fbpx

Preminuo je Ser Frank Williams osnivač Williams F1 tima

Preminuo je Ser Frank Williams, osnivač Willams Formula 1 Racing, jednog od najstarijih i najuspešnijih timova u istoriji Formule 1

Frank Williams (GBR) Williams Team Owner. © XPB Images / Williams Racing.

Prema kratkoj izjavi tima Williams, Ser Frank Williams je jutros u snu preminuo u 79. godini, nakon što je u petak primljen u bolnicu sa zdravstvenim tegobama. Frank Williams je 1977. godine osnovao svoj prvi tim Williams Grand Prix Engineering koji se prvobitno takmičio u Formuli 2, i Formuli 3. Za osnivanje sopstvenog tima Formule 1 odlučio se nakon što sa sa kanadskim naftnim magnatom, Walterom Wolffom nije donela očekivane rezultate. Uz blisku povezanost sa prijateljem i inženjerom i tehničkim direktorom tima Ser Patrickom Headom, za nekoliko godina tim Williams je počeo da pobeđuje.

Alain Prost (FRA) annouches his return to F1 with the Williams Renault Team for 1993 season / Foto Williams Racing

Prvu pobedu za Williams Formula 1 Racing doneo je Clay Regazoni 1979. na Velikoj Nagradi Engleske, a duplu krunu, vozačku i timsku, doneo je već naredne godine Alain Jones. Tim Formule 1 Williams je nizao titule sa vozačima kao što su Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill i Jacques Villeneuve, a u svojim vitrinama tim je imao pehare za sedam titula u vozačkoj i devet u timskoj konkurenciji, a bilans dosadašnjih Grand Prix pobeda je 114.

Keke Rosberg (FIN) talks with Frank Williams (GBR)(Foto Williams Racing

Uprkos brilijantnim rezultatima na stazama širom sveta, Frank Williams je na najveći životni izazov naišao 1986. kada ne nakon udesa u blizini staze Paul Ricard ostao paralizovan i vezan za invalidska kolica. Frank Williams nikada nije dozvolio da njegov fizički hendikep utiče na njegovo vođenje tima, koji je dominirao ’80-ih i ’90-ih godina prošlog veka. Svakako najveću senku na tim Willams bacila je pogibija Ayrtona Senne u 1994. na stazi Imola u trci za Veliku nagradu San Marina, i od tada pa nadalje, svi bolidi Williams su na sebi nosili logo Senne.

George Russell (GBR) Williams Racing FW43B/ Foto Williams Racing

Frank Williams se povukao iz upravnog odbora tima 2012. godine, i većinu funkcija prepustio svojoj ćerki Claire Williams, koja je formalno bila zemenik direktora tima. Uprkos svim uspesima, Williams F1 je rezultatski počeo da nezadrživo tone, i opterećen troškovima bio primoran na prodaju investicionoj firmi Dorilton Capital u septembru 2020.
Williams tim je zamolio da se sve donacije i pokloni od poštovaoca Ser Franka Williamsa preusmere na Asocijaciju za povrede kičem, a svo cveće položi pred ulaz u fabriku tima u mestu Grove.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

48.4 miliona dolara za Ferrari 250 GTO

Ferrari 250 GTO iz 1962. koji je vozio Phil Hill, prodat je za rekordnih ...

Sergio Perez dolazi u Red Bull

Leteće perje sledeće godine u Red Bullu – stiže Sergio Perez, potvrdio je tim ...

Osveženi Renault Kadjar stigao u Srbiju

Osveženi Renault Kadjar sa novim motorima, počeo je da se prodaje u Srbiji Tri ...

Alpine kuburi sa izduvnim sistemima

Alpine Tim Formule 1 otišao je na odmor i pauzu u šampionatu sa pobedom ...

Čvrste baterije šalju litijum jonske u penziju?

Litijum jonske baterije su rešenje sadašnjice i biće rezervoar energije prvih serijskih EV. Ali, ...