fbpx

Volkswagen novom fabrikom uzvraća udarac Tesli

Volkswagen planira da u Wolfsburgu sagradi potpuno novi pogon kako bi dostigao produktivnost koju najavljuje Tesla

Foto: Oliver Killig/Volkswagen newsroom

Volkswagen je više nego ozbiljno shvatio pretnju od giga pogona Tesla u blizini Berlina. Iako mnogi vide potez koji je izveo Herbert Diess pozivajući Elona Muska da se obrati VW-ovom menadžmentu kao najavu nekog vida saradnje, izgleda da će se Volkswagen drugačije braniti od direktnog konkurenta. Iz VW Grupe je potvrđena informacija da će u blizini centrale Grupe u Wolfsburgu nići potuno novi super moderan pogon. Biće zadužen za proizvodnju za sada vrhunskog modela koji VW najavljuje pod svojim amblemom, koji za sada nosi kodno ime Projekat Trinity.

Foto: Volkswagen newsroom

Ono što je sigurno, biće potpuno električno vozilo, i biće u klasi ili nešto iznad klase aktuelnog Passata. Kako je zvanično izjavio šef marke Volkswagen Ralf Brandstaetter, Trinity će biti električno vozilo sa visokim stepenom autonomne vožnje, koje bi trebalo tehnološki dostići i uspešno pairati Tesli i drugim dolazećim modelima. Planirani kapacitet novog pogona je 250.000 vozila godišnje, uz dinamiku proizvodnje koja bi bila 10 časova po vozilu, što je isto koliko Tesla najavljuje da je potrebno za Model 3 u svom novom pogonu u mestu Gruenheide pored Berlina.
Za izgradnju potpuno novog pogona čelnici VW-a kažu da je alternativa adaptaciji postojećih postrojenja za proizvodnju modela Trinity, ali za koji kažu da bi već u startu limitirao neke mogućnosti optimalizacije proizvodnje. Brandstaetter kaže: “Baš zbog toga se odlučujemo na izgradnju novog pogona iz temelja, kako ne bi imali nikakvih ograničenja, a postojeće pogone ćmo vremenom modernizovati i prilagođavati, kako bi na duge staze dostigli potpuno novi nivo proizvodnje. Do tada, novi pogon će obezbediti da ne bude ugrožena proizvodnja modela Golf i Tiguan”.
Plan rukovodstva Volkswagen Grupe ima još jednu prepreku. Iako je doneta odluka da se gradi novi pogon za koji finansijska kalkulacija nije saopštena, pre početka gradnje odluku mola da “aminuje” nadzorni odbor kompanije, koji je, pored akcionara, već odobrio Projekat Trinity.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Stigao novi Audi S8 sa 563 KS i blagim hibridnim sistemom

Dve godine nakon predstavljanja nove, četvrte, generacije modela A8, Audi je skinuo zavesu i ...

McLaren ima preča posla od SUV-a

McLaren ima preča posla od ulaska u SUV segment a to je prvenstveno vraćanje ...

Novi Audi A6 zvanično pokazan

Audi je otkrio novu, petu generaciju modela A6 koju će zvanično pokazati na auto ...

Audi RS E-Tron GT Performance je najsnažniji

Audi RS E-Tron GT Performance je najsnažniji Audi ikada sa svojih 925 konjskih snaga ...

Preminuo Sergio Marchionne

CEO FCA Sergio Marchionne, preminuo je u 66. godini žvota od posledica komplikacija nakon ...

Da li Alonso priprema teren za povratak u Formulu 1?

Fernando Alonso se upravo izvinio za komentar koji je izrekao 2015. tokom trke na ...