fbpx

Prelazak na EV (pre)opterećuje automobilsku industriju

Šef Stellantisa Carlos Tavares otvoreno govori o opterećenju na kupec i proizvođače donosi prelazak na električne automobile

Carlos Tavares, CEO Stellantisa je u Detroitu govorio o problemima koje izaziva pritisak politike i investitora u cilju što bržeg prelaska na električne automobile. „Vlade država i investitori pritiskaju proizvođače automobila da ubrzaju prelazak na električne automobile, ali troškovi koji se time stvaraju su preko granica koje auto industrija može da izdrži“, rekao je Tavares u intervjuu za Reuters. Ovakav pritisak za ubrzavanje tranzicije na EV proizvođačima automobila donosi 50% više troškova, a Tavares kaže da se ovo povećanje troškova ne može prebaciti samo na kupce. „Ne možemo 50% poskupljenja prebaciti samo na krajnje kupce, zbog toga šta većina srednje klase neće biti u mogućnosti da plati takvu cenu“, upozorava Tavares. Ono što proizvođači mogu da urade je da podignu cene i prodaju manje vozila, ili da spuste cene i rade sa manjim marginama zarade, ali oba puta vode do smanjenja proizvodnje,. odnosno, otpuštanja radnika.
Tavares kaže: „Pritisci da se ubrza prelazak na električna vozila biće samo kontraproduktivan i dovešće do problema sa padom kvaliteta proizvodnje i drugih mnogobrojnih problema. Proizvođačima je neophodno vreme za testiranja i provere da li će nove tehnologije funkcionisati“.
Prvi čovek Stellantisa tvrdi da kompanija pokušava da sačuva radna mesta unapređivanjem produktivnosti, do tempa koji je iznad normi za auto industriju. „U sledećih pet godina treba da poboljšamo produktivnost 10% godišnje, u industriji gde je normalno 2-3% unapređenja godišnje“, kaže Tavares, i dodaje da će budućnost pokazati ko će uspeti a ko će propasti, ali da je auto industrija napregnuta do samih granica.
Procene kažu da će cene električnih vozila padati i da će se u drugoj polovini tekuće decenije izjednačiti sa cenama automobila sa SUS motorima. Kao proizvođač koji i dalje zarađuje samo na automobilima sa SUS motorima, i Stellantis se našao pod pritiskom Tesle, ali i nadolazećih električnih marki kao što je Rivian. Najveća razlika je u tome što su proizvođači električnih vozila manje kompanije, ali koje na tržištu imaju veće vrednosti, pa Tesla i Rivian vrede više nego Jeep ili Ram, koji su vrlo uspešni proizvođači u SUV i pick-up segmentu. Vlade Evropske unije ali i drugih država donele su zakon po kojem će zabraniti prodaju automobila sa SUS motorima od 2035. godine, a neki čak i ranije. Tavares kaže da bi bolje bilo da vlade svoj fokus okreću proizvodnji čiste energije i razvoju infrastrukture za punjenje električnih automobila.
Sa svoje strane, Stellantis će do 2025. uštedeti 5 milijardi evra kroz optimizaciju i štednje u proizvodnji, ali da će do 2025. uložiti 30 milijardi evra u u razvoj platformi za električna vozila, ali i fabrike baterija, izvore sirovina i razvoj čvrstih baterija.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen je otvorio porudžbine za novi Arteon R

Volkswagen je otvorio knjigu narudžbina za novi Arteon, a kreće od najsnažnije R verzije ...

Potpuno novi Honda CR-V i Honda ZR-V predstavljeni u Srbiji

Potpuno novi Honda CR-V i Honda ZR-V predstavljeni u Srbiji, a prodaja oba modela ...

Porsche obustavio prodaju nekih od modela

Porsche je obustavio prodaju nekih od modela, i to bez informacija zbog čega i ...

BMW Serije 3 je predstavljen osvežen i modernizovan

BMW Serije 3 je izuzetno značajna model za proizvođača iz Minhena, pa nije iznenađenje ...

Predstavljen Citroen ë-C3

Predstavljen Citroen ë-C3 kojim francuska marka meša karte na evropskom tržištu polivalentnih gradskih vozila ...

Formula 1 – kvalifikacije u Džedi pripale Perezu

Kvalifikacije da drugu trku sezone Formule 1 vožene su na stazi Jeedah Corniche, a ...