fbpx

McLaren prodaje manjinski deo da bi preživeo

McLaren Grupa je u dubljoj krizi nego što se moglo pretpostaviti i trenutno prodaje manjinski deo kako bi preživela

McLaren Honda, Foto: McLaren Racing

Prema informacijama koje je preneo Sky News, McLaren grupa ozbiljno razmišlja o prodaji manjinskog dela vlasništva u delu kompanjije koja vodi Formulu 1. Dodatno opterećena zatvaranjem koje je izazvala pandemija, McLaren Grupa je iskazala gubitke od 175 miliona funti u prvom kvartalu 2020. i najavila otpuštanje 1.200 zaposlenih, od čega 70 iz tima Formule 1. Iako je Grupa tražila pomoć od države, zahtev za odobravanje pozajmice od 150 miliona funti je odbijen, iako je kao zalog predložena fabrika McLaren i kolekcija istorijskih automobila.
Kao najnovija opcija u cilju spasavanja kompanije pojavila se mogućnost prodaje manjinskog dela kompanije a koju trenutno razmatraju mogući investitori, rukovodstvo kompanije i finansijski savetnici. Pretpostavlja se da bi pomenuti manjinski deo bio 20 do 30% vlasništva u McLaren grupi, čijom prodajom bi se stvorila i dovoljna finansijska osnova da F1 tim bude konkurentan u uslovima kada 2021. bude uvedeno ograničenje budžeta od 145 milona funti.
McLaren koji je prošlu godinu završio kao najbolji od “ostalih”, odnosno iza Mercedes, Red Bulla i Ferrarija, se nada da će se uz motore Mercedes-AMG (od sledeće sezone) vratiti na staze nekadašnje slave, ali nije jedni koji se sprema na prodaju dela vlasništva. Ništa manje legendaran i uspešan tim Williams je ne na prodaju i to u svim mogućim opcijama od delimične do potpune prodaje kompanije, i uveliko je u procesu traženja kupca, a u prvom redu za kupovinu se već vidi vidi ruski milijarder Dmitry Mazepin, koji je pokazao otvoren interes za investiranje u Formulu 1, pa čak i kao spasilac tima Renault, kojem ne cvetaju ruže i obzirom na najavljene mere štednje u kompaniji budućnost nije osigurana.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mazda će pokazati dva nova koncepta u Tokiju

Mazda će pokazati buduće trendove u tehnologiji pogona kao i u dizajnu eksterijera sa ...

Fernando Alonso ima prelom gornje vilice

Tim Alpine Formula 1 izdao je saopštenje o stanju Fernanda Alonsa nakon pada koji ...

Mazda priprema nove šestocilindraše sa unutrašnjim sagorevanjem!

Nakon što je osvežila celu ponudu, Mazda radi na novim motorima, koji (možda) najavljuju ...

Počele rezervacije i za Fiat 500 La prima hatchback

Sa željom da se nadoveže na uspeh ograničene, numerisane edicije novog „la Prima“ kabrioleta, ...

Mazda “pokazala” Vision Study Model

Mazda je u svom zvaničnom video kanalu u Japanu “predstavila” Vision Study Model, koji ...