fbpx

Električni Rolls Royce uspešno obavio prvi let

Rolls Royce ‘Spirit of Innovation’ je potpuno električni avion, obavio je prvi uspešan let, i po demostrator je novih tehnologija

Ime mu je ‘Spirit of Innovation’, potpisuje ga Rolls Royce i uspešno je obavio prvi let. Obzirom na ime, jasno je da u prvi plan stavlja duh inovacija, a to čini uspešno na putu kao rekordima za koje se priprema. ‘Spirit of Innovation’ je avion sa potpuno električnim pogonom, po čemu nije ni prvi ni jedini, ali je u njega ugrađena baterija sa novom tehnologijom koja je čini baterijom koja ima 6.000 ćelija, sa najboljim odnosno mase i snage (power density), a koja je ikada ugrađena u jedan avion.
‘Spirit of Innovation’ je svoj prvi let napravio sa piste vojnog aerodroma Boscombe Down, poznatog po brojnim eksperimentalnim letovima, i tek je prvi od mnogobrojnih letova koje će ovaj avion imati kroz program razvoja i testiranja. Pored toga, ovo je prva letilica iz opsežnog programa ‘Accelerating the Electrification of Flight’, kroz koji se traže mogućnosti za letenje bez emisije otrovnih materija i razvoj novih pogonskih i energetskih sistema.
Pogon aviona je elektromotor od preko 400 kW (preko 545 KS), a uz očigledno vrhunsku aerodinamiku letilice, koja je koncipirana za velike brzine, najava da bi Rolls Royce “Spirit of Innovation” trebao postizati brzine preko 480 km/h, uopšte ne zvuči kao nerealna, isto kao i najava da će u odreženom trenutku razvoja avion biti iskorišćen za postavljanje brzinskog rekorda.
Rolls Royce, koji je proizvođač mlaznih motora, uključujući i Trent, trenutno najsnažniji turbofenski motor koji postoji na tržištu, samo jedan je od učesnika u projektu Spirit of Innovation, a prema planu Spirit of Innovation je tehnološki demonstrator tehnologija koje će se primenjivati za air-taxi letilice, o kojima se mnogo govori ali i na kojima se uveliko radi. Konfiguracija pogonske grupe i baterije upravo je prema projektovanim potrebama budućih letećih taksija.
Nezavisno od projekta Spirit of Innovation, Rols Royce i Tecnam u saradnji sa švedskom regionalnim prevoznikom, kompanijom Widerøe rade na razvoju potpuno električnog putničkog aviona, koji bi u komercijalnu upotrebu treba ući već 2026. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Airbus pokazao enterijer prototipa letećeg taksija

Airbus je jedna od mnogih firmi koje rade na autonomnim letećim taksijima. Iako firma ...

Gliser „izglisirao“ preko automobila koji ga je vukao

Navikli smo da nam internet donosi bizarne scene iz celog sveta, a ova saobraćajno-nautička ...

Stiže V8 XTO Offshore, vanbrodski monstrum iz Yamahe

U septembru na nautičkom salonu u Đenovi, Yamaha će premijerno predstaviti svog vanbrodskog monstruma ...

Super gliser “Cigarette” uz Mercedes super automobil

Novi gliser koji kupcima nudi Cigarette ima sasvim jasne veze sa Mercedes AMG Project ...

Muskov Roadster prošao pored Marsa pri 71,615 km/h

Elon Muskov crveni Tesla Roadster i njegov astronaut, „Starman“, prošli su pored Marsa, devet ...

Da li dizeli napadaju vabrodski sektor?

Dizel u vanbrodskom motoru do nedavno je zvučao kao naučna fantastika, ali polako postaje ...