fbpx

Finale Extreme E šampionata premešteno u Englesku

Prva sezona Extreme E šampionata električnih offroadera umesto u Argentini svoje finale imaće mnogo bliže Evropi – u Velikoj Britaniji

Foto: Extreme E/Zak Mauger

Extreme E šampionat električnih offroadera okupio je elitu vozača i vlasnika timova, a pored sportskog takmičenja za cilj je imao da skrene pažnju na klimatske promene na planeti i uticaj čoveka na prirodu. Prva sezona donela je zanimljiva takmičenja, a imena vlasnika timova kao što su Nico Rosberg, Jenson Button i Lewis Hamilton, ali pre svega vozačka imena ko što su Carlos Sainz, Sebastien Loeb i Johan Krisstofferson privukli su veliku pažnju, i iz tog ugla prva sezona šampionata postigla je svoj cilj.
Međutim, ograničenja koja je donela Covid-19 pandemija poremetili su planove organizatora Extreme E šampionata. Umesto na Islandu, naredna trka voziće se 23. i 24. oktobra na Sardiniji, ali je ostalo otvoreno održavanje velikog finala sezone, koje je trebalo biti u Argentini, ali je zbog pandemije otkazano.

Foto: Extrene E/Colin McMaster

Sada se ipak sve zna. Extreme E šampionat 2021. završiće se u Engleskoj. Termin finalnog trkačkog vikenda pomeren je za nedelju dana na 18. i 19. decembar, a nova lokacija je Dorset, odnosno južna obala Engleske zanimljivog imena Jurassic Coastlne. Jasno je da će poslednji X-Prix kao svoju temu imati Jurrasic, praistorijski period od pre 200 miliona godina, povezan sa izumiranjem praistorijskih živih bića.

Foto: Extreme E/Colin McMaster

Zanimljivo je da će suorganizatori finala Extreme E šampionata biti Ministarstvo odbrane Velike Britanije i Vojska Velike Britanije, kao i britanska organizacija za automoto sport. Obzirom na uključivanje važnih državnih institucija, nije iznenađenje da će se staza na kojoj će se trkati električni offroaderi nalaziti na trening poligonu oklopnih jedinica britanske armije koji se nalazi u blizini obale. Takođe, čelnici britanske armije napominju i da će Vojska Velike Britanije uskoro delom preći na korišćenje električnih vozila, kako bi smanjila uticaj armije na zagađivanje čovekove okoline.
Na žalost, kao ni na prethodnim, a ni na trci na Sardiniji, prisustvo publike neće biti dozvoljeno zbog mera protiv sprečavanja pandemije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renaultovih 20 godina inovacije na dlanu

Iako je na početku delovala kao ekskluzivna naprava dostojna Jamesa Bonda, Renaultovu karticu „Slobodne ...

Premijerno prikazan CR-V Hybrid

Na 54. Međunarodnom Salonu automobila HONDA Srbija predstavila je prvi hondin hibridni SUV, model ...

Fabrika Tesla kasni zbog zmija, vode i birokratije

Za nekoliko dana trebala je biti otvorena “giga fabrika” Tesla u blizini Berlina, ali ...

Formula 1 – VN Katara Verstappenu

Formula 1 – VN Katara vožena je na stazi Lusail dugoj 5.419 metara sa ...

Da li je Toyota Rav 4 bez hibrida i dalje privlačna?

Toyota ne forsira slučajno svoje hibridne pogone, ali, barem kod nas, još uvek je ...

Koenigsegg brži od Bugattija

Dok svi pričaju o Bugatti Chirionu, Koenigsegg Agera rasturila rekord za više od 5 ...