW (preko 545 KS), a uz očigledno vrhunsku aerodinamiku letilice, koja je koncipirana za velike brzine, najava da bi Rolls Royce “Spirit of Innovation” trebao postizati brzine preko 480 km/h, uopšte ne zvuči kao nerealna, isto kao i najava da će u odreženom trenutku razvoja avion biti iskorišćen za postavljanje brzinskog rekorda.
Rolls Royce, koji je proizvođač mlaznih motora, uključujući i Trent, trenutno najsnažniji turbofenski motor koji postoji na tržištu, samo jedan je od učesnika u projektu Spirit of Innovation, a prema planu Spirit of Innovation je tehnološki demonstrator tehnologija koje će se primenjivati za air-taxi letilice, o kojima se mnogo govori ali i na kojima se uveliko radi. Konfiguracija pogonske grupe i baterije upravo je prema projektovanim potrebama budućih letećih taksija.
Nezavisno od projekta Spirit of Innovation, Rols Royce i Tecnam u saradnji sa švedskom regionalnim prevoznikom, kompanijom Widerøe rade na razvoju potpuno električnog putničkog aviona, koji bi u komercijalnu upotrebu treba ući već 2026. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Motojet H2O Adrenalin uz otvaranje sezone na Peskari u Zrenjaninu

Proteklog vikenda Motojet H2O Adrenalin bio je deo otvaranja sezone na omiljenom kupalištu u ...

Hyundai Motor i Healthy Seas čiste mora

Nakon što je prošlog marta najavljeno produženje partnerstva, Hyundai Motor i Healthy Seas nastavili ...

16 miliona za Porsche jahtu

Izleti proizvođača automobila u svet nautike nisu retkost, a nisu ni nelogični. Treba uzeti ...

Lexus kreće u serijsku proizvodnju jahti

U januaru 2017. Lexus je predstavio koncept svog 12.8 metara dugog glisera. Upravo je ...

Strand sprema vodeni skuter sa 6.2 V8 iz Corvette

Norveški dizajner Kurt Strand osim egzotičnih jahti razmišlja i o monstruozno snažnom i luksuznom ...

Motojet H2O Adrenalin 2018. proteklog vikenda u Beočinu

Održan je još jedan Motojet H2O Adrenalin 2018., a proteklog vikenda deca i omladina ...