fbpx

Mercedes-Benz najavljuje Vision EQXX conceptom

Mercedes-Benz za 3. januar 2022. godine najavljuje premijeru modela koji je delimično otkrio Vision EQXX konceptom

Već 3. januara 2022. godine, Mercedes-Benz će imati premijeru, kako sam navodi, najefikasnijeg EQ modela do sada. Jasno je da EQ oznaka najavljuje potpuno električno vozilo, a sa par najavnih fotografija Vision EQXX koncepta, pomalo otkriva o čemu se radi. Iako na Vision EQXX deluje kao veliko vozilo, proizvođač najavljuje da je reč o modelu kompaktne klase, a akcenat stavlja na spektakularno velikoj autonomiji koju bu trebao imati.
Zvuči skoro neverovatno eli najava iz Štutgarta kaže da bi budući novi član EQ porodice trebao dostići autonomiju od 1.000 (pa čak i više) kilometara sa jednim punjenjem baterije! Mnogo zanimljiviji deo je podatak da ovakvu autonomiju u stvarnim uslovima novi model neće imati jednostavnom ugradnjom velike baterije, nego efikasnošću pogonskog sistema, aerodinamikom menadžmentom enegije. Deo tima koji je radio na razvoju Vision EQXX je iz HPP High Performance Powertrain divizije), koja razvija pogonske jedinice za Formulu 1, što nagoveštava vrhunski potencijal.

Markus Schäfer, CEO Mercedes-Benza, najavljujući premijeru u januaru je rekao: „Mi u Mercedes-Benzu, ali i u celoj automobilskoj industriji, moramo potpuno redefinisati viđenje automobila u kontekstu elektromobilnosti. Automobil kakav znamo se proizvodi već 130 godina i dostigao je svoj aktuleni nivo. Napredak koji smo postigli do sada je neverovatan, ali sa električnim automobilima mora biti još brži, mnogo brži“. Za EQXX Schäfer dodaje i da nije samo denonstrator nego model sa tehnologijama spremnim za proizvodnju. Iako se detalji skrivaju do premije u januaru, prvi čovek Mercedes-Benza je otkrio da je gustina ćelija u novim baterijama veća za 20% u odnosu na baterije koje se ugrađuju u model EQS, a da će budući model imati rekordno nizak koeficijent od samo 0.20.
Mercedes-Benza sve više insistira na svom strateškom ubrzavanju na polju elektrifikacije. Već od sledeće godine u svim segmentima će imati u ponudi i električno vozilo, a od 2025. svaki model koji se bude prodavao imaće i svoju električnu verziju. Za 2025 najavljene su i tri nove namenske električne platforme ( MB.EA za srednje i velike putničke automobile, AMG.EA za modele visokih performansi i Van.EA za komercijalna vozila), koje će se koristiti u kompletnoj modelnoj ponudi. Pored toga, Mercedes-Benz se obavezao da će izgraditi osam fabrika baterija na celom svetu, od čega četiri u Evropi, a da će ulaganja u motore sa unutrašnjim sagorevanjem do 2025. biti smanjena za 80% u poređenju sa ulaganjima iz 2019. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mazda najavljuje predstavljanje novih izdanja

Mazda najavljuje predstavljanje novih posebnih izdanja Nagise za svoje popularne modele Mazda3 hatchback i ...

Chevrolet predstavio potpuno nove modele Tahoe i Suburban

General Motors je iznenada otkrio potpuno novu generaciju modela Chevrolet Tahoe i Suburban General ...

Pirelli pokrenuo istragu zbog cepanja pneumatika na Silverstoneu

Pirelli, jedini dobavljač pneumatika za Formulu 1 pokrenuo je istragu zbog velike degradacije i ...

Kako radi SF90, najjači Ferrari ikada?

Ferrari SF 90 Stradale je prvi ikada hibrid iz Maranella, ali i najjači serijski ...

Kao iz filma – “Diner” iz 1957. godine prodaje se na eBay-u

Na poznatom aukcijskom sajtu eBay, pojavio se starinski američki restoran („diner“) iz 1957. godine ...

Ima li spasa oksidisanim i požutelim farovima?

Prelazak na farove od polikarbonata proizvođačima je doneo korist, a vozačima glavobolju sa oksidacijom ...