fbpx

Volkswagen novom fabrikom uzvraća udarac Tesli

Volkswagen planira da u Wolfsburgu sagradi potpuno novi pogon kako bi dostigao produktivnost koju najavljuje Tesla

Foto: Oliver Killig/Volkswagen newsroom

Volkswagen je više nego ozbiljno shvatio pretnju od giga pogona Tesla u blizini Berlina. Iako mnogi vide potez koji je izveo Herbert Diess pozivajući Elona Muska da se obrati VW-ovom menadžmentu kao najavu nekog vida saradnje, izgleda da će se Volkswagen drugačije braniti od direktnog konkurenta. Iz VW Grupe je potvrđena informacija da će u blizini centrale Grupe u Wolfsburgu nići potuno novi super moderan pogon. Biće zadužen za proizvodnju za sada vrhunskog modela koji VW najavljuje pod svojim amblemom, koji za sada nosi kodno ime Projekat Trinity.

Foto: Volkswagen newsroom

Ono što je sigurno, biće potpuno električno vozilo, i biće u klasi ili nešto iznad klase aktuelnog Passata. Kako je zvanično izjavio šef marke Volkswagen Ralf Brandstaetter, Trinity će biti električno vozilo sa visokim stepenom autonomne vožnje, koje bi trebalo tehnološki dostići i uspešno pairati Tesli i drugim dolazećim modelima. Planirani kapacitet novog pogona je 250.000 vozila godišnje, uz dinamiku proizvodnje koja bi bila 10 časova po vozilu, što je isto koliko Tesla najavljuje da je potrebno za Model 3 u svom novom pogonu u mestu Gruenheide pored Berlina.
Za izgradnju potpuno novog pogona čelnici VW-a kažu da je alternativa adaptaciji postojećih postrojenja za proizvodnju modela Trinity, ali za koji kažu da bi već u startu limitirao neke mogućnosti optimalizacije proizvodnje. Brandstaetter kaže: “Baš zbog toga se odlučujemo na izgradnju novog pogona iz temelja, kako ne bi imali nikakvih ograničenja, a postojeće pogone ćmo vremenom modernizovati i prilagođavati, kako bi na duge staze dostigli potpuno novi nivo proizvodnje. Do tada, novi pogon će obezbediti da ne bude ugrožena proizvodnja modela Golf i Tiguan”.
Plan rukovodstva Volkswagen Grupe ima još jednu prepreku. Iako je doneta odluka da se gradi novi pogon za koji finansijska kalkulacija nije saopštena, pre početka gradnje odluku mola da “aminuje” nadzorni odbor kompanije, koji je, pored akcionara, već odobrio Projekat Trinity.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

F1 pauza je završena

Letnja pauza u šampionatu Formule 1 je završena, a sezona se nastavlja trkom za ...

Ford predstavio redizajnirani Explorer nakon 8 godina

Samo nekoliko dana nakon što je predstavio Explorer u policijskoj “uniformi”, Ford je otkrio ...

Tesla kupio zemljište za “Giga” fabriku u Kini

U skladu sa planovima da proizvodi automobile u Kini, Tesla je obezbedio zemljište u ...

Preminuo Max Mosley bivši predsednik FIA

Bivši predsednik FIA i FOCA Max Mosley, preminuo je u Engleskoj u 81 godini ...

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 od 21. marta

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera ...

Na prodaju je Lamborghini Countach iz filma

Na prodaju je Lamborghini Countach iz filma The Wolf Of Wall Street i mogao ...