fbpx

Mazda osvežila MX5 za 2022. godinu

Mazda je osvežila svoj popularni roadster MX5 Miata za 2022. i ubacila novi sistem koji stabilizuje vozilo u krivini i smanjuje naginjanje

Mazda je lagano osvežila svoj roadster MX5 Miata za 2022. godinu. Izmene su male, ali japanska marka jako vodi računa o svom modelu koji se nalazi u svim knjigama rekorda po prodajnim rezultatima u svom segmentu.
Najvažnija novina zapravo se bukvalno i nevidi, a zove se Kinematic Posture Control oslanjanja. Pod skraćenicom KPC je sistem koji po principu koji je uobičajen za sistem kontrole stabilnosti, koči zadnji unutrašnji točak, kako bi smanjio sile podizanja tokom prolaska kroz krivinu, čime se smanjuje naginjanje celog vozila. Po sve poštovaoce lagane konstrukcije Miate, koja je dobrim delom zaslužna sjajne vozne osobine koje ima, KPC nije dodao ni grama u masi oslanjanja ili vozila. KPC ima dovoljno snažan procesor da u realnom vremenu poredi brzine okretanja zadnjih točkova, a njegove intervencije su progresivne i skladu sa brzinom vozila oštrinom krivine, tako da je efekat stabilizovanja vozila vrlo prirodan.
Kako fabrika tvrdi, Mazda MX5 se i dalje u normalnim uslovima vozi kao i do sada, ali kada se „pogura“ malo jače kroz krivine, KPC stupa u akciju, a MX5 bi trebao da je još stabilniji. Specijalno 990S zdanje Miate već je predstavljeno u Japanu, a može se pohvaliti novim 16“ naplatcima od kovanog aluminijuma, koji su po komadu lakši za 800 grama, koji smanjuju masu vozila za dodatnih 3.2 kilograma, ali i smanjuju neogibljene mase na vozilu.
Kao što ime nagoveštava, ova verzija koja ima samo najosnovniju opremu radi uštede u masi i teži samo 900 kilograma, čime je samo 30 kilograma teža od MC5 NA verzije iz 1985. godine. MX5 990S baziran je na S verziji sa šestostepenim manuelnim menjačem, ali su upravljanje, ogibljenje i motor prošli kroz program dorade.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Koenigsegg postavio još jedan rekord

Agera RS je postigla prosečnu izmerenu brzinu od 444,6 km/h, čime je postala najbrži ...

Audi otkrio novi RS3 sa zaokruženim brojkama

Snaga i obrtni moment novog Audija RS3 lako se pamte po zaokruženim brojkama koje ...

Volkswagen je predstavio osveženi T-Cross

Volkswagen je predstavio osveženi T-Cross, model koji je “u tišini” postigao nesporan uspeh na ...

Formula 1 – kvalifikacije za VN Kanade uz kišu i kazne

Formula 1 – kvalifikacije za VN Kanade vožene su po kiši, donele su neočekivane ...

Prvi pogled na Lexus ES

Lexus je publikovao jednu jedinu službenu fotografiju novog ES-a pred premijeru u Pekingu Toyota ...

Test – Dacia Duster osvežen i dalje na visini zadatka

Dacia Duster je osvežena i dobila je nešto više konfora u enterijeru i ostala ...