fbpx

Finale Extreme E šampionata premešteno u Englesku

Prva sezona Extreme E šampionata električnih offroadera umesto u Argentini svoje finale imaće mnogo bliže Evropi – u Velikoj Britaniji

Foto: Extreme E/Zak Mauger

Extreme E šampionat električnih offroadera okupio je elitu vozača i vlasnika timova, a pored sportskog takmičenja za cilj je imao da skrene pažnju na klimatske promene na planeti i uticaj čoveka na prirodu. Prva sezona donela je zanimljiva takmičenja, a imena vlasnika timova kao što su Nico Rosberg, Jenson Button i Lewis Hamilton, ali pre svega vozačka imena ko što su Carlos Sainz, Sebastien Loeb i Johan Krisstofferson privukli su veliku pažnju, i iz tog ugla prva sezona šampionata postigla je svoj cilj.
Međutim, ograničenja koja je donela Covid-19 pandemija poremetili su planove organizatora Extreme E šampionata. Umesto na Islandu, naredna trka voziće se 23. i 24. oktobra na Sardiniji, ali je ostalo otvoreno održavanje velikog finala sezone, koje je trebalo biti u Argentini, ali je zbog pandemije otkazano.

Foto: Extrene E/Colin McMaster

Sada se ipak sve zna. Extreme E šampionat 2021. završiće se u Engleskoj. Termin finalnog trkačkog vikenda pomeren je za nedelju dana na 18. i 19. decembar, a nova lokacija je Dorset, odnosno južna obala Engleske zanimljivog imena Jurassic Coastlne. Jasno je da će poslednji X-Prix kao svoju temu imati Jurrasic, praistorijski period od pre 200 miliona godina, povezan sa izumiranjem praistorijskih živih bića.

Foto: Extreme E/Colin McMaster

Zanimljivo je da će suorganizatori finala Extreme E šampionata biti Ministarstvo odbrane Velike Britanije i Vojska Velike Britanije, kao i britanska organizacija za automoto sport. Obzirom na uključivanje važnih državnih institucija, nije iznenađenje da će se staza na kojoj će se trkati električni offroaderi nalaziti na trening poligonu oklopnih jedinica britanske armije koji se nalazi u blizini obale. Takođe, čelnici britanske armije napominju i da će Vojska Velike Britanije uskoro delom preći na korišćenje električnih vozila, kako bi smanjila uticaj armije na zagađivanje čovekove okoline.
Na žalost, kao ni na prethodnim, a ni na trci na Sardiniji, prisustvo publike neće biti dozvoljeno zbog mera protiv sprečavanja pandemije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Počela proizvodnja novog Nissan Jukea

Nissan počeo proizvodnju novog Jukea u fabrici u Sunderlandu, u koju je investirao 100 ...

Humvee tuži izdavača video igara

AM General, proizvođač Humvee vozila, je podneo tužbu protiv kreatora čuvenog “Call of Duty” ...

Kia izaziva zadnjim delom ProCeeda

Kia ProCeed, čiju skicu je objavila Kijina evropska centrala iz Frankfurta, kombinuje agresivan dizajn ...

BMW M3 Touring sa 503 KS spreman za kupce

BMW M3 Touring sa 503 KS i pogonom na svim točkovima otkriven na Goowood ...

Insignia Country Tourer spremna za porudžbine

Nova Opel Insignia Country Tourer imaće premijeru na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu (IAA, ...

Dacia je angažovala petostrukog šampiona Dakar relija

Dacia je angažovala petostrukog šampiona Dakar relija Nassera al-Attiyaha koji se priključio fabričkom Dacia ...