fbpx

Fisker Ocean definitivno stiže do evropskih kupaca

Fisker Ocean prvi je električni SUV koji će ova američka marka ponuditi kupcima u Evropi, za koje će se i proizvoditi u Evropi

Fisker Ocean, električni SUV u Evropi će biti predstavljen krajem februara u Barseloni i ta vest bi možda bila potpuno nevažna da uz premijeru stiže i informacija da će se proizvoditi u Evropi i biti ponuđen evropskim kupcima. Fisker Ocean je svetsku premijeru imao prošle godine u Los Anđelesu, a proizvodiće se, već od novembra, u Austriji u pogonu Magna Steyr u Gracu. Marka očekuje da nakon što u salone stigne u drugoj polovini 2023. vrlo brzo dostigne godišnju prodaju od oko 60.000 komada, dok će se poslovanjem Fiskera u Evropi upravljati iz Minhena, gde je otvoreno evropsko odeljenje ove američke kompanije.
Ambicije Fiskera nisu previše skromne i veruje da se može uhvatiti u koštac sa modelima Audi Q4 e-tron i BMW iX3. CEO kompanije Henrik Fisker tvrdi da Ocean ima i performanse i naprednu tehnologiju i konkurentnu cenu kojima može parirati pomenutim modelima iz Nemačke. Pilot proizvodnja počinje već ove nedelje, kako bi mogla početi neophodna procedura kreš testova i homologacija.
Kao koncept, Fisker Ocean je predstavljen 2019. uz opis da nije još jedan super aerodinamični ali ne preterano lepi primerak električnog hatchbacka, nego pravi SUV. Ovaj petosed potvrđuje visoke ekološke stavove i norme Fiskera, pa je enterijer potpuno „veganski“, izrađen od recikliranih ribarskih mreža, majica i gume. Kompanija ide tako daleko da tvrdi kako je Ocean najodržvije električno vozilo na svetu.
Među osobenosti Fisker Oceana spadaju California mod rada koji atomaski spušta sve šrozore i krov pomiče unazad pretvarajući vozilo u kabriolet, Limo mod koji putniku pozadi omogućava da upravlja raznim funkcijama vozila i veliki rotirajući višenamenski ekran dijagonale od 17.1“ koji može da radi uspravno i položeno, a rotira se i u toku vožnje.
Biće ponuđena tri nivoa opreme i snage: Sport sa jednim motorom na prednjoj osovini od 280KS koji ubrzava za 6.6 sekundi do 100 km/h, Ultra sa dva motora, AWD i ukupno 550 KS, koji do 100 km/h ubrzava za 3.9 sekundi Extreme sa 560 KS i sprintom za 3.6 sekundi do 100 km/h. Kapaciteti baterija još nisu definisani, ali se očekuje autonomija od 400 do 560 kilometara. Pored toga, solarni paneli na krovu vozila, pod idealnim uslovima trebali bi doneti dodatnih i besplatnih 2.000 kilometara godišnje. Cena za početni model Fisker Ocean bi trebala biti oko ili ispod 40.000 evra.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Potpisano – Hamilton ostaje u Mercedes-AMG Formula 1 timu

Da li je samo marketinški trik ili su stvarno bili teški pregovori nikada nećemo ...

Ivana Španović u novom Volkswagen Arteonu

Kompanija Porsche SCG sa svojim brendom Volkswagen ponosno prati naše atletičare i Atletski savez ...

Mercedes otkrio pogon Project One-a

Mercedesov Project One uskoro će pred javnost, a iz Nemačke se polako skidaju velovi ...

Umesto Rapid, sada je Škoda Scala

Škoda je saopštila da se novi kompaktni hatchback zvati Scala, srećom pa nije Skala ...

2+3= Mazda CX3

Kompaktni crossover – šta se dobije kada se automobil B segmenta malo podigne, malo ...

Nio najavio liniju EV sedana ET Preview konceptom

Nio je iskoristio priliku da na Salonu automobila u Šangaju predstavi koncept svog prvog ...