fbpx

Toyota lansirala novi sportski GR86

Novi GR86 je Toyotin treći globalni GR model, koji čini “moćnu trojku” čistokrvnih sportskih automobila, pored GR Supre i GR Yarisa

Razvoj karoserije bio je fokusiran na smanjenje težine i dalje snižavanje težišta automobile, kako bi se obezbedilo još preciznije upravljanje i bolji odziv vozila. Povećana je upotreba aluminijuma i drugih lakih, ali jakih materijala, uz ojačanje okvira automobila na strateškim tačkama kako bi se postigla veća krutost celog automobila. Sistemi oslanjanja takođe su detaljno unapređeni radi optimizacije upravljanja, dok su dizajneri dobili savete svojih kolega iz sportskog odeljenja koji su im pomogli u razvoju novih aerodinamičkih rešenja karoserije.
Prvi put otkriven u aprilu 2021. godine, novi GR86 upravo doživljava svoju evropsku premijeru, a biće zvanično predstavljen u proleće 2022. Proizvodnja će biti ograničena na samo dve godine, što ovaj model čini ekskluzivnom ponudom za kupce pod sloganom – „kad je nestalo, nema ga“.
Zabavan za vožnju – Waku Doki automobil

Baš kao i kod modela GT86, horizontalno postavljeni „bokser“, koji j razvio Subaru odlučujući je element novog GR86, srce njegovih performansi i ključni sklop koji omogućava nizak centar mase. DOHC četvorocilindarski agregat sa 16 ventila koristi isti blok cilindra kao i ranije, ali je zapremina povećana sa 1998 na 2387 ccm. To je postignuto povećanjem prečnika cilindara sa 86 na 94 mm.
Zadržavajući dosadašnji visok stepen kompresije od 12,5:1, motor isporučuje više snage: maksimalna snaga je porasla za oko 17%, sa 200 KS/147 kW na 234 KS/172 kW pri 7.000 o/min. Kao rezultat toga, vreme ubrzanja od 0 do 100 km/h smanjeno je za više od jedne sekunde, na 6,3 sekunde (6,9 sekundi u verziji s automatskim menjačem). Maksimalna brzina GR86 je 226 km/h s manuelnim menjačem, a 216 km/h s automatskim.
Obrtni moment je takođe povećan, a performanse su podešene tako da se maksimalnih 250 Nm isporučuje ranije – pri 3.700 obrtaja u minutu, u poređenju sa 205 Nm pri 6.400–6.600 o/min kod modela GT86. To obezbeđuje glatko, snažno ubrzanje do velikih brzina, pružajući odlične performanse, posebno kada se ubrzava na izlasku iz krivine. Maksimalna vrednost obrtnog momenta ista je i s manuelnim i s automatskim menjačem.
Urađene su detaljne izmene kako bi se smanjila masa motora i obezbedile performanse koje odgovaraju većoj snazi motora. To uključuje tanje obloge cilindara, poboljšanu cirkulaciju vode za hlađenje i prelazak s aluminijuma na material od smole za poklopac klackalica, što ujedno smanjuje vibracije. Ojačane su klipnjače, a optimizovan je oblik ležaja klipnjače i komore za sagorevanje.
Sistem D-4S za ubrizgavanje goriva, koje koristi i direktno i indirektno ubrizgavanje u cilindre, ponovo je dorađen radi bržeg odgovora na vozačevu komandu na papučicu gasa. Direktno ubrizgavanje ima efekat hlađenja u cilindrima, što olakšava korišćenje visokog stepena kompresije; ubrizgavanje u dovodni kanal radi pod malim i srednjim opterećenjem motora, poboljšavajući efikasnost.
Bolje „disanje“ motora je takođe omogućeno promenama u prečniku i dužini otvora usisne grane, što doprinosi ravnomernijoj isporuci obrtnog momenta i boljem ubrzanju. Ulazna grana za vazduh je redizajnirana da bi se optimizovao protok vazduha. Dodatne prednosti dobijene su  novim dizajnom pumpe za gorivo, što obezbeđuje konzistentan protok prilikom skretanja, i manje pumpe za vodu velike brzine, posebno dizajnirane za vrhunske performanse pri velikim brzinama, s boljim protokom i pouzdanošću. Dodat je novi hladnjak ulja s vodenim hlađenjem, dok deblja struktura hladnjaka ima usmerene kanale za protok vazduha radi povećanja količine vazduha za hlađenje.
U izduvnom sistemu nalazi se nova središnja cev kapaciteta 5,6 litara koja prilikom ubrzanja stvara prijatan zvuk „režanja“, pojačan sistemom Active Sound Control koji prenosi zvuk motora u kabinu. Za stišavanje buke i vibracija, GR86 ima nove aluminijumske nosače motora punjene tečnošću i izmenjenu, čvršću strukturu uljnog korita s novim oblikom u vidu poprečnog rebra.
Menjači
I šestostepeni manuelni i automatski menjač u modelu GR86 revidirani su u skladu s povećanom snagom i obrtnim momentom motora, kako bi ispunili svoju ključnu ulogu – kvalitet zabave u vožnji. Manuelni menjač je dobio novi ugljenični sinhronizator koji olakšava prebacivanje u četvrtu brzinu. Korišćenje novog ulja niskog viskoziteta i novih ležajeva obezbeđuje precizan rad menjača uz veću snagu motora. Da bi u potpunosti iskoristio sve mogućnosti performansi automobila, vozač može da pređe u režim za vožnju po trkačkoj stazi (Track) i da isključi kontrolu stabilnosti vozila. Ručica menjača je redizajnirana kako bi se dobio kratak hod i oblik za dobro ležanje u ruci vozača.
Ukoliko vozač želi da preuzme ručnu kontrolu menjanja brzina, automatski menjač ima komande s „papučicama“ na upravljaču. U sportskom režimu, menjač automatski bira optimalni stepen prenosa u skladu s korišćenjem kočnice i gasa od strane vozača, kao i dinamičkim ponašanjem vozila. Da bi se sa automatskim menjačem obezbedilo puno iskorišćenje veće snage motora, uvedeni su dodatne lamele spojnica i novi pretvarač obrtnog momenta velikog kapaciteta.
Laka i veoma čvrsta karoserija
Da bi se osiguralo pretvaranje dodatne snaga motora u vrhunsko upravljanje i odziv, šasija i karoserija prerađeni su uz upotrebu lakih, ali materijala visoke čvrstoće, kako bi se obezbedila dodatna krutost uz smanjenje težine i uz dodavanje pojačanja na ključnim mestima.
Na prednjem delu vozila, dijagonalni poprečni elementi dodati su spojevima između ogibljenja i karoserije, poboljšavajući prenos opterećenja s prednjih pneumatika i smanjujući poprečno uvijanje. Uvedeni su spojevi visoke čvrstoće za povezivanje karoserije i oscilujućih ramena, a poklopac motora ima novi unutrašnji dijagonalni okvir, umesto prethodnog u obliku saća. Tim izmenama, bočna krutost prednjeg dela karoserije povećana je za 60%. U na zadnjem delu uvedeni su konstriktivni elementi koji su značajno povećali torzionu krutost vozila, koja je na uvijanje ukupno povećana za 50%.
Aluminijum se sada koristi za krovni panel i prednja krila, kao i za haubu, uz dodatnu uštedu težine zahvaljujući novom dizajnu prednjeg sedišta, zadnjem loncu izduvnog sistema i kardanskog vratila. To su ključni preduslovi za gotovo savršen balans težine u odnosu 53:47 između prednjeg i zadnjeg dela, i čine GR86 jednim od najlakših sportskih automobila s četiri sedišta na tržištu i najnižim težištem. U stvari, GR86 je po težini skoro jednak kao GT86, uprkos dodavanju dodatnih sklopova za bezbednost i zaštitu od sudara.
Oslanjanje i ogibljenje
GR86 koristi i dalje sisteme ogibljenja koji su predstavljeni na modelu GT86 – prednje nezavisne MacPherson opružne noge, dok su nazad dvostruka trouglasta oscilujuća ramena. Torsen diferencijal s ograničenim proklizavanjem daje sigurnu prenos snage do oba točka u krivinama. Zbog većeg obrtnog momenta koji generiše 2,4-litarski motor, zadnje oslanjanje ojačano je stabilizatorom koji je sada direktno povezan s podramom kako bi se postigla maksimalna stabilnost.
Dizajn eksterijera GR86 je evolucija čistih, niskih linija poznatih sa modela GT86, izražava klasičan raspored prednjeg motora i pogona na zadnjim točkovima, i koristi ista stilska obeležja s nekih od Toyotinih sjajnih sportskih automobila iz prošlosti, kao što su  2000GT i AE86 Corolla.
Ukupne dimenzije približne su kao kod modela GT86, ali je visina smanjena za 10 mm (na 1310 mm), a za 5 ​​mm povećano je međuosovinsko rastojanje (na 2575 mm). Uspešno spuštanje težišta ključno je za upravljanje automobilom i iskustvo u vožnji, i omogućilo je spuštanje pozicije vozačevog kuka za 5 mm. U skladu s paketom opreme modela, GR86 ima 17-inčne aluminjumske naplatke sa 10 paoka, mašinski obrađene, sa Michelin Primacy HP pneumaticima, ili 18-inčne crne naplatke, “obuvene” u Michelin Pilot Sport 4.
Nova prednja sportska sedišta imaju potporne jastučiće koji su nezavisni jedan od drugog, omogućavaju tanak dizajn i dobro držanje tela. Ručica za obaranje na vrhu ramena prednjeg sedišta omogućava lak pristup zadnjem delu.
Zadnja sedišta mogu se preklopiti povlačenjem ručice za obaranje u kabini ili trake za povlačenje koja je smeštena u prtljažniku. Kada se sedišta sklope, tovarni prostor je dovoljno veliki da primi četiri točka – idealno za one koji voze svoj GR86 do i sa trkačke staze.
Poseban status sportskog automobila koji GR86 prepoznatljiv je i po detaljima kao što su prikazivanje GR logotipa na početnim animacijama centralnog ekrana osetljivog na dodir, dijagonale osam inča, kao i na vozačevom ekranu od sedam inča, na kojem se prikazuju dodatne važne informacije. Multimedijalni sistem ima snažniji procesor i zato brže reaguje. Standardne funkcije uključuju DAB prijem, blutut, kao i Apple CarPlay i Android Auto povezivanje pametnog telefona. USB portovi i AUX konektor su takođe obezbeđeni za povezivanje uređaja ili punjenje. Opremljen novim modulom za komunikaciju s podacima, GR86 pruža funkciju eCall poziva u slučaju nesreće ili hitnog slučaja.
Kada vozač pređe u režim za stazu, pojavljuje se drugačiji ekran, dizajniran uz pomoć profesionalnih vozača TOYOTE GAZOO Racing tima. Očitavanje u sredini prikazuje broj obrtaja motora, kao i izabrani stepen prenosa, brzinu i temperaturu ulja i vode, omogućavajući vozaču da trenutno prepozna status automobila i odabere najbolje vreme za menjanje stepena prenosa.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Da li su bezbednosni sistemi skupi za popravku?

Zahvaljujući mnoštvu bezbednosnih sistema automobili su bezbedniji nego ikada, ali treba imati na umu ...

Nissan je predstavio fabriku čvrstih baterija

Nissan je predstavio svoju fabriku za proizvodnju prototipova solid state (čvrstih) baterija, koje ova ...

Pagani Huayra R zvanično debitovala sa 850 KS

Pagani je zvanično predstavio model Huayra R, hardcore verziju Huayra super automobila rezervisanu samo ...

Tesla Roadster ubrzava ispod jedne sekunde do 100 km/h

Tesla Roadster ubrzava ispod jedne sekunde do 100 km/h, kaže Elon Musk za model ...

Maserati MC20 Cielo – najskuplje iz Stellantisa

Maserati MC20 Cielo je novi roadster, biće najskuplji model iz Stellantisa koji košta mnogo ...

Istraživanje o pouzdanosti automobila donelo iznenađenje

Trka za uvođenjem što više novih tehnologija donosi probleme sa pouzdanošću, a najnovija istraživanja ...